«Η παραγωγή της αμφεταμίνης Captagon ήταν, έλεγαν, η βασική εξαγωγική βιομηχανία της Συρίας του Ασαντ. Απέφερε στο καθεστώς και στον ηγέτη του γύρω στα δέκα δισ. δολάρια τον χρόνο. Η ανακάλυψη των μονάδων παραγωγής του πολύτιμου προϊόντος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα των τελευταίων ημερών.
Ενας από τους καλύτερους αγοραστές του ήταν η Σαουδική Αραβία, όπου, εννοείται, απαγορεύεται το αλκοόλ, όμως η ψυχή πάντα χρειάζεται κάποια βοήθεια για να απαλλαγεί από τον κάματο της ημέρας, όπως λέει ο Κάδμος στις «Βάκχες». Ή για να συναντήσει τα ουρί του Παραδείσου.
Το Captagon θεωρείται το ελιξήριο των βομβιστών αυτοκτονίας του Ισλάμ. Πέραν των άλλων ευεργετημάτων του, δημιουργεί τάσεις αυτοκτονίας στους χρήστες του. Οι οποίοι, σε αντίθεση με τους μάρτυρες του χριστιανισμού, δεν θέλουν να πάνε μόνοι τους στον Παράδεισο. Κουβαλάνε μαζί τους και ψυχές απίστων που θα πάνε στην κόλαση για να απολαύσουν ακόμη περισσότερο τα προνόμια της πίστης τους. Αυτή η υπόθεση μου έκανε περισσότερο εντύπωση από την πτώση του Ασαντ.
Εντύπωση μου έκανε επίσης η κατακρήμνιση του ανδριάντα του πατέρα τού έκπτωτου, του Χαφέζ αλ Ασαντ. Ηταν σαν ταξίδι στον χρόνο. Θυμήθηκα τις ηρωικές εκείνες εποχές του ελληνικού σοσιαλισμού όταν ο Σύρος ηγέτης εθεωρείτο σύμμαχός μας στη Μέση Ανατολή και το καθεστώς του πρότυπο. Μην ξεχνάμε ότι στο πρωτο-ΠΑΣΟΚ υπήρχε, αν θυμάμαι καλά, και ομάδα μπααθιστών.
Και τώρα ας περάσουμε στους απελευθερωτές. Είναι τζιχαντιστές. Αρα είναι ισλαμιστές. Ο επικεφαλής τους είναι επικηρυγμένος ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ με 10 εκατ. δολάρια. Υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Το 2015 ήταν μέλος της αγέλης των κτηνών που κατέστρεψαν τις αρχαιότητες της Παλμύρας και αποκεφάλισαν τον αρχαιολόγο Χάλεντ Ασαντ. Ο ίδιος αποχώρησε από το Ισλαμικό Κράτος το 2017. Και οργάνωσε τον δικό του στρατό.
Ο πληθυσμός της Δαμασκού τον υποδέχθηκε ως απελευθερωτή. Πόσες γυναίκες είδατε στα πλήθη που πανηγύριζαν; Ελάχιστες μαντιλοφορούσες. Ακουσα μια δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης που της ζήτησαν να φορέσει μαντίλα. Και σήμερα δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον νόμο της σαρίας.
Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια, από την Αραβική Ανοιξη έχουμε δει το ίδιο έργο; Μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους ο αραβικός κόσμος δεν ανέχεται τη δημοκρατία;
Οπως λέει η Χάνα Αρεντ: «Μια
κρίση γίνεται καταστροφική από τη στιγμή που την αντιμετωπίζουμε με
προκατασκευασμένες ιδέες, δηλαδή με προκαταλήψεις».
(Αρθρο του Τ.Θεοδωρόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου