«Πόσοι Αργεντινοί χρειάζονται για να ετοιμάσουν ένα τηγανητό φιλέτο κοτόπουλου με λευκό ρύζι ; Αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και το μαγείρεμα γίνεται μπροστά σε κάμερες χρειάζονται τουλάχιστον εξακόσιοι. Αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται για το Cocineros y cocineras argentinos (Αργεντίνοι σεφ), ένα πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης αφιερωμένο στην προετοιμασία απλών, καθημερινών πιάτων. Μετά από δεκαπέντε χρόνια στην οθόνη με μέσο κοινό περίπου 1% των τηλεθεατών, η εκπομπή καταργήθηκε φέτος. Την ίδια τύχη είχαν και άλλες εκπομπές και εκατοντάδες συμβασιούχοι υπάλληλοι της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν.
Τα μέτρα αυτά, με στόχο τη μείωση του
κολοσσιαίου ελλείμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που κληρονόμησε η πρώην
διοίκηση, εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης. Πιστός στην
προεκλογική του υπόσχεση, ο Χαβιέ Μιλέι, που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας
πριν από ένα χρόνο, εφαρμόζει περικοπές προϋπολογισμού πρωτοφανείς στην ιστορία
της Αργεντινής.
Μόλις ανέβηκε στην εξουσία, ο πρόεδρος, που έκανε εκστρατεία με το αλυσοπρίονο στο χέρι, ξεκίνησε τη μάχη του ενάντια στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Μειώνει στο μισό τον αριθμό των υπουργείων (από 18 σε 9) και των κρατικών γραμματειών (από 106 σε 54). Μερικά συγχωνεύονται, με τη δημιουργία ενός μεγάλου Υπουργείου Ανθρώπινου Κεφαλαίου, που συγκεντρώνει την Εκπαίδευση, την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εργασία, τα Παιδιά και την Οικογένεια, καθώς και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.
Άλλα καταργούνται εντελώς, όπως το Υπουργείο Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας, σύμφωνα με μια προεκλογική υπόσχεση του Milei. Θεωρεί ότι αυτό το υπουργείο ήταν ένας χώρος ιδεολογικού ακτιβισμού χωρίς ουσιαστικό όφελος για τις γυναίκες της Αργεντινής.Παρά τον κολοσσιαίο προϋπολογισμό και προσωπικό μεγαλύτερο από αυτό των Υπουργείων Άμυνας ή Ασφάλειας, αυτό το υπουργείο δεν πέτυχε, υπό τη διοίκηση Κίρχνερ, να περιορίσει την αύξηση της βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα των συζυγικών δολοφονιών.
Η κατάσταση έγινε
ακόμη πιο ζοφερή όταν μια δικαστική έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Πρόεδρος
Αλμπέρτο Φερνάντες είχε ξυλοκοπήσει βίαια τη σύζυγό του, Φαμπιόλα Γιανέζ, το 2021,
ενώ εκείνη ήταν έγκυος. Η τελευταία δήλωσε ότι ο Υπουργός Γυναικών της είχε
αρνηθεί τη βοήθεια που είχε ζητήσει.
Οι κρατικές υπηρεσίες που ο Μιλέι έβλεπε ως οχήματα σπατάλης δημόσιων πόρων για ιδεολογικούς σκοπούς ήταν οι πρώτες που εξαλείφθηκαν. Μεταξύ αυτών, το Telam, το εθνικό πρακτορείο Τύπου της Αργεντινής που ιδρύθηκε το 1945. Κατηγορούμενο από τον πρόεδρο ότι λειτουργούσε τις τελευταίες δεκαετίες ως αριστερό πρακτορείο προπαγάνδας, έκλεισε και η πλειοψηφία των υπαλλήλων του απολύθηκε.
Το Εθνικό Ινστιτούτο κατά των Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και του Ρατσισμού (Inadi) είχε την ίδια μοίρα. Για τον Μιλέι, αυτός ο οργανισμός –όλες οι ανακοινώσεις του οποίου γίνονταν με «συμπεριληπτική» γραφή– ασχολούνταν αποκλειστικά με ιδεολογικές διώξεις. To Inadi, οοποίο είχε 44 γραφεία σε όλη τη χώρα και απασχολούσε 431 άτομα είχε επικριθεί έντονα για τις αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του.
Ο οργανισμός επικρίθηκε ιδιαίτερα επειδή
λειτούργησε ως «κέντρο απασχόλησης» για αριστερούς ακτιβιστές, αποκλίνοντας από
την αποστολή του να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Το ινστιτούτο κατηγορήθηκε
ότι αφοσιώθηκε περισσότερο στη λογοκρισία και τη δίωξη πολιτικών και
ιδεολογικών αντιπάλων, πολλοί από τους οποίους υπέστησαν νομικές διώξεις.
Μια άλλη περικοπή του προϋπολογισμού αφορούσε το Εθνικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών (Incaa). Το 2023, ο οργανισμός αυτός είχε επιδοτήσει 241 ταινίες (περισσότερες από το Χόλιγουντ), από τις οποίες οι 143 δεν είχαν φτάσει τους 1.000 θεατές. Η Incaa συσσώρευε ένα κολοσσιαίο έλλειμμα χρόνο με το χρόνο και αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της στους μισθούς των 645 υπαλλήλων της. Κάτω από το «αλυσοπρίονο» του Milei, τα τρία τέταρτα των κεφαλαίων και του προσωπικού του εξαφανίστηκαν.
Πολύ θόρυβο κάνουν όσοι καταγγέλλουν τις περικοπές του στον τομέα της έρευνας. Ωστόσο, μια προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει μια άλλη εικόνα. Πράγματι, η πανδημία είχε βλάψει την αξιοπιστία των ερευνητών της, αρκετοί από τους οποίους κατηγορήθηκαν ότι θυσίασαν την επιστήμη στο βωμό της ιδεολογίας. Λόγω της πολιτικής τους ευθυγράμμισης με την κυβέρνηση Κίρχνερ, υποστήριξαν ένα εκτεταμένο lockdown, πανηγύρισαν τα ρωσικής κατασκευής εμβόλια Sputnik και αντιστάθηκαν στην επαναλειτουργία των σχολείων, τα οποία παρέμειναν κλειστά για δύο χρόνια.
Από την μεριά της η κυβέρνηση δήλωσε ότι πλέον δεν θα διατίθενται πόροι για μελέτες «με αμφισβητήσιμη χρησιμότητα, όπως μία που ασχολούνταν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Μπάτμαν». Ο στόχος του Προέδρου Milei για την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος συνεπάγεται μια ριζική συρρίκνωση του κράτους, με ήδη περισσότερους από 28.000 δημόσιους υπαλλήλους να απολύονται και προγραμματισμένες συνολικά περικοπές 75.000 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και την εξάλειψη εξήντα κρατικών υπηρεσιών στο τους επόμενους μήνες.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης του Χαβιέ Μιλέι είναι απτά. Από τον Φεβρουάριο, η χώρα κατέγραψε ξανά δημοσιονομικό πλεόνασμα. Και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φαίνονται θαυματουργά. Ενώ έφτασε το 25% το μήνα όταν ο πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2023, έπεσε στο 2,7% τον περασμένο μήνα.
Για πρώτη φορά μετά
από τριάντα χρόνια, η Αργεντινή γνώρισε ακόμη και μηδενικό πληθωρισμό στα
τρόφιμα τον Ιούνιο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Milei ανακοίνωσε ότι η χώρα βγήκε επίσημα από την
ύφεση. Ο πληθυσμός φαίνεται να τον ευγνωμονεί: η δημοτικότητα του προέδρου
είναι πάνω από 50%».
(Babis Georges Petrakis-Le
Point/geopolitico.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου