αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Απόψεις...

  

«Από τις 9 ως τις 15 Σεπτεμβρίου περίπου 3.500 άνθρωποι πέρασαν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια. Κατά μέσο όρο καθημερινά φτάνουν στα νησιά περίπου 220 άτομα. Από τον Ιούνιο του 2023 ως τον Ιούνιο του 2024  ήρθαν στην Ελλάδα 59.000 άνθρωποι, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το ίδιο διάστημα των δύο προηγούμενων ετών. Και επειδή οι προωθήσεις προς την ενδοχώρα γίνονται με γρήγορους ρυθμούς, σήμερα παραμένουν στις δομές των νησιών περίπου 9.000 άνθρωποι. 

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Ελλάδα εξέτασε 30.000 αιτήσεις για άσυλο. Εγκρίθηκαν δύο στις τρεις. Οι ροές πιέζουν την Ευρώπη, η Γερμανία σκοπεύει να σκληρύνει τη στάση της και αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι συνεργάσιμες. Η Ουγγαρία, ας πούμε, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις ευρωπαϊκές οδηγίες και δέχεται αιτήσεις για άσυλο μόνο αν υποβληθούν σε πρεσβεία της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εννοείται ότι απορρίπτονται σχεδόν όλες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απειλείται με την προώθηση, από τη Γερμανία, απροσδιόριστου αριθμού ανθρώπων που σύμφωνα με εκτιμήσεις υπερβαίνουν τις 50.000».

                                                                       (Κ.Γιαννακίδης-protagon.gr)

«Για να μετακινηθεί μία οικογένεια σε ένα νησί του Αιγαίου χρειάζεται μια περιουσία! Και μην μας πει κάποιος ότι φταίνε οι τιμές των καυσίμων. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν και πιο υψηλές. Μην μας πει ότι τα πλοία μας είναι καινούργια και οι εταιρείες δαπάνησαν υπέρογκα ποσά για να αποκτήσουν, θα γελάνε και τα πεζοδρόμια. Και μην μας πει, τέλος, ότι είναι γρήγορα πλοία και ότι γι αυτό καίνε πολύ πετρέλαιο. Για να μην το κουράζουμε, κάποιος δεν κάνει τη δουλειά του.Τα λέμε αυτά επειδή η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει την ακρίβεια. Ας ξεκινήσει, λοιπόν, από την ακτοπλοΐα. 

Τι άλλαξε τόσο δραματικά που να επιτρέπει τόσο ακριβές τιμές στα εισιτήρια των πλοίων; Το πετρέλαιο είναι εκεί που είναι συνήθως, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια και ο στόλος μας είναι γερασμένος και οι ταχύτητες των πλοίων κάνουν πολλές φορές τους παλαιούς να αναπολούν τη Δημητρούλα του Αγούδημου! Και να μείνουμε για λίγο στο θέμα του γερασμένου στόλου. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καράβια μένουν στη μέση του Αιγαίου από βλάβες. Ούτε το γεγονός ότι πλοία που ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά και πουλάνε εισιτήρια σαν να πρόκειται για κρουαζιερόπλοια, έχουν «κυνηγηθεί» από αγορές του εξωτερικού ακριβώς λόγω των κακών τους υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν να είναι πιο φθηνό να ταξιδεύσει κάποιος με αεροπλάνο στη Ρόδο, για παράδειγμα, απ’ ότι με το πλοίο της γραμμής και έπειτα από ταξίδι – ταλαιπωρία μιας ημέρας».

                                                                             (Θ. Μαυρίδης- liberal.gr)

«Εως το μεσημέρι της Τετάρτης δεν ήταν γνωστό τι προκάλεσε τη μαζική έκρηξη βομβητών στον Λίβανο και τη Συρία, εάν οι συσκευές περιείχαν εκρηκτικά ή εάν ο ίδιος ο μηχανισμός είχε τροποποιηθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη «εξ αποστάσεως» επιχείρηση τέτοιου είδους που έχει εκτελεστεί ποτέ, καθώς έως και 1.000 συσκευές πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα».

                                                                                       (Protagon Team)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...