αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Απόψεις...

 

 «Η αφαλάτωση είναι μια τεχνολογία που αφαιρεί το αλάτι από το θαλασσινό νερό, μετατρέποντάς το σε πόσιμο. Πολλοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κόστος και την αποδοτικότητα αυτής της τεχνολογίας, αλλά οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει την αφαλάτωση σε μια βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική λύση. Στην πραγματικότητα, το κόστος της αφαλάτωσης έχει μειωθεί κατά 80% σε σχέση με τη δεκαετία του 80, με το νερό που παράγεται στα σύγχρονα εργοστάσια αφαλάτωσης στις ΗΠΑ να κοστίζει πλέον λιγότερο από $0,41 ανά κυβικό μέτρο. Αυτό την καθιστά μια από τις πιο ανταγωνιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού.

Μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στη χρήση της αφαλάτωσης είναι το Ισραήλ, που έχει μετατραπεί σε παράδειγμα προς μίμηση για το πώς μια χώρα μπορεί να εξασφαλίσει την αυτάρκειά της στο νερό. Το Ισραήλ παράγει σήμερα σχεδόν το 85% του νερού που καταναλώνει μέσω αφαλάτωσης (στοιχεία 2022). Αυτή η τεχνολογία του έχει επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, καθιστώντας το Ισραήλ μια υδάτινα ασφαλή χώρα, παρά τις γεωγραφικές του δυσκολίες. 

Η Σαουδική Αραβία, μια άλλη χώρα με σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, έχει επίσης επενδύσει τεράστια ποσά στην αφαλάτωση. Το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία, η οποία έχει στραφεί στην αφαλάτωση ως απάντηση στις αυξανόμενες ανάγκες νερού, ειδικά στις αστικές περιοχές της. Στο Περθ, για παράδειγμα, το 15% του πόσιμου νερού προέρχεται από μονάδες αφαλάτωσης. Αντί να εστιάζουμε μόνο σε περιορισμούς και μέτρα έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς βιώσιμες λύσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους διεθνώς».

                                                                              (Αλ. Σκούρας-liberal.gr)

«Περισσότεροι από 100 πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας από ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις και πρώην μέλη του Κογκρέσου των Ρεπουμπλικανών υποστήριξαν την Κάμαλα Χάρις, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος του κόμματός τους, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι «ακατάλληλος να υπηρετήσει ξανά ως πρόεδρος». 

Σε επιστολή τους προς το κοινό, οι Ρεπουμπλικανοί, μεταξύ των οποίων τόσο ηχηροί διαχρονικοί αντίπαλοι του Τραμπ όσο και άλλοι που δεν είχαν υποστηρίξει τον Τζο Μπάιντεν το 2020, υποστήριξαν ότι ενώ μπορεί να «διαφωνούν με την Κάμαλα Χάρις» σε πολλά θέματα, ο κ. Τραμπ έχει επιδείξει «επικίνδυνες ιδιότητες». Αυτές περιλαμβάνουν, είπαν, «ασυνήθιστη συγγένεια» με δικτάτορες όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Β. Πούτιν και «περιφρόνηση για τους κανόνες της αξιοπρεπούς, ηθικής και νόμιμης συμπεριφοράς». 

Η επιστολή καταδικάζει την επίθεση του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, με υποκίνηση του Τραμπ και στόχο να κρατηθεί στην εξουσία μετά την απώλεια των εκλογών, λέγοντας ότι «παραβίασε τον όρκο του στο αξίωμα και έφερε κίνδυνο για τη χώρα μας». Επικαλείται δε τον ίδιο τον πρώην αντιπρόεδρο του κ. Τραμπ, Μάικ Πενς, ο οποίος δήλωσε ότι «όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

                                                                                       (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...