αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Οικονομική συρρίκνωση...

 

«Για να πούμε μια μακρά ιστορία με δύο λόγια, η Ελλάδα συρρικνούται ή, σε κάποιους -λίγους- τομείς, μένει στάσιμη και μόνον στον τουρισμό εξαπλούται. Στη διάρκεια των 20-25 ετών που αφήσαμε πίσω μας, ελάχιστη βελτίωση έχουμε επιτύχει στο μέγεθος του εθνικού προϊόντος που δημιουργούμε, την γνωστή «πίτα». 

Που σημαίνει ότι το κομμάτι που αναλογεί στον καθένα δεν μεγαλώνει όσο θα μπορούσε αυτό να συμβεί αν είχαμε πέσει με τα μούτρα στην αύξηση της παραγωγής, στη διεύρυνση της εργασίας, στη βελτίωση των προϊόντων και, τελικά, στη μείωση του κόστους του κράτους.

Έτσι όπως πάμε, ακόμη κι αν κρατήσουμε τη θέση που έχουμε σήμερα, το μερίδιο πλούτου σε σύγκριση με τα άλλα κράτη θα είναι συνεχώς μικρότερο. Δείτε έναν δείκτη που λέει πολλά. 

Το μερίδιο των αμοιβών μισθωτής εργασίας ήταν 35% του συνολικού εθνικού προϊόντος το 2023. Πριν είκοσι χρόνια, το 2003 ήταν 33%. Ήταν μικρό και παρέμεινε μικρό. Σε Ισπανία και Πορτογαλία το μερίδιο της ανταμοιβής των μισθωτών είναι 47-48%, στη Γερμανία και Γαλλία 52%. Στη Βουλγαρία ήταν 34% και πήγε στο 44%. Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη είναι στο 48%.Το μερίδιο των μισθών είναι ακόμη μικρότερο. Ήταν μόλις 26% το 2003 και είκοσι χρόνια μετά πήγε στο 27%! 

Όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο της μισθωτής εργασίας, τόσο καλύτερα και, κυρίως, τόσο πιο παραγωγικά λειτουργεί η οικονομία. Με άλλα λόγια, όσο περισσότεροι μισθωτοί, δηλαδή όσοι περισσότεροι είναι στη δουλειά, τόσο πλουσιότερη η χώρα, τόσο καλύτερες οι υποδομές της, τόσο καλύτερα στέρεα αντέχει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η πραγματική παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας ήταν στα 18 ευρώ το 2005 και έπεσε στα 16 ευρώ το 2023. Της Πορτογαλίας πήγε στα 18 από 14,4. Της Ισπανίας στα 29 από 24,5. Της ήδη εύπορης Δανίας έφτασε τα 53 από 45.Γιατί μας νοιάζει και μας κόφτει η παραγωγικότητα της μισθωτής εργασίας; Γιατί μόνον μέσω αυτής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην πράξη την ακρίβεια.

Ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ, σταδιακά μέσα στην εικοσαετία, το μοντέλο κατανάλωσης το δικό μας προσέγγισε εκείνο των άλλων χωρών της Ευρώπης, δηλαδή πρακτικά καταναλώνουμε τα ίδια προϊόντα, το μερίδιο των μισθωτών στο εθνικό εισόδημα παρέμεινε κολλημένο σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

(Απόσπασμα άρθρου του Μπ.Παπαδημητρίου από το liberal.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...