αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Απεργίες... από συνήθεια

  

«Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Πρέπει οπωσδήποτε να απεργήσεις για να κάνεις μία διαμαρτυρία; Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι: Εάν η διαμαρτυρία δεν σχετίζεται με τη δουλειά σου, προς τι η απεργία; Εννοείται, βέβαια, ότι ο καθένας έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε θέλει. Η ημέρα όμως έχει 24 ώρες… 

Είναι απαραίτητο να διαμαρτυρηθείς την ώρα της εργασίας σου; Οι εργαζόμενοι στα μέσα αστικών συγκοινωνιών, ας πούμε, γιατί πρέπει να σταματήσουν να εξυπηρετούν τον κόσμο προκειμένου να πάρουν θέση για ένα κοινωνικό ζήτημα; Δεν αρκεί που πενθούμε ως κοινωνία, πρέπει να ταλαιπωρηθούμε κι από πάνω; 

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι μία, είναι συγκεκριμένη και, παρότι την γνωρίζουμε όλοι, δεν την πολυσυζητάμε γιατί είναι πολύ άβολη: Στην Ελλάδα, μονίμως ψάχνουμε αφορμές για να σταματήσουμε να δουλεύουμε. Για να είμαστε ακριβείς βέβαια, αυτό το φαινόμενο στην πράξη αφορά το δημόσιο τομέα πολύ περισσότερο από τον ιδιωτικό, αλλά ως νοοτροπία αγγίζει τους πάντες, καθώς τον τόνο στην ελληνική εργασιακή ηθική τον δίνει το Δημόσιο. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες εκεί θέλουμε να δουλέψουμε…

Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει μία γιορτή δεν δουλεύουμε, όταν υπάρχει μία μέρα ανάμεσα στη γιορτή και το Σαββατοκύριακο πάλι δεν δουλεύουμε, όταν συνδικαλιζόμαστε σίγουρα δεν δουλεύουμε, όταν ψηφίζουμε επίσης δεν δουλεύουμε και, γενικώς, όταν υπάρχει ένα μεγάλο γεγονός εθνικής εμβέλειας συνηθίζουμε να σταματάμε να δουλεύουμε. 

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σχέσης μας με την εργασία είναι αυτό της Πρωτομαγιάς του 2021. Θυμάστε τότε; Που η Πρωτομαγιά έπεσε Σάββατο; Επειδή, λοιπόν, έπεσε Σάββατο, αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε Πρωτομαγιά την Τρίτη. Την Τρίτη ήταν 4 Μαΐου αλλά εμείς αποφασίσαμε ότι θα είναι 1 Μαΐου και θα την περάσουμε σαν αργία. Επειδή όμως Πρωτομαγιά σημαίνει εργατιά, κάναμε και μία απεργία την Πέμπτη, στις 6 Μαΐου, γιατί έτσι. Καταλάβατε; Το Σάββατο Πρωτομαγιά, την Τρίτη αργία Πρωτομαγιάς και την Πέμπτη απεργία Πρωτομαγιάς! Μόνο στην Ελλάδα. 

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί στην Ελλάδα όταν λέμε «αγώνας» δεν εννοούμε ποτέ τις δυσκολίες της εργασίας ή της καθημερινότητάς μας, αλλά τις συγκεντρώσεις και τις απεργίες. Στην πραγματικότητα, αυτός ο «αγώνας» δεν είναι παρά η αφορμή για να αφήσουμε τις υποχρεώσεις μας στην άκρη, με το πρόσχημα ότι θέλουμε αλλαγές προς το καλύτερο. 

Η ειρωνεία, εν τω μεταξύ, σε όλο αυτό είναι πως όταν κάτι πάει πραγματικά να αλλάξει, κάνουμε πάλι συγκεντρώσεις και απεργίες ώστε να μην αλλάξει τίποτα!»

                     (Απόσπασμα άρθρου του Μ.Δεμερτζή από το Τomanifesto.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...