αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Απόψεις...

 

«Η μεταπολεμική Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στη γενναιόδωρη στήριξη των ΗΠΑ, όταν πολύ σοφά αποφάσισαν να μην επαναλάβουν το τραγικό σφάλμα της συνθήκης των Βερσαλλιών, που έριξε τη Γερμανία στην αγκαλιά του Χίτλερ. Η Ευρώπη ανοικοδομήθηκε και γνώρισε ασύλληπτους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και η Ελλάδα. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις δυτικές κοινωνίες απόλαυσαν ειρήνη και όλο και περισσότερη ελευθερία. Η πρόοδος έμοιαζε ασταμάτητη. 

Ολα αυτά στηρίχθηκαν στη μεταπολεμική πολιτική αρχιτεκτονική, που μπορεί μεν να μη συμπεριελάμβανε ένα μεγάλο τμήμα της υφηλίου, αλλά αποδείχθηκε τελικά ωφέλιμη και γι’ αυτό. Από τη μία, οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης κατάφεραν να αποτινάξουν τον σοβιετικό ζυγό το 1989 και από την άλλη, οι χώρες του υπόλοιπου κόσμου, με πρωτοπόρο την Κίνα, βρήκαν τον δρόμο είτε προς μια ανάπτυξη δίχως ελευθερία είτε προς περισσότερη ελευθερία. 

Το 1974, η δημοκρατία ήταν ένα πολίτευμα που αφορούσε μια μικρή μειοψηφία κρατών. Πενήντα χρόνια μετά, σχεδόν, οι μισές χώρες του κόσμου διαθέτουν δημοκρατικό πολίτευμα. Συνολικά, και παρά τα προβλήματα που πάντα υπάρχουν, ο κόσμος δεν γνώρισε ποτέ καλύτερες μέρες από ό,τι την περίοδο 1945-2025.Χρησιμοποιώ συνειδητά παρελθόντα χρόνο γιατί όλα δείχνουν πως η περίοδος αυτή βαίνει προς το τέλος της».

                                                   (Στάθης Ν. Καλύβας- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Χύμα και τσουβαλάτα τα είπε στην Ευρώπη ο νέος Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και θα άξιζαν ένα χειροκρότημα αν δεν ήταν ταυτοχρόνως και υποκριτικά. Είναι δηλαδή περίεργο να ασχολείται με τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία ο αντιπρόεδρος εκείνου που οδήγησε τον όχλο μέσα στο Καπιτώλιο προκειμένου να ακυρώσει τις εκλογές του 2020, ο άνθρωπος που πίεζε πολιτειακούς παράγοντες της Τζόρτζια να του βρουν 13.000 ψήφους.

Δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρουμανίας με το οποίο ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές του 2024, όταν παρουσιάστηκαν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών για τη ρωσική ανάμειξη. 

Αλλά δεν ήταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που σταμάτησε το 2000 την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, παρά το γεγονός ότι η διαφορά ήταν 0,01% και κατά τον πολιτειακό νόμο οποιαδήποτε διαφορά κάτω του 0,5% απαιτούσε νέα καταμέτρηση; Στην ουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο χάρισε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους, παρά την ήττα του στη λαϊκή ψήφο».

                                                             (Π. Μανδραβέλης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Φανταστείτε μια ελληνική ομάδα να έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Με δεδομένο ότι μιλάμε για ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Ισπανίας (έστω και ουραγό) η συνεργασία μπορεί να κάνει κάθε ελληνική ομάδα που θα την καταφέρει, να καμαρώνει. Φανταστείτε τώρα η διοίκηση της ελληνικής ομάδας που έχει πετύχει αυτή τη συνεργασία να την ανακοινώσει λέγοντας «συμφωνήσαμε συνεργασία με τη Ρεάλ».

 Με δεδομένο ότι όταν λέμε «Ρεάλ» όλων ο νους πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης η διοίκηση της ομάδας θα έχει καταφέρει να εκτεθεί και να κάνει αντικείμενο χλευασμού μια καθόλα αξιέπαινη πρωτοβουλία. Τώρα σταματήστε να φαντάζεστε και βάλτε όπου «Ρεάλ» «Σορβόννη» και όπου «ελληνική ομάδα» βάλτε «ελληνική κυβέρνηση».

                                                                     (Μ.Βουλαρίνος- ΑΤΗensvoice)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...