«Πριν από λίγες ημέρες, ο ύποπτος θάνατος ενός Ρώσου μουσικού πέρασε στα «ψιλά» των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Ο Βαντίμ Στρόικιν, δημοφιλής στην πατρίδα του και γνωστός για τις σκληρές δημόσιες δηλώσεις του κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, «έπεσε» από τον δέκατο όροφο στη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας στο σπίτι του που πήγε να τον συλλάβει. Ο 58χρονος Στρόικιν είχε αποκαλέσει «ανόητο» των Ρώσο πρόεδρο όταν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και πέρυσι, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, είχε αναρτήσει ένα μονολεκτικό υβριστικό σχόλιο στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK: «Μπάσταρδοι».
Ο θάνατος του Στρόικιν, επισήμως αυτοκτονία, είναι ο τελευταίος κρίκος στην μακριά αλυσίδα των Ρώσων αντιφρονούντων που το νήμα της ζωής τους κόπηκε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες -συνήθως πτώση από το παράθυρο, αυτοκτονία διά απαγχονισμού, νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου κ.ο.κ.
Στις 17 Ιανουαρίου, έναν μήνα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τρεις δικηγόροι που τον εκπροσωπούσαν στο παρελθόν- ο Βαντίμ Κόμπζεφ, ο Ιγκόρ Σεργκούνιν και ο Αλεξέι Λίπτσερ- καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τρεισήμισι έως πεντέμισι χρόνια με την κατηγορία της συμμετοχής σε «εξτρεμιστική οργάνωση», επειδή φέρεται να παρέδιδαν μηνύματα από τον Ναβάλνι στους υποστηρικτές του ενώ εκείνος ήταν φυλακισμένος.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει συστηματικά καταστείλει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, καθιστώντας δύσκολη την οργάνωση της αντιπολίτευσης με νόμιμο τρόπο και την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και οι αρμόδιες επιτροπές συχνά απορρίπτουν τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης προφασιζόμενες τυπικούς λόγους. Εξάλλου, η ρωσική νομοθεσία περί αντιμετώπισης της ξένης επιρροής επιτρέπει στις αρχές να χαρακτηρίζουν αυθαίρετα άτομα και οργανώσεις «ξένους πράκτορες», μία πρακτική στιγματισμού που μπορεί να οδηγήσει στη φίμωση κάθε φωνής κατά της απολυταρχίας Πούτιν.
Έχοντας «καταπνίξει» την αντιπολίτευση και με τον πλήρη έλεγχο του
κρατικού μηχανισμού, ο Πούτιν διανύει ήδη άλλη μια εξαετή προεδρική θητεία,
αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να αλλάξει το Σύνταγμα, ανοίγοντας τον δρόμο
για να εκλέγεται ισόβιος «τσάρος».
(Ευαγγελία Μπίφη-liberal.gr)
«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕPPO), για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις με κοινοτικά κονδύλια, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο διεθνής ιστότοπος Politico. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για δεκάδες υποθέσεις Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων, που φέρεται να έπαιρναν (από το 2017) κοινοτικές επιδοτήσεις για βοσκοτόπια που δεν ήταν ιδιοκτησίας τους, ούτε καν νοικιασμένα, και για ανύπαρκτες αγροτικές εργασίες σε αυτά.
Το επίκεντρο της εκτεταμένης απάτης εντοπίστηκε στην Κρήτη, όπου αγρότες βρέθηκε να μισθώνουν ανύπαρκτες εκτάσεις και να εισπράττουν παράνομα ευρωπαϊκό χρήμα, σε άγονα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στον… ορεινό όγκο του Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Πιθανότατα, οι έρευνες θα αποκαλύψουν και στην υπόλοιπη επικράτεια ανάλογες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υπεξαιρεθέντα κονδύλια ίσως και να έφταναν στα 45 εκατ. ευρώ ετησίως σε μία από τις μεγαλύτερες, όπως τις χαρακτηρίζει το Politico, αγροτικές απάτες των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα αντί να πάνε για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών στο χωράφι, στα βοσκοτόπια, στη βιοτεχνία, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγή, να μειωθεί το κόστος και να καταστούν τα προϊόντα ανταγωνιστικά, επενδύονταν στην «άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού». Επενδύονταν, δηλαδή, με λίγες εξαιρέσεις, σε ακριβά αυτοκίνητα, αχρείαστα για τις μικρές εκτάσεις γης θηριώδη τρακτέρ, μεζονέτες, μπόλικο «αγροτικό», όπως αποκαλούσαν το ουίσκι, που εκτόπισε το παραδοσιακό ούζο και το τσίπουρο, κ.λπ.
Τα τεχνάσματα για την εξαπάτηση των «κουτόφραγκων» ήταν από τότε πολλά. Αγρότες προσέθεταν πέτρες ανάμεσα στα ροδάκινα που μετέφεραν για απόσυρση ώστε να αυξήσουν το βάρος του «προϊόντος» και να πάρουν μεγαλύτερη αποζημίωση· κτηνοτρόφοι δήλωναν πολλαπλάσια «κεφάλια» ζώων.Οι πάντες ήξεραν τι γινόταν, αλλά σιωπούσαν. Μια χαρά ισορροπούσε το σύστημα, αφού όλοι κάτι κέρδιζαν.
Στο
πολιτικό επίπεδο, ο Ανδρέας σε ψήφους σάρωνε στον Κάμπο και στο βουνό, γιατί
έφερνε «χρήμα». Η Ν.Δ. διαλαλούσε ότι εκείνη έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ και η
αγροτιά έτρωγε με χρυσά κουτάλια, η δε Αριστερά διαδήλωνε για να διεκδικήσουμε
περισσότερα από τους άρπαγες ιμπεριαλιστές, ενώ κρατικοί υπάλληλοι εξασφάλιζαν
ένα καλό «χαρτζιλίκι». Ουδείς ήλεγχε πού πήγαιναν οι επενδύσεις. Κάποια στιγμή,
όμως, μας πήραν χαμπάρι και άρχισαν το κυνηγητό και τα πρόστιμα. Το φαινόμενο
φάνηκε να υποχωρεί, για να αποδειχθεί τώρα πως η Ελλάδα μόνο λίγο καιρό
ξαποσταίνει και ξανά προ τη «δόξα» τραβά».
(Στ.Τζίμας-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου