αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Απόψεις...

 

 

«Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει ζωτικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα του πλανήτη για πολλές ακόμη δεκαετίες.Κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει, κανένα ηλεκτρικό σύστημα στο κόσμο δεν μπορεί να επιβιώσει στηριζόμενο μόνο στις ΑΠΕ. Δεν έχει ακόμη βρεθεί η φθηνή εκείνη τεχνολογία ώστε η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας να μην εξαρτάται κάθε φορά από το αν θα έχει ήλιο ή θα φυσάει. Και επειδή ο πλανήτης θα συνεχίσει να εξαρτάται από το φυσικό αέριο, πληθαίνουν οι χώρες στη γειτονιά μας, που όχι μόνο κάνουν έρευνες, αλλά και έχουν πλέον δική τους παραγωγή υδρογονανθράκων, έτσι ώστε να μην επαφίεται η ενεργειακή τους ασφάλεια σε τρίτους και σε ακριβές εισαγωγές. 

Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες. Επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης Energean προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Ισραήλ, ότι προέβη στην 6η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν τη φορά στην Αίγυπτο. Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η είδηση δεν βρίσκεται στο μέγεθος της ανακάλυψης, που σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιέχει με βάση την αρχική εκτίμηση, ποσότητες 87-129 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Βρίσκεται στο γεγονός ότι και οι έξι μέχρι σήμερα ανακαλύψεις της Energean, σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, είναι όλες εκτός Ελλάδος.

Και αυτό όχι γιατί η εταιρεία δοκίμασε να κάνει γεώτρηση κάπου στον ελλαδικό χώρα και απέτυχε. Αλλά διότι παρ’ ότι έχουμε εδώ και 15 χρόνια νόμο για τους υδρογονάνθρακες (2011), δεν έχει γίνει από κάποιον operator ούτε μισή ερευνητική γεώτρηση.

Τα αίτια πολλά και κυρίως γνωστά. Αντιφάσεις στην πολιτική των κατά καιρούς κυβερνήσεων, μικροσυμφέροντα σε τοπικό και μεγαλύτερο επίπεδο, δικαστικές εκκρεμότητες που χρονίζουν. Ζητήματα χιλιοειπωμένα, που οδήγησαν κάποια στιγμή τους δύο από τους τρεις μεγάλους ομίλους που είχαν αποφασίσει να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ελλάδα, δηλαδή τη γαλλική Total και την ισπανική Repsol να φύγουν.

Τον καιρό της ενεργειακής κρίσης, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 300 ευρώ / MWh, όταν στο Ισραήλ, οι βιομηχανικοί καταναλωτές πλήρωναν και πληρώνουν σταθερά 12-13 ευρώ. Ακριβώς επειδή εκεί υπάρχει εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου».

                                                                             (Γ.Φιντικάκης- liberal.gr)

«Μια κατάσταση συνδικαλιστικής κυριαρχικής ανευθυνότητας που πήγασε από τα ωραία χρόνια της δεκαετίας του 80, επωάστηκε με την θαλπωρή των κομμάτων, συνεχίζει να εκδηλώνεται, όντας αποκομμένη από τις ανάγκες της εποχής. Αποκομμένη και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπου η πλειοψηφία των πολιτών έχει κατανοήσει ότι έχουμε εισέλθει σε αδυσώπητο περιβάλλον παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Έτσι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξαν στάση εργασίας για να εμποδίσουν να γίνει η εξέταση για την ελληνική Pisa. Η στάση κρίθηκε παράνομη αλλά ήρθε η ΑΔΕΔΥ ως συνδικαλιστική «ομπρέλα» να τους καλύψει νομικά!Μα αφού θα ήταν δειγματοληπτική και σε ανώνυμη βάση από τουλάχιστον 600 σχολικές μονάδες, όπως παραδέχονται οι ίδιοι, σημαίνει ότι δεν θα αξιολογούνταν προσωπικά μαθητές, και επομένως δεν θα στοχοποιούνταν.

Ένα γενικό συμπέρασμα θα εξαγόταν, από ενδεικτικές εξετάσεις της 6ης δημοτικού και 3ης γυμνασίου, στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Τα αποτελέσματα θα στέλνονταν στο «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής», προκειμένου να διαπιστωθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην εκπαίδευση. 

Εν τω μεταξύ καθόλου δεν προβληματίστηκαν, ούτε απολογήθηκαν, για τα απογοητευτικά αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022, που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2023 από τον ΟΟΣΑ,  σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες μαθητές κατέγραψαν επιδόσεις  χαμηλότερες του μέσου όρου του Οργανισμού,  και από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη!»

                                                                                (Γ. Σιδέρης- liberal.gr)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...