αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Απόψεις...

  

«Η φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca αποσύρει από την παγκόσμια αγορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο είχε αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ήταν το πρώτο που διατέθηκε -τον Ιανουάριο του 2021- κατά της νόσου Covid-19 στα πρώτα πανδημικά κύματά της, τότε που σκότωνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά σε όλον τον κόσμο. Το εμβόλιο αυτό -«συμβατικής» και όχι mRNA τεχνολογίας- δεν απαιτούσε ειδικές συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς (όπως τα ελαφρώς μεταγενέστερα πρώτα mRNA) εμβόλια και έτσι κατέστη δυνατό να διανεμηθεί γρήγορα. 

Μέσα στο 2021 διατέθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου σε 170 χώρες, ενώ την ίδια χρονιά έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί με αυτό. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μια δόση του εμβολίου έλαβαν 778.671 άτομα και δύο δόσεις 762.359 άτομα. Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια Πνευμονολογίας, ήταν το 2020 και μέχρι το φθινόπωρο του 2021, γιατρός πρώτης γραμμής στο «Σωτηρία» που ήταν το πρώτο «full covid» νοσοκομείο και παρέμεινε έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Το εμβόλιο αυτό, και όλα τα άλλα, μας έκαναν να νιώσουμε και πάλι ασφάλεια, ύστερα από έναν χρόνο πλεύσης σε αχαρτογράφητα νερά. Επί έναν χρόνο ήμασταν αντιμέτωποι με μια άγνωστη νόσο, μη έχοντας τα μέσα για να την πολεμήσουμε. Βλέπαμε ασθενείς, φίλους και γνωστούς να φοβούνται, να παλεύουν και κάποιους να χάνονται και ήμασταν άοπλοι», αναφέρει στο Protagon. 

Καθώς εξελισσόταν η πανδημία ο ιός μεταλλασσόταν και οι νέες παραλλαγές του έπρεπε να αντιμετωπιστούν με νέα εμβόλια. Αυτό έγινε με τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA τα οποία έχουν επικαιροποιηθεί δύο φορές μέχρι σήμερα και οι ανανεωμένες εκδοχές τους εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. 

Το εμβόλιο AstraZeneca δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ (η τεχνολογία mRNA επιτρέπει την ταχεία επικαιροποίηση, κάτι που δεν συμβαίνει με τα κλασικά εμβόλια). Αυτό σημαίνει ότι εδώ και τουλάχιστον δυόμιση χρόνια έχει πάψει να χρησιμοποιείται. Και φυσικά έχει πάψει να παράγεται. Και ως εκ τούτου, αποσύρεται. Το ακριβές είναι ότι αποσύρθηκε -κατόπιν αιτήματος της φαρμακευτικής- η άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν διατίθετο στην αγορά».

                                                                        (Δ.Κουκλάκη –protagon.gr) 

«Την ενίσχυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης της εφαρμογής MyCoast σχεδιάζει για το φετινό καλοκαίρι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εφαρμογή, ως γνωστόν, λειτουργεί από τα τέλη Απριλίου και απευθύνεται σε πολίτες που πάνε σε παραλία στην οποία δεν τηρούνται οι κανόνες νομιμότητας. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούν να υποβάλουν σχετική καταγγελία, με επίκεντρο περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.

Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάποιος δωρεάν μέσω του App Store και μέσω του Play Store και ήδη τις πρώτες 10 ημέρες την έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 10.000 πολίτες, ενώ έχουν υποβληθεί 265 καταγγελίες.Οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, όπως γίνεται αντιληπτό, απαιτούν την ενεργοποίηση των πολιτών. 

Οπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν να βάλουν στην εξίσωση και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να εντοπίζει αυτόματα παρανομίες, με το κράτος να παρεμβαίνει στη συνέχεια. 

Στο σύστημα είναι καταχωρισμένες 6.500 παραλίες, ενώ 1.200 είναι υπό παραχώρηση μέχρι και τις 31 Μαΐου. Εάν σε αυτές προστεθούν και οι 198 «απάτητες παραλίες», γίνεται αντιληπτό πως σε πρώτη φάση η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχει τη νομιμότητα σε περίπου 7.900 παραλίες. Οι δορυφορικές μάλιστα φωτογραφίες σχεδιάζεται να τραβηχτούν τρεις φορές μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, συνεπώς όσοι παρανομούν δεν θα μπορούν να ξεφύγουν. Την ίδια ώρα, οι πολίτες μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να αναφέρουν παρανομίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, ακόμη κι αν αυτό δεν βρίσκεται υπό μίσθωση. 

Με την παραπάνω πολιτική «ελέγχου» της νομιμότητας επιτυγχάνονται οι εξής πολλαπλοί στόχοι: διαφάνεια στη δημοπράτηση των παραλιών, προστασία των «απάτητων παραλιών», ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, αυστηροποίηση των κανόνων για όσους μισθώνουν παραλίες και, φυσικά, η ένταξη της τεχνολογίας στη μάχη για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία, κάτι που αν πετύχει μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς».

                                                               (Στ.Παπαντωνίου-KAΘHMEΡINH)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...