αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Απόψεις...

 

«Τι εννοούμε όταν μιλάμε για το φαινόμενο του υπερτουρισμού;

• Την υπέρμετρη δόμηση και ανάπτυξη του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές χωρίς καμία προηγούμενη σοβαρή περιβαλλοντική ή κυκλοφοριακή μελέτη. Και χωρίς πρώτα να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, λιμάνια, πάρκινγκ, συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων.

• Το πρόβλημα του υπερκορεσμού αστικών γειτονιών είτε από το Αirbnb είτε από έναν πολτό ομοιογενών καταστημάτων, που στερούν από αυτές τις περιοχές τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις καταργούν από κανονικές γειτονιές, προσβάσιμες στους κατοίκους της πόλης για να ζήσουν εκεί.

• Το πρόβλημα της διαχείρισης προορισμών, με αποκορύφωμα την κρουαζιέρα. Η «Κ» έδωσε μάχη διαχρονικά για την απελευθέρωση του καμποτάζ, αλλά όχι για να φτάσουμε στην τρέλα της ταυτόχρονης άφιξης πολλών τεράστιων πλοίων, οι επιβάτες των οποίων κυριολεκτικά συνθλίβουν διάφορους προορισμούς.

• Την επιβολή κανόνων και του νόμου σε προορισμούς που κινδυνεύουν να γίνουν κόμβοι παγκόσμιας παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

• Την επιβολή κανόνων ακόμη και στις θάλασσες όπου η ξέφρενη επιδότηση ενοικιαζόμενων σκαφών θα καταλήξει σε κορεσμό, με σφοδρές αντιρρήσεις του τοπικού πληθυσμού.

• Την εξεύρεση πρακτικών λύσεων για τη διαμονή του προσωπικού που εργάζεται σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς χωρίς να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες».

                                                             (Αλ.Παπαχελάς-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Σε μια κανονική χώρα που το κράτος σέβεται τον φορολογούμενο η μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι μία φυσιολογική εμπορική πράξη. Σαν να λέμε ότι πατάς ένα κουμπί και βγαίνει ένας χαμογελαστός Πιερρακάκης. Στην Ελλάδα, η μεταβίβαση ενός ακινήτου έχει γίνει ένας πραγματικός Γολγοθάς. Έγινε, δεν ήταν. Να, αυτά τα θέματα πρέπει να πιάσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Θέματα απλά και καθημερινά που συχνά κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν την υπομονή τους.

Οι παλιοί λέγανε ότι αν δεν έχεις παντρέψει και δεν έχεις κτίσει δεν ξέρεις τι μπορεί να σε περιμένει σε αυτήν τη ζωή. Θα πρέπει σε αυτό να προσθέσουμε και την αγοραπωλησία ακινήτου. Δεν υπάρχει συμβόλαιο που να μην έχει ένα τόσο δα μικρό λαθάκι από το παρελθόν, η τακτοποίηση του οποίου απαιτεί πολλές ώρες κοπιαστικής εργασίας πολλών ανθρώπων.

Κι αν δεν υπάρχει λάθος και πάλι όλη η διαδικασία μπορεί να βρεθεί για μεγάλο διάστημα «στον αέρα», αφού είναι πιο εύκολο να κλείσει κανείς ραντεβού με υπουργό από το να καταφέρει να μεταγράψει το συμβόλαιό του στο κτηματολόγιο. Εντάξει! Όχι σε όλα τα κτηματολογικά γραφεία, αλλά σε αρκετά. Και πιστέψτε μας, δεν είμαστε υπερβολικοί».

                                                                                 (Θ.Μαυρίδης-liberal.gr)

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...