αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Aπόψεις...

 

«Ζητούνται νέοι για βαριά εργασία, χωρίς ωράριο, με βασικές αποδοχές, σε υποστελεχωμένες μονάδες υγείας. Η περιγραφή θέσης του νοσηλευτή είναι πλέον απωθητική. Απόδειξη ότι ζητείται νοσηλευτικό προσωπικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά προσφορά δεν υπάρχει.  

Οι νέοι είναι απρόθυμοι να φορέσουν τη λευκή μπλούζα. Η πανδημία φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό: αν και ανέδειξε τους νοσηλευτές –όπως και τους γιατρούς– ήρωες, έριξε φως και στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας αυτού του πολύ σκληρού επαγγέλματος. 

Στην Ελλάδα ο νοσηλευτής έχει ακανόνιστο ωράριο, γεγονός που διαταράσσει την οικογενειακή και κοινωνική του ζωή. Εχει μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμόσει τη νοσηλευτική φροντίδα όπως την έχει σπουδάσει και να περιορίζεται μόνο στα βασικά, δηλαδή τη χορήγηση φαρμάκων.

O μισθός είναι ίδιος με ενός δημοσίου υπαλλήλου (1.160 ευρώ μεικτά για νεοδιοριζόμενο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μόλις 850 ευρώ μεικτά για νεοδιοριζόμενο υποχρεωτικής), με τη μόνη διαφορά ότι λαμβάνει και επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας –εφόσον εργάζεται στο ΕΣΥ–, παρά την ιδιαιτερότητα της εργασίας. 

«Είναι δύσκολο επάγγελμα. Ο νοσηλευτής εργάζεται μέσα σε ένα νοσηρό περιβάλλον, κυριαρχεί η ασθένεια, ο πόνος, η θλίψη, ο φόβος. Είναι συναισθήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστεί κάποιος», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Γιώργος Αβραμίδης, νοσηλευτής ψυχικής υγείας και οργανωτικός γραμματέας στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

Ολα αυτά δικαιολογούν το γεγονός ότι λιγότερο από το 1% των 15χρονων μαθητών στη χώρα μας δηλώνει ότι θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του νοσηλευτή/τριας».

                                                                 (Π.Μπουλούτζα-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Και ενώ ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν! Ήταν απαραίτητη αυτή η πρωθυπουργική δήλωση, γιατί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Φιντάν, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η δημιουργία θαλασσίων πάρκων στο Κεντρικό Αιγαίο από την Ελλάδα, είναι (νέα) "κόκκινη γραμμή" για την Τουρκία. Δηλαδή μας έδωσε ένα νέο casus belli...

Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ένοιωσε την ανάγκη να μας διαβεβαιώσει ότι (παρά τις τουρκικές "προειδοποιήσεις" - δηλαδή τις ανοιχτές απειλές), η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία των θαλασσίων πάρκων. Θαυμάσια!

Όμως, πριν προλάβουμε να... χαρούμε, ήλθε ο υπουργός Εξωτερικών, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Γεραπετρίτης και μας... "εξήγησε" ότι τη δημιουργία των θαλασσίων πάρκων "θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία"! Διορθώνοντας" έτσι τον Πρωθυπουργό του!

Τι ακριβώς θα "συζητήσουμε" με την Τουρκία; Αυτό που μας έχει "απαγορεύσει"; Είναι αυτό Εξωτερική Πολιτική; Τρία διαφορετικά πρόσωπα - δύο υπουργοί, αμφότεροι απολύτως αρμόδιοι, και ο Πρωθυπουργός - λένε διαφορετικά πράγματα! Ενίοτε και διαμετρικά αντίθετα πράγματα...Μια λέξη μόνο: Κουλουβάχατα!»

                                                                         (Θανάσης Κ- lastpoint.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...