αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Απόψεις...

 

«Δύσκολα ένας Έλληνας αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει πώς ο Εμανουέλ Μακρόν από αγαπημένο παιδί της Ευρώπης, φωτεινός σηματοδότης του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, λαμπερός και λατρεμένος πολιτικός εντός και εκτός Γαλλίας [«Δίας» ήταν το παρατσούκλι του], κατάφερε μέσα σε επτά χρόνια να φέρει την ακροδεξιά Λεπέν στις πόρτες της εξουσίας και την ακροαριστερά σε εκλογική άνοδο. Το «ξεκαθάρισμα» που ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές γύρισε τελικά εναντίον του. 

Το ρωμαλαίο κεντρώο κόμμα Μακρόν, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2017, πολλά υποσχόμενο, και επικράτησε εκ νέου στις προεδρικές του 2022, βρίσκεται πλέον αποδεκατισμένο στην τρίτη θέση. Και ο «μακρονισμός», ένα επιτυχημένο πολιτικό πείραμα, υπέρ της συμφιλίωσης των Γάλλων και του τρίτου δρόμου μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, όχι μόνο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την στροφή της Γαλλίας προς τα άκρα, αλλά ούτε να κατανοήσει τα αίτια της δικής του αποτυχίας.

Ο Μακρόν πίστευε ότι θα επέστρεφε στο κέντρο του παιχνιδιού με τις πρόωρες εκλογές. Ήλπιζε ότι θα συγκινήσει τους Γάλλους επισείοντας το φόβητρο του «χάους» και του «εμφυλίου», όπως έκανε στις προηγούμενες προεδρικές. Προφανώς τις προκήρυξε επειδή ήλπιζε ότι θα κατακτήσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση. Ο λαός πήρε τον λόγο στις κάλπες και με συμμετοχή-ρεκόρ 66,7 % επέλεξε τελικά να ρίξει την κυβέρνησή του. 

Το αποτέλεσμα είναι η πρωτοφανής αποδυνάμωση της προεδρικής ηγεμονίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη Γαλλία. Αποκηρυγμένος από τους ψηφοφόρους για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής του, ο Μακρόν έχασε επίσης τον έλεγχο του κόμματός του αλλά και των υπουργών του που επιθυμούν να τον αντικαταστήσουν, γράφει η Le Monde την επομένη των εκλογών [1/7]. «Ποτέ δεν ήταν τόσο απομονωμένος και τόσο απαξιωμένος».

Το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί τώρα, αναφέρει η ίδια εφημερίδα -η οποία τον είχε στηρίξει στο παρελθόν-, είναι ότι θα πρέπει να επιλέξει ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο (7 Ιουλίου) μεταξύ ακροδεξιάς και ακροαριστεράς στις περιφέρειες όπου μόνο τα δύο αυτά κόμματα έχουν επικρατήσει. Πικρή μοίρα για τον Μακρόν, αφού Λεπέν και Μελανσόν είναι οι δύο θανάσιμοι εχθροί του! Ήδη ξεκίνησαν οι ζυμώσεις στα κόμματα για τη δημιουργία ενός «Δημοκρατικού Μετώπου» και τα χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου «εμφυλίου» είναι παρόντα».

                                                                       (Σ.Γιαννακά-iefimerida.gr)

«Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά, φτάνοντας στα άκρα. Ζήτησε να απεμπλακούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ταράξουμε στα βέτο την Αλβανία και να τρίξουμε τα δόντια στην Τουρκία. «Η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους …”φίλους” μας τους Τούρκους».

                                                                        (Κ.Γιαννακίδης –protagon.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...