αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Απόψεις...

 

«Επειδή είμαστε μια βαθιά μεσογειακή χώρα, η αντίδραση απέναντι στη «στρατοκρατορία» έφτασε στο άλλο άκρο. Μπήκε ο συνδικαλισμός στη μέση, η έννοια της πειθαρχίας γελοιοποιήθηκε και η άνοδος στην ιεραρχία περνούσε αναγκαστικά μέσα από κομματικά γραφεία. Ηταν, προφανώς, ανάγκη να μπει ο στρατός «στη θέση του», να περιοριστεί στον αυστηρά καθορισμένο θεσμικό του ρόλο. Φτάσαμε όμως στο άλλο άκρο. 

Πρωθυπουργοί ή υπουργοί ρωτούσαν ενίοτε αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα το οποίο προέβλεπε τον ενεργό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από όσα επέβαλλε η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Η αφορμή ήταν σενάρια ακραίων καταστροφών ή σοβαρών επεισοδίων από παράνομους μετανάστες σε κάποιο νησί. Η συνήθης απάντηση ήταν ότι «μετά το 1974 δεν τα συζητάμε και δεν υπάρχουν στην ουσία τέτοια σχέδια». Η στρατιωτική ηγεσία φοβόταν ότι θα κατηγορηθεί πως υπερβαίνει τον διακριτό της ρόλο αν συζητούσε ή ετοίμαζε ένα τέτοιο σχέδιο.

Μαζί με την απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων αποδομήθηκε όμως και η έννοια της ασφάλειας, η κουλτούρα της ασφάλειας που είναι τόσο απαραίτητη σε κάθε σοβαρό κράτος. Χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια για να αρχίσουν να αλλάζουν όλα αυτά. 45 χρόνια για να αγκαλιάσει η κοινή γνώμη τις Ενοπλες Δυνάμεις ως αναπόσπαστο και κρίσιμο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και να αποδεχθεί τον ρόλο τους».

                                                                 (Αλ.Παπαχελάς -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Αν η Έφη Αχτσιόγλου πείθει μόνον 1 στα 3 μέλη του κόμματός της, αυτή, παιδί του κομματικού σωλήνα (με ολίγον νεποτισμό, φοβάμαι) τότε κάτι δεν πάει καλά με τον κομματικό μηχανισμό που κουμαντάρισε επί 15 χρόνια ο Τσίπρας. Ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα ρίχνουν τώρα στον Κασσελάκη δείχνει κάτι περισσότερο από τον φόβο που τους έχει κατακυριεύσει. Γι αυτό δίνουν και παίρνουν τα υποχθόνια σενάρια ότι πίσω από τον «με λένε Στέφανο» βρίσκονται γνωστά και άγνωστα διαπλεκόμενα και, ίσως τελικά, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τσίπρας. Με τον οποίο «Αλέξη» να το πούμε κι αυτό, ο «Στέφανος» μοιάζει περισσότερο παρά οιοσδήποτε άλλος συνυποψήφιός του».

                                                                (Μπ. Παπαδημητρίου- liberal.gr)

«Ο Κασσελάκης είναι επιλογή Τσίπρα, ο οποίος απεχθάνεται την ιστορική Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στο Liberal το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος εξηγεί γιατί ο κ. Κασσελάκης στηρίζεται από μεγάλα συμφέροντα του τόπου, μιλάει για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και αναλύει τους λόγους που η Αριστερά δεν είναι πλέον ελκυστική».                                                                                                                                                                                                                                                                                           (Liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...