αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Τα αφεντικά, φτωχότερα από τους εργάτες...

  

«Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι εδώ και τρεις δεκαετίες η συντριπτική πλειοψηφία των 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο καθώς τα εισοδήματα που δηλώνουν σε περιόδους άνθισης ή σε περιόδους ύφεσης, μένουν διαχρονικά σταθερά κάτω από το αφορολόγητο όριο; Κι αυτό με όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους φορολογικούς νόμους, από την εποχή που στην εξουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε που ο Αλέκος Παπαδόπουλος, το 1994, αναγκάστηκε να εφαρμόσει για πρώτη φορά τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησής τους (με πνευματικό πατέρα του μέτρου από τα 80s τον αείμνηστο Δημήτρη Κουλουριάνο). 

Την Δευτέρα, πρώτοι από όλους οι δικηγόροι και μαζί τους έμποροι, επιστήμονες και επαγγελματοβιοτέχνες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τελευταίου φορολογικού νόμου και ειδικά κατά του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, γεγονός το οποίο μπορεί να απασχολεί (πολιτικά) την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις, αλλά οικονομικά δεν στέκει. 

Κι αυτό γιατί κατά τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ήδη 75.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα πρώτα εκκαθαριστικά με τον φόρο εισοδήματος για το 2023 και απ΄αυτούς μόνο 255 αμφισβητούν το ποσό που προέκυψε από τη διαφορά των δηλωθέντων εισοδημάτων τους με το ποσό που προκύπτει από τα αντικειμενικά κριτήρια που θεσπίστηκαν (αριθμός εργαζομένων, ελάχιστος τζίρος, δαπάνες και χρόνια παρουσίας στο επάγγελμα). 

Οπως εξηγούν υπεύθυνοι μεγάλων λογιστικών γραφείων αυτό που παρατηρείται κατά την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, είναι ότι δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών:  

Η πρώτη στην οποία ανήκουν αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο γιατί πράγματι τους έπιασαν τα τεκμήρια.  Η δεύτερη, αυτοί που δήλωσαν ή δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα έτσι ώστε να κινηθούν πάνω από τα όρια των τεκμηρίων και να αποφύγουν τους ελέγχους.  

Ολοι γνωρίζουν ότι αν κάποιος υποβάλλει ένσταση, τότε οι Αρχές θα ζητήσουν να δουν τη συνολική περιουσιακή εικόνα, του ίδιου και της οικογενείας του κι ο έλεγχος θα επεκταθεί σε βάθος πενταετίας. Σ’ αυτή την περίπτωση η ΑΑΔΕ θα ελέγξει: Τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, τις μετοχές και τις κάρτες τους, τις θυρίδες τους, τα μετρητά και τα κρυπτονομίσματα, τις δαπάνες για φως νερό και τηλέφωνο αλλά και όλη την ακίνητη και την κινητή περιουσία τους.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κράτος μπορεί να βάλει στα ταμεία του ακόμη και πάνω από 500 εκατ. ευρώ (και να τα δώσει σε Υγεία – Παιδεία) από πολίτες που δεν πλήρωναν καθόλου φόρο. Και αν πλήρωναν ήταν μικρότερος από τον φόρο που κατέβαλαν οι υπάλληλοί τους, εφόσον τα «αφεντικά» εμφανίζονταν «φτωχότερα».

(Απόσπασμα άρθρου του Ζ. Τσώλη από το protagon.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...