αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Οι δύο Ελλάδες...


«Τα γεγονότα της αισχρής και παράλογης επιχείρησης μαζικής εισβολής στην Ελλάδα, χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που προωθεί επίσημα το καθεστώς Ερντογάν, έρχονται συν τοις άλλοις, να αναδείξουν ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό της ύπαρξης «δύο Ελλάδων» μέσα στην Ελλάδα.

Η μια, αυτή που αγωνιά και μάχεται να κρατήσει τα σύνορα απροσπέλαστα και δίνει τον αγώνα να κρατήσει ψηλά τις αξίες, τον πολιτισμό , τον τρόπο ζωής του έθνους μας και το βιοτικό μας επίπεδο. Και η άλλη της μικροψυχίας, του δήθεν δημοκρατικού διεθνισμού που αδιαφορεί για σύνορα, πατρίδες, θρησκείες και τάσσεται υπέρ των ανοικτών συνόρων, δεν βλέπει καμιά εισβολή και προκαλεί την κοινή λογική με την θέση πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους μετανάστες. 

Η πρώτη, αυτές τις δύσκολες και συνταρακτικές μέρες ξημεροβραδιάζεται, περιμένοντας τα νέα και τις ειδήσεις από το μέτωπο του Έβρου και των νησιών μας που δέχονται κατά κύματα τις «επιθέσεις» των Τούρκων που αντί για όπλα χρησιμοποιούν χιλιάδες ταλαίπωρους μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο, Αλγερία κλπ. 

Η δεύτερη, αδιαφορεί λες και τα γεγονότα γίνονται κάπου στη μακρινή Αυστραλία, αμολάει τσιτάτα περί διεθνισμού και αδελφοσύνης των λαών και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και την απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων για λόγους δημόσιας υγείας.Βγαίνει στους δρόμους της Πάτρας, της Κοζάνης, της Ξάνθης κ.α και ξεχύνεται σε ένα ξέφρενο γλεντοκόπι με σάμπες και καρναβαλικές μεταμφιέσεις.Άλλωστε ο Έβρος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος είναι τόσο μακριά…    

Εκεί μακριά στον Έβρο λοιπόν, με τα 120 χιλιόμετρα συνόρων με την Τουρκία, ο στρατός, η αστυνομία αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός ξαγρυπνούν ημερόνυχτα για να μη σπάσουν τα σύνορα από τους χιλιάδες που το προσπαθούν από απέναντι. Δεν αγωνίζονται μόνο για τον τόπο τους αλλά για όλους εμάς που ζούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα για να έχουμε τις ευκαιρίες να γλεντάμε και να χορεύουμε στους δρόμους.

Οι γυναίκες και οι άνδρες στα χωριά του Έβρου δεν γιόρτασαν τα κούλουμα ούτε πέταξαν αετούς.Μαγείρευαν φαγητά για τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς και τα μετέφεραν στην πρώτη γραμμή δίνοντας τους κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουν. Και θα το κάνουν και αύριο και μεθαύριο και για όσο χρειαστεί ώστε η πίεση που υφίστανται οι ίδιοι τώρα, να μην φθάσει ως εμάς.

Είναι οι «δυο Ελλάδες» που λέγαμε στην αρχή.Η μια που βλέπει και μάχεται τον εξ Ανατολών κίνδυνο και η άλλη που βλέπει μόνο εσωτερικούς εχθρούς!»

                      (Απόσπασμα άρθρου του Β. Στεφανακίδη από το Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...