αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Μεταρρυθμίσεις...στα χαρτιά

 

«Τα τριάντα τελευταία χρόνια η χώρα έχει δει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη ζωή των πολιτών, πολλές όμως εκ των οποίων στη συνέχεια υποβαθμίστηκαν ή καταργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν στενά κομματικά συμφέροντα.

Το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων και το ΑΣΕΠ. Πολεμήθηκε όσο λίγες αλλαγές στην χώρα, οι αντίπαλοί του έδωσαν σκληρές μάχες χαρακωμάτων και ο νόμος 2190/94 έχει συνολικά τροποποιιηθεί μέχρι σήμερα… 325 φορές. Άγνωστο πόσες ακόμη φορές θα αλλάξει.

Το ηλεκτρονικό σύστημα επισκέψεων των ασφαλισμένων στιςΜονάδες Υγείας του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε την περίοδο 2001-2004 και οι ασφαλισμένοι καλώντας ένα τριψήφιο αριθμό μπορούσαν να κλείνουν ραντεβού στην πλησιέστερη Μονάδα Υγείας, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Κάθε μέρα κανονίζονταν 60.000 ραντεβού πανελλαδικά, ενώ παρακολουθείτο καθημερινά και η εργασία 8.000 γιατρών. 

Παράλληλα, με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ελεγχόταν σε μηνιαία  βάση η συνταγογράφηση των παραπάνω γιατρών και η εκτέλεση των συνταγών σε 12.000 φαρμακεία πανελλαδικά. Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν επεκταθεί από τα 6.500.000 ασφαλισμένων του ΙΚΑ σε όλον τον πληθυσμό και να βελτιωθουν. Αντίθετα  μετά το 2004 καταργήθηκαν, διότι έθιγαν συγκεκριμένα συμφέροντα. Επανήλθαν, σε υβριδική και εντελώς ανεπαρκή μορφή, με τις εντολές της Τρόικας των Μνημονίων.

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΙΚΑ (το οποίο κατάργησε τα έντυπα ένσημα σε όλη την Ελλάδα την 1.1.2002). Η υποδομή αυτή είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει μελλοντικά όλο το σύστημα συντάξεων της χώρας. 

Όταν έγινε η ενοποίηση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ το 2016, αγνοήθηκε τόσο το ΟΠΣ του ΙΚΑ, όσο και τα έμπειρα στελέχη του που είχαν πραγματοποιήσει δεκάδες συγχωνεύσεις Ταμείων στο παρελθόν. Δημιουργήθηκαν 30 θέσεις Γενικών Διευθυντών (αντί των 4 που είχε το ΙΚΑ), ώστε να «τακτοποιηθούν» τα στελέχη των συγχωνευθέντων Ταμείων, τα οποία ούτε εμπειρία συγχωνεύσεων είχαν ούτε γνώριζαν την λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων. 

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση (ενοποίηση όλων των Ταμείων) μετατράπηκε σε τραγέλαφο, στα μάτια των απλών πολιτών οι οποίοι περίμεναν 3-4 χρόνια για να λάβουν την σύνταξή τους.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο συγχωνεύτηκαν όλα τα Ταμεία Υγείας της χώρας. Αντί ο ΕΟΠΥΥ να αποκτήσει πλήρη δομή, οργάνωση και λειτουργία ενός απόλυτα εξειδικευμένου ασφαλιστικού οργανισμού, με επιτελικά στελέχη της ασφαλιστικής και αναλογιστικής επιστήμης,  και να  εξελιχθεί στον κύριο μηχανισμό εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, και ρυθμιστή των εξελίξεων στον τομέα της υγείας στην χώρα, έγινε παραμάγαζο του εκάστοτε υπουργού υγείας. 

Και φυσικά υπάρχει το παγόβουνο του Δημογραφικού που μας πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Δύσης, σβήνει από τον πληθυσμιακό μας».

                       (Απόσπασμα  άρθρου του Μ. Νεκτάριου από το  Liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...