αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Γυναίκες, θαυμάστριες δολοφόνων...

  

«Με τα τσουβάλια» φτάνουν στη φυλακή γράμματα από γυναίκες για τον υπόδικο που σκότωσε με ιδιαίτερη αγριότητα τη σύζυγό του Κάρολαϊν Κράουτς.

Τι είναι αυτό που τραβάει τις γυναίκες στους κοινωνιοπαθείς εγκληματίες; Είμαστε παρανοϊκές; Κουτές; Αυτοκαταστροφικές; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Είναι πράγματι παρανοϊκές αυτές οι γυναίκες; Αν είναι, τότε ο κόσμος είναι γεμάτος από αυτές, αρκεί να δει κανείς λίγο Netflix και θα το καταλάβει. 

Δεν μπορεί να μην είναι παράνοια, ας πούμε, το να στέλνεις ερωτικές επιστολές στον Τζέφρι Ντάμερ, ο οποίος μαγείρευε και έτρωγε τα θύματά του και επιπλέον ξέρεις ότι ήταν και ομοφυλόφιλος. 

Δεν μπορεί να ήταν στα καλά της η γυναίκα που παντρεύτηκε στη φυλακή τον Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, ο οποίος βασάνιζε με φριχτό τρόπο τις γυναίκες πριν σκοτώσει 13 από αυτές. Ή οι χιλιάδες που στέλνουν γράμματα λατρείας στον Άντερς Μπρέιβικ, τον άνθρωπο που αιματοκύλισε τη Νορβηγία χωρίς να το μετανιώσει ποτέ… 

Σε μια ανάλογη κατηγορία μπορούμε να κατατάξουμε και την Εύα Μπράουν, σύντροφο του Αδόλφου Χίτλερ, ή τη Μάρσελιν Μπάλντουιν, σύζυγο του Τζιμ Τζόουνς, του ψευδοπροφήτη που οδήγησε στον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπους στο Τζόουνσταουν. Γυναίκες χωρίς προδιάθεση στη βία, ακριβώς το αντίθετο, οι οποίες όμως ερωτεύτηκαν και έμειναν με κοινωνιοπαθείς δολοφόνους. 

Κι όμως, το κοινό γνώρισμα αυτών των γυναικών, όπως έχουν μελετηθεί ως φαινόμενο, δεν είναι η παράνοια, αλλά κάτι ίσως χειρότερο: Η ανασφάλεια. Και ένας ακραίος ρομαντισμός, που τις κάνει να εξιδανικεύουν την «καλή» πλευρά των ανδρών αυτών. Είναι κάτι που σε διαβάθμιση συμβαίνει καθημερινά σε εκατομμύρια περιπτώσεις: Ναι, έχει ελαττώματα, θυμώνει, μου φέρεται άθλια, με δέρνει, με κακοποιεί, αλλά στο (πολύ) βάθος είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος. 

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι γυναίκες μένουν με τους κακοποιητές τους;», μεγεθυμένη, ίσως εν μέρει απαντά και στο γιατί οι γυναίκες ερωτεύονται ψυχοπαθείς εγκληματίες. Επειδή αναζητούν πάντα το καλό κάτω από το κακό, επειδή πιστεύουν ότι εκείνες μπορούν να τους αλλάξουν, να τους «θεραπεύσουν», επειδή έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας ότι «η αγάπη τα γιατρεύει όλα», επειδή τελικά χρειάζονται να κάνουν πρακτική σε αυτήν την πεποίθηση και χρειάζονται να την κάνουν στον απόλυτο βαθμό. 

Ο Πεν Μπάτζλι, ο οποίος υποδύεται στη σειρά «You» του Netflix –για την οποία θα πούμε άλλη φορά– έναν κοινωνιοπαθή σίριαλ κίλερ, είπε πρόσφατα ότι χιλιάδες γυναίκες τού στέλνουν μηνύματα στα social media, λέγοντάς του πόσο γοητευτικός και ερωτεύσιμος είναι ο χαρακτήρας που ερμηνεύει. 

«Όχι, τους απαντώ. Μην το κάνετε αυτό, μην μπερδεύεστε. Είναι ένας δολοφόνος. Είναι ένας πολύ άρρωστος και επικίνδυνος άνθρωπος. Κι αυτό δεν έχει τίποτε το γοητευτικό». Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να τον ακούμε».

                          (Απόσπασμα άρθρου της Μ. Δεδούση από το prοtagon.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...