αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ιδού πώς γίνονται οι αναπλάσεις…

 

Καλό θα ήταν να ρίξει μια ματιά η Δημοτική Αρχή για το  πώς σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται οι αναπλάσεις σε άλλες πόλεις της χώρας μας και σε σχέση με τον προγραμματισμό, την ενημέρωση αλλά και το κόστος. Η πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Λάρισα έχει έκταση 12 στρέμματα και θα στοίχισε 1,2 εκ. ευρώ με απίστευτες παρεμβάσεις που εδώ ούτε όνειρο δεν τις έχουμε δει. 

Διαβάζουμε:

«Πράσινο φως για την έναρξη των έργων ανακατασκευής της πλατείας  Εργατικής Πρωτομαγιάς, στη συνοικία Νεράιδα του Δήμου Λαρισαίων, άναψε η σχετική υπογραφή της σύμβασης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Βέρμιον». 

Η παρέμβαση αφορά στο σύνολο της πλατείας, η έκταση της οποίας ανέρχεται στα 12 στρέμματα περίπου, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου που χρηματοδοτείται από πόρους του «Πράσινου Ταμείου», ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών  του Δήμου Λαρισαίων, στόχος της όλης παρέμβασης στην πλατεία είναι αφενός μεν η αισθητική αναβάθμισή της, αφ’ ετέρου δε  η αναστροφή του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Επίσης το έργο αφορά βιοκλιματικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δαπεδοστρώσεις με ψυχρά υλικά, φωτιστικά τύπου LED για εξοικονόμηση  ενέργειας, δημιουργία σκιάσεων, δημιουργία πρασίνου και φύτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή κατάσταση οι αναλογίες των χρήσεων στην πλατεία είναι οι εξής:

Εμβαδόν πλακοστρώσεων: 45%- καταστημάτων 19%- πρασίνου (φύτευση) 36%. Μετά την παρέμβαση οι αντίστοιχες αναλογίες  θα διαμορφωθούν ως εξής: Εμβαδόν πλακοστρώσεων  30%-  καταστημάτων 10%-  πρασίνου 60%.

Οι επεμβάσεις στον χώρο της πλατείας θα είναι ουσιαστικές. Αποξηλώνεται κάθε είδους υφιστάμενη κατασκευή ή πλακόστρωση που έχει προστεθεί μετά την κατασκευή της πλατείας. Τα παρτέρια μεγαλώνουν περιμετρικά. Τα τραπεζοκαθίσματα απομονώνονται από τον χώρο πρασίνου με  ξύλινο χαμηλό κάγκελο και φράχτη από θάμνους σε βάθος 8.00 μ.μ. από το πεζοδρόμιο ενώ από την οδό Αντιπάρου διαχωρίζονται με τοιχείο από λιθοδομή διαστάσεων 0,40Χ0,40Χμμ.  

Καθαιρείται κάθε στοιχείο ασφάλτου και αντικαθίσταται από άλλα φιλικότερα προς το περιβάλλον ψυχρά υλικά (κυβόλιθοι, διάτρητοι κυβόλιθοι, τσιμεντόπλακες, κ.λπ.).

Το σιντριβάνι επενδύεται με λιθοδομή σε καμπύλο σχήμα και τοποθετείται καινούργιος μηχανισμός. Κατασκευάζεται ξύλινη πέργκολα κατά μήκος της κεντρικής οδού στην οποία θα αναρριχηθούν φυτά ενώ κατασκευάζονται τέσσερα στοιχεία πέργκολας πάνω από τα χτιστά καθιστικά στο κέντρο του Κ.Χ 333 Α.

Στο μέσον περίπου της διαδρομής από την πέργκολα δημιουργείται νέος χώρος με καθιστικά και πέργκολα ίδιας μορφής. Κατασκευάζονται κράσπεδα από οπτοπλινθοδομές παλαιού τύπου που θα οριοθετούν περιμετρικά τα νέα παρτέρια, ενώ σε σημεία θα υπερυψώνονται δημιουργώντας καθιστικά στοιχεία.

Οι πλακοστρώσεις θα κατασκευαστούν από ψυχρούς κυβόλιθους, οι διαβάσεις από ψυχρές πλάκες τσιμέντου, από φιλέτα cotto, ενώ θα συμπληρωθούν τμήματα με χονδρόπλακες ακανόνιστες. Τα πεζοδρόμια θα στρωθούν με ψυχρές πλάκες τσιμέντου. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 10 μήνες περίπου.

                                                                                             (akroama.gr)

 




και η δική μας 






 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...