«Αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία ουδείς θα τολμούσε να τα πιστέψει πριν από δέκα ημέρες. Ο κοινός νους, αλλά και η κοινή λογική ήταν βέβαιη πως ο Βλ. Πούτιν θα συνυπολόγιζε τα κόστη μιας τυχοδιωκτικής επίθεσης και θα επεδίωκε μια συμβιβαστική λύση. Σχεδόν όλοι, πλην της CIA, έπεσαν έξω. Βέβαια, έξω έπεσε και ο Πούτιν ως προς το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού και κυρίως ως προς το σθένος ενός ανθρώπου. Του Ζελένσκι. Αν εγκατέλειπε την πατρίδα του και το πόστο του, θα κατέρρεε επί τόπου ολόκληρη η Ουκρανία. Παραμένει, μέχρι στιγμής, παλικάρι στη θέση του.
Υποθέτω πως ο Πούτιν
και οι συνεργάτες του συνυπολόγισαν και τα σκληρά αντίποινα της Δύσης. Εκεί που
πιθανώς να έπεσαν έξω είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών, οι
αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ένας
δικτάτορας αγνοεί πόσο υπολογίσιμη δύναμη είναι στα δημοκρατικά πολιτεύματα η
κοινή γνώμη. Διαμορφώνει πολιτικό κλίμα και το πολιτικό κλίμα διαμορφώνει
πολιτικές».
(Σ. Μουμτζής- liberal.gr)
«Απειλούσε την Ουκρανία και έλεγε ότι τον απειλεί η Ουκρανία. Πρόφαση, η ενδεχόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η γενοκτονία των ρωσόφωνων. Εννοείται ότι δεν ενδιαφέρεται να καταθέσει αποδείξεις για τη «γενοκτονία». Φτάνει ότι το λέει, αφού η αλήθεια είναι ό,τι λέει ο μοναδικός της φορέας, ο δικτάτορας. Χλευάζει τους δυτικούς, που θεωρούν ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν μας είπαν την ώρα». Και τρεις ημέρες μετά εισβάλει στην Ουκρανία. Για να απελευθερώσει τον λαό από τους νεοναζί που τον κυβερνούν ή τους «εθνικιστές», όπως είπε χθες στον πρόεδρο Μακρόν.
Οπως ο Χρουστσόφ εισέβαλε στην Ουγγαρία και ο Μπρέζνιεφ στην Τσεχοσλοβακία για να σώσουν τους λαούς τους, που τους απειλούσε ο καπιταλισμός. Απειλεί με χρήση πυρηνικών, και ο Λαβρόφ λέει πως η Δύση απειλεί με χρήση πυρηνικών. Οπως οι Σοβιετικοί κήρυσσαν πολέμους, πάντα στο όνομα της ειρήνης και της απελευθέρωσης των λαών. Ζητάει σεβασμό από τη Δύση, ενώ αυτός περιφρονεί τις πολιτικές της ηγεσίες.
Ερώτηση κρίσεως: Τα
πιστεύει όλ’ αυτά ή εμπορεύεται την προπαγανδιστική του πραμάτεια; Δεν
αμφιβάλλω πως πολλοί στη Ρωσία τα πιστεύουν. Εδώ οι παρ’ ημίν προοδευτικοί
πίστευαν ότι την Πορτοκαλί Επανάσταση την υποκινούσαν νεοναζί».
(Τ. Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Αν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος ήρωας της Ευρώπης, αρχίζει στην άλλη όχθη της αντιπαράθεσης να διαγράφεται και η μορφή του αντι-ήρωα. Αρχίζει να φαίνεται σαν κηλίδα στην εικόνα της χώρας του ο πρώην καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.Ετσι, σαν ζωντανή προσβολή για τη Γερμανία, χαρακτήρισε τον Σρέντερ η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Σάσκια Εσκεν.
Στελέχη του SPD έχουν κινήσει ήδη τη διαδικασία
για να ελεγχθεί πειθαρχικά από το κόμμα, με το οποίο κυβέρνησε οκτώ χρόνια. Οι
στενότεροί του συνεργάτες παραιτούνται, καταγγέλλοντάς τον. Κι ωστόσο εκείνος
επιμένει να διατηρεί τη σχέση επικερδούς υπαλληλίας που τον συνδέει με το
καθεστώς του Κρεμλίνου. Σχέση, λέει ο ίδιος, «φιλίας» με τον ίδιο τον Πούτιν».
(Μ. Τσιντσίνης- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου