αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Απόψεις...

 

 «Για να ζητάς ειρήνη σημαίνει ότι αποδέχεσαι πως υπάρχουν δύο εμπόλεμες πλευρές και ότι καθεμία απ’ αυτές φέρει ευθύνη για τον πόλεμο. Οταν εισέβαλε ο Ξέρξης στην Ελλάδα, καμιά ελληνική πόλη, εκτός από όσες παραδόθηκαν, δεν ζητούσε ειρήνη. Πόλεμο ήθελαν να κάνουν για να σώσουν την ελευθερία τους. Και τα κατάφεραν. Αν είχαν επιλέξει την ειρήνη, η ιστορία του κόσμου μας δεν θα ήταν αυτή που είναι. Οι Ρώσοι κατάφεραν να απωθήσουν δύο φορές στη σύγχρονη ιστορία επίδοξους κατακτητές τους. 

Η πρώτη το 1812 με τη Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα. Είναι το θέμα του «Πόλεμος και ειρήνη» του Τολστόι. Η δεύτερη όταν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον στρατό του Χίτλερ. Είναι το θέμα του «Ζωή και πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν. Ηταν και οι δύο πατριωτικοί πόλεμοι. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι κατακτητικός πόλεμος. Εξίσου ανήθικος με όσους δεν τολμούν να τον χαρακτηρίσουν κατακτητικό».

                                                   (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Η τελευταία μεγαλειώδης δημόσια εμφάνιση του Πούτιν, στο στάδιο Λουζνίκι, όπου γιορτάστηκε η όγδοη επέτειος από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, οφείλει την επιτυχία της στο ότι «αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι εξαναγκάστηκαν υπό την απειλή να χάσουν τις δουλειές τους, να προσέλθουν για να τον χειροκροτήσουν», αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η βρετανική Telegraph. 

Αυτές οι φιέστες συνηθίζονται στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και οι εργαζόμενοι στο κράτος επιστρατεύονται πάντα όταν προκύπτουν αμφιβολίες για την δημοφιλία του ηγέτη, αν και λόγω της μακράς απομόνωσής του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει επαφή με όλα αυτά τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν άλλοι. Ο ίδιος έχει στα χέρια του έναν πόλεμο που δεν κερδίζει και η προώθηση της εικόνας του ως νικητή είναι κάτι που πρέπει να διασώσει, αν και υπάρχουν αρκετά σενάρια για πώς μπορεί να σκέφτεται. 

Ο Πούτιν ή δεν ξέρει ότι πλέον τα διεθνή ΜΜΕ αντιλαμβάνονται ότι το μπουφάν του στοιχίζει όσο ένα σπίτι στη Ρωσία ή αντιθέτως, ως εγωμανής, νάρκισσος με κώδικα που απέχει πολύ από αυτόν που έχουν οι δημοκρατικοί ηγέτες, επιθυμεί να δείξει ότι κάτω από το ογκώδες μπουφάν του φοράει αλεξίσφαιρο αλλά και ότι ξέρει να ντύνεται σαν ηγέτης των απανταχού ρώσων ολιγαρχών. 

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, αμείβεται με 140.000 δολάρια ετησίως, έχει ένα διαμέρισμα μόλις 74 τετραγωνικών, τρία αυτοκίνητα και ένα τροχόσπιτο στο όνομά του – αν και ειδικοί δεν αποκλείουν η πραγματική περιουσία του να αγγίζει τα 200 δισ. δολάρια. 

Τα ακριβά ρολόγια είναι μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του που δεν μπορεί να κρύψει ο μυστικοπαθής πρόεδρος της Ρωσίας. Σε φωτογραφίες φαίνεται να φορά συχνά ένα Patek Philippe αξίας 60.000 δολαρίων, αν και λέγεται πως στη συλλογή του έχει και ένα A. Lange & Sohne αξίας μισού εκατομμυρίου δολαρίων και αρκετά ανάλογα μοντέλα της ίδιας εταιρείας».

                                                                          (Αθ. Νέγκα-protagon.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...