αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Απόψεις...

 «Σε μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του, τραβηγμένη τον Αύγουστο του 2009, στη Σιβηρία, ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίζεται να ιππεύει ένα άλογο ημίγυμνος, χωρίς να φορά μπλούζα, επιδεικνύοντας το γυμνασμένο σώμα του. Σε άλλη εξίσου γνωστή φωτογραφία του, τραβηγμένη αυτή το 2018, όταν ήταν 65 ετών, εμφανίζεται πάλι με την ίδια περιβολή, επιδεικνύοντας δηλαδή το στέρνο και τα μπράτσα του, να βουτά σε παγωμένα νερά κάπου στην αχανή χώρα του.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στη σημειολογία για να αντιληφθεί το τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και ως εκ τούτου και τον τρόπο που θέλει να τον βλέπει όλη η υφήλιος. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μετά την εισβολή, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίζεται με το συγκρότημά του, το 2010, ντυμένος προκλητικά μ' ένα δερμάτινο κολάν και φορώντας ψηλοτάκουνες γόβες να χορεύει αισθησιακά κάποιο δημοφιλές ποπ τραγούδι της χώρας του.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικς στην επικοινωνία για να καταλάβει ποιοι και γιατί κυκλοφορούν αυτό το βίντεο. Όμως έπραξαν άριστα γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ των δύο. Σήμερα, ο Πούτιν με τη macho αρρενωπότητα είναι κρυμμένος σ' ένα καταφύγιο γιατί φοβάται μην δολοφονηθεί από τους ίδιους του τους Πραιτοριανούς ενώ ο Ζελένσκι που λικνιζόταν θηλυπρεπώς πάνω στις ψηλοτάκουνες γόβες φοράει στολή στρατιώτη και πολεμάει στη χώρα του για τη χώρα του, φωτογραφίζεται στα νοσοκομεία με τραυματίες του πολέμου και επιδεικνύει και τις ρητορικές του ικανότητες έτσι όπως απευθύνεται στα Κοινοβούλια των δυτικών χωρών ζητώντας να μην εγκαταλείψουν τη χώρα του.

Η κουλτούρα και η σημειολογία του Πουτινισμού ευτελίστηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Το μεγάλο ίνδαλμα της κραταιάς χώρας, μας γνέφει σήμερα από το bunker που κατάφερε να τον χώσει ένας μικρόσωμος, κωμικός ηθοποιός».

                                                                 (B. Ευθυμιοπούλου- Liberal.gr)

«Στο έργο του «Μάζα και εξουσία» («Crowds and Power»), ένα βιβλίο του 1960, ο Ελίας Κανέτι παρατήρησε ότι οι παρανοϊκοί αυταρχικοί, οι οποίοι ορίζονται ως «επιζώντες», περιβάλλουν εαυτούς με κενό χώρο ώστε να μπορούν να βλέπουν κάθε κίνδυνο που τους πλησιάζει. Για αυτούς, τα μόνα αξιόπιστα άτομα είναι αυτά που οικειοθελώς σκοτώνονται. Με κάθε εκτέλεση που διατάζει ο δικτάτορας, συγκεντρώνει «τη δύναμη της επιβίωσης». 

Πόσο καλύτερα να περιγράψεις τον Βλαντίμιρ Πούτιν; Ο μονάρχης της Ρωσίας προτιμά να κάθεται μόνος στην άκρη ενός μεγάλου λευκού τραπεζιού – και από εκεί να εκδίδει τελεσίγραφα, να εξαπολύει εισβολές και να διατάσσει τη σύλληψη (ή τη δολοφονία) των πολιτικών αντιπάλων του. Ο Πούτιν έχει χτίσει τη δύναμή του μέσα από αιματηρούς πολέμους στην Τσετσενία, στη Γεωργία, στη Συρία και στην Ουκρανία. Η επιβίωσή του εξαρτάται από τον τερματισμό της ύπαρξης των άλλων. Ωστόσο, ο Πούτιν κατάφερε να ενεργοποιήσει τα ένστικτα επιβίωσης της απέναντι πλευράς. 

Ο ηθοποιός που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει αναδειχθεί ήρωας που ενσαρκώνει τον υπαρξιακό αγώνα του έθνους του. Το ΝΑΤΟ έχει αναγεννηθεί από τον υφέρποντα «εγκεφαλικό θάνατό του». Και η Ευρωπαϊκή Ενωση ξαφνικά μετατράπηκε από ένα εσωστρεφές ειρηνευτικό πρότζεκτ σε κοινότητα κυριαρχίας και ασφάλειας».

                                                                   (Μαρκ Λεοναρντ – protagon.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...