αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Tα... ακατανόητα

 

«Λέγεται «ενσυναίσθηση». Είναι η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να καταλαβαίνεις το δίκιο του, τον πόνο του, τις αντιδράσεις του. Και είναι μια αρετή που, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ασκεί με επιτυχία το 34% των Ελλήνων: τόσοι είναι εκείνοι που αξιολογούν ως «κατανοητή» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Απαράδεκτη», μπορεί. Αλλά οπωσδήποτε «κατανοητή». Αλλά τι ακριβώς κατανοούμε; 

Κατανοούμε πως μια μεγάλη χώρα μπορεί να επιτίθεται σε μια πολύ μικρότερη όνομα της εθνικής της ασφάλειας. Κατανοούμε πως μπορεί να της επιτίθεται επειδή δεν της αρέσει ο πρόεδρός της, το πολίτευμά της, οι επιλογές της στην εξωτερική πολιτική, οι σύμμαχοι που φιλοδοξεί να κάνει. Κατανοούμε πως μια μεγάλη χώρα μπορεί να επιβάλει σε μια γειτονική και πολύ μικρότερή της χώρα ένα καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Πως μπορεί να μην αποφασίζει η ίδια για τη μοίρα της αλλά ο νταής της γειτονιάς.

Ένας στους τρεις Έλληνες «κατανοεί», δηλαδή αποδέχεται, πως ένα αυταρχικό καθεστώς μπορεί να επιβάλει το δίκιο του ισχυρού σε μια Δημοκρατία με τα όπλα. Πως οι βόμβες δεν πέφτουν χωρίς λόγο, πως τα μαιευτήρια και τα θέατρα όπου καταφεύγουν άμαχοι δεν βομβαρδίζονται για πλάκα, πως για τα εκατομμύρια των προσφύγων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους δεν φταίει μόνο αυτός που επιτίθεται – φταίει και αυτός που αμύνεται επειδή δεν «κατανόησε» όσο έπρεπε τον ισχυρό του γείτονα.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα ακατανόητα. Και αρχίζουν επειδή είναι ένα ερώτημα εάν αυτό το 34%, για το οποίο είναι βέβαιο που δεν διαπραγματεύεται την ανεξαρτησία του, θα κατανοούσε έναν δικό του γείτονα, ισχυρό και αυταρχικό, που στο όνομα της δικής του εθνικής ασφάλειας, θα αποφάσιζε να επιβάλει στη χώρα ένα καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Αναρωτιέται κανείς εάν αυτό το 34% θα ζητούσε να του στείλουν σταφίδες αντί για όπλα, εάν θα κατήγγειλε ως «πόλεμο ιμπεριαλισμών» οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ υπέρ του.

Θα τραγουδούσε τότε αυτό το 34% «για τον άνθρωπο», αντί για να καταγγείλει τον δικτάτορα που θα επιχειρούσε να στερήσει την ελευθερία του; Θα συμψήφιζε τον επιθετικό πόλεμο που θα δεχόταν με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία; Θα επέμενε να ξεχνά πως οι βομβαρδισμοί εκείνοι σταμάτησαν μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης από τα τάγματα του Μιλόσεβιτς και σφαγές σαν εκείνη της Σρεμπρένιτσα αντίθετα με μια επιχείρηση δήθεν «αποναζιστικόποιησης» σε βάρος μιας χώρας της οποίας ο πρόεδρος είναι εβραϊκής καταγωγής και όπου η άκρα δεξιά ξεπερνά μετά βίας το 3%;Δεν είναι και τόσο ακατανόητη αυτή η «κατανόηση». 

Είναι αρκετά παλιά για να μην κατανοεί κανείς πως σε αυτό το 34% συναντιούνται ο θαυμασμός μιας κάποιας Δεξιάς για το «ξανθό γένος» και το μίσος μιας κάποιας Αριστεράς για τη Δύση. Όχι, δεν είναι ακατανόητη αυτή η «κατανόηση». Αλλά θα είναι πάντα ντροπιαστική».

         (Απόσπασμα άρθρου του Π.Δημητρολόπουλου από την ΑΤΗensvoice)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...