αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Απόψεις...

 

«Ο  χειμώνας φέτος δεν ήρθε ποτέ. Το καλοκαίρι μπήκε από την άνοιξη, τα αφύσικα για την εποχή 30άρια ξυπνούν μνήμες 2023 και πολλοί φοβούνται ότι τα όσα είδαμε πέρυσι, ήταν απλώς το πρελούδιο κάτι μεγαλύτερου. Αν το δημογραφικό είναι μια από τις βόμβες για την Ελλάδα, η κλιματική κρίση είναι η άλλη. 

Αν πέρυσι ο άμεσος κίνδυνος ήταν οι μεγάλες πυρκαγιές, φέτος είναι οι μεγάλες λειψυδρίες που πλήττουν ήδη την Ελλάδα. Μείωση βροχών, διάβρωση ακτογραμμής από άνοδο της θάλασσας, πλημμύρες, προελαύνουσα ερημοποίηση παραθαλάσσιων περιοχών σε Ν. Ρόδο, Κυκλάδες, Αν. Αιγαίο και Ν. Κρήτη. 

Η πρώτη έκθεση εκτίμησης του κλιματικού κινδύνου στην Ευρώπη που πραγματοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency), μετά από πολυετή καθυστέρηση, μιλά για ραγδαία επιδείνωση όσων ήδη ζουν σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα. Αν επαληθευτεί για τις «μέγα- λειψυδρίες», αυτό σημαίνει δυστοπικά σενάρια, αφού θα στεγνώσουν τα αρδευτικά κανάλια και οι γεωτρήσεις καθώς οι υδροφόροι ορίζοντες στερεύουν, θα χτυπηθεί ακόμη περισσότεροι η αγροτική παραγωγή από την οποία έχει ήδη φύγει από τη μέση αυτή της Θεσσαλίας, θα συσσωρευθεί δυσαρέσκεια.  

Η  κλιματική κρίση χτυπά επίσης την καμπάνα για το χρέος της Ελλάδας. Χώρες με υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν το χρέος τους να μεγαλώνει. Στην περίπτωση π.χ. μιας παρατεταμένης ξηρασίας, μια διόλου απίθανη εξέλιξη, η Ελλάδα θα χρειαζόταν δημόσιες δαπάνες, ίσες με το 0,6% του ΑΕΠ της για να ανταπεξέλθει στη δοκιμασία και τις καταστροφές που αυτή θα προκαλούσε. Σύμφωνα με την έκθεση θα ήταν η χώρα με την 4η μεγαλύτερη δαπάνη ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, μετά από την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία».

                                                                            (Γ.Φιντικάκης- liberal.gr)

«Οσο τελεσίδικα καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες θα παραμένει εν υπηρεσία (σαν τους Αγίους Αναργύρους), τόσο η αστυνομία θα χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία της, ενώ το οργανωμένο έγκλημα θα βρίσκει χαραμάδες για να εισχωρήσει στο σώμα. Είναι πολλά τα λεφτά. Αλλά και όσο όλοι εμείς θα απαιτούμε από τον αστυνομικό να μπει στο σπίτι μας για να κυνηγήσει τον κλέφτη και να είναι θαρραλέος και αποφασιστικός, αλλά μόλις τον πιάσει θα τον ξαναλέμε «μπάτσο, γουρούνι, δολοφόνο», τόσο δεν θα ξέρουμε τι θέλουμε. Οπότε δεν θα αποκτήσουμε ποτέ την αστυνομία που θέλουμε;» 

                                                                     (Δ. Ευθυμάκης- Protagon.gr)

 «Πηγές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψαν τη χρήση του συστήματος ΤΝ «Lavender» στον συνεχιζόμενο πόλεμο και παραδέχτηκαν ότι δόθηκε το πράσινο φως να χτυπηθούν άμαχοι κατά την καταδίωξη χαμηλόβαθμων μαχητών της Χαμάς - Το Ισραήλ χρησιμοποίησε την ΤΝ εναντίον 37.000 στόχων».

                                                                                          (Protagon Team)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...