αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Τι πρέπει να γίνει...

 

«Τεστ που συχνά δεν δίνουν αξιόπιστο αποτέλεσμα. Δυσκολία στην αποτροπή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων σε δημόσιους χώρους. Δυστοκία στην ανίχνευση των κρουσμάτων, πολλώ δε μάλλον των ασυμπτωματικών, αδυναμία ελέγχου των ταξιδιωτών, της τήρησης μέτρων από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και της συνδυαστικής τους εφαρμογής, είναι ανάμεσα στους δέκα λόγους για τους οποίους η πανδημία έχει ξεφύγει.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί της Ομάδας Στρατηγικής κατά των Λοιμώξεων του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet". Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά μεταδίδουν τη νόσο όσο και οι ενήλικες, έστω και χωρίς να έχουν σοβαρά συμπτώματα. Επιπλέον, ο ιός δεν δείχνει να συμπεριφέρεται όπως η γρίπη και επανεμφανίζεται σε εστίες ή με εξάρσεις, όχι πάντα σε κύματα, αλλά με ταχύτατη και ευρεία μετάδοση στην κοινωνία.

Δεν είναι ακόμη γνωστά όμως : Τα επίπεδα ανοσίας και η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού, οι συνολικές επιπτώσεις της ασθένειας και τα μακροπρόθεσμα επακόλουθά της, η πιθανότητα επαναμόλυνσης και το δυναμικό του ιού να γίνει ενδημικός, δηλαδή να προκαλεί επιδημίες κατά περιόδους.Και μέχρι να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ανοσία στον ιό, δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, όπως η Γερμανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ, η στρατηγική που περιλαμβάνει ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση επαφών και η περίθαλψη σε καραντίνα μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας σε διαχειρίσιμο επίπεδο, αποτρέποντας τις πιέσεις στο σύστημα υγείας και μειώνοντας τη συνολική θνησιμότητα.Για την εφαρμογή όμως αυτής της στρατηγικής χρειάζονται:

- Κατανόηση, εμπιστοσύνη και συμμετοχή όλων των πληθυσμιακών ομάδων.

- Μείωση της μετάδοσης με βασικές επιδημιολογικές παρεμβάσεις και μέτρα δημόσιας υγείας, και

-Κατανόηση ότι τυχόν πιθανά εμβόλια και θεραπείες θα είναι μόνο μέρος της λύσης και ότι θα αποδώσουν καλύτερα σε συνδυασμό με μια μακροπρόθεσμη υνολική στρατηγική δημόσιας υγείας».

                       (Απόσπασμα άρθρου της Α.Παπαδομαρκάκη από το liberal.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...