αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Απόψεις...

 

«Αυτή τη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στην Ελλάδα, παλιά τουρκική τέχνη, αλλά: βρίζει Δυτικούς ηγέτες, αψηφά τις κυρώσεις των ΗΠΑ μετά τη δοκιμαστική χρήση των πυραύλων S-400, αναμειγνύεται στρατιωτικώς σε τέσσερις περιοχές (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ), φιλοδοξεί να παρέμβει μέχρι το Σουδάν, εκνευρίζει τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και γενικώς όποιον προλαβαίνει. 

«Υπάρχει κάποια λογική πίσω από αυτά;», αναρωτιούνται πολλοί. Υπάρχει κάποιο σχέδιο;Για τη δυτική ορθοφροσύνη, όλα αυτά είναι παλαβομάρες. Αλλά πάλι δεν είναι και πολύ λογικοί εκείνοι οι ισλαμιστές που χάνουν τη ζωή τους όταν ανατινάζονται σε εμπορικά κέντρα. Κι εκείνο που ξεχάσαμε είναι πως ο Ερντογάν –παρά το γεγονός ότι έριξε στάχτη στα μάτια της Δύσης είκοσι χρόνια τώρα– είναι ισλαμιστής. Οχι από εκείνους που ζώνονται (κυριολεκτικώς) εκρηκτικά, αλλά η πίστη καθοδηγεί εν πολλοίς την πολιτική του».

                                                           (Π.Μανδραβέλης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Επιτέλους, βρήκαμε τον εαυτό μας. Οι εντατικές γεμίζουν, όμως η ανεμελιά μας είναι όλη δική μας. Και επειδή δεν μπορούμε να θυμώσουμε με τον κορωνοϊό, θυμώνουμε με όσους μας υπενθυμίζουν την ύπαρξή του. Και όσους μας υποχρεώνουν να φορέσουμε μάσκα. Ο θυμός είναι λέξη ελληνική. Κάποτε σήμαινε την ψυχή. Σήμερα σημαίνει την οργή. Η ψυχή μας ταυτίζεται με την οργή. Ο κορωνοϊός μάς εξοργίζει περισσότερο και από τον Ερντογάν. Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα και δεν μπορούμε να περάσουμε τρεις-τέσσερις ώρες με την παρέα μας. Ελευθερία ή θάνατος. Και αν δεν πεθάνω εγώ, ας πεθάνεις εσύ για να είμαι ελεύθερος».

                                                          (Τ.Θεοδωρόπουλος- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Γιατί πρέπει στις εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια να κατεβαίνουν παραταξιακά ψηφοδέλτια και όχι άξιοι μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της μόρφωσης των μαθητών, οι οποίοι σήμερα δείχνουν να είναι κάτω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ; Οσο για την ευκαιρία, πρέπει να σκεφτούμε ότι, παρά τις φασαρίες και την αρρυθμία που θα δημιουργηθεί φέτος, θα έχουμε βήματα εμπρός σε ό,τι αφορά το αίτημα της ακηδεμόνευτης Παιδείας, με υπηρεσιακά συμβούλια που δεν θα είναι καπελωμένα από κομματικές παρατάξεις».

                                                          (Π.Μανδραβέλης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

@Μετά τη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές».  Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τον τρόπο που η ισλαμιστική τρομοκρατία εντάσσεται στα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που αναφορές για σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με ομάδες τζιχαντιστών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως, με τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις σε κρίση, αποκτούν «προστιθέμενη αξία».

                                                            (Γ.Σουλιώτης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Ο κόκορας λαλεί επειδή ξημερώνει, δεν ξημερώνει επειδή λαλεί ο κόκορας. Δεν έχουμε κορονοϊό επειδή κάποιοι ήθελαν να πλουτίσουν, κάποιοι πλούτισαν επειδή έχουμε κορονοϊό. Μια σοφή λατινική φράση ονομάζει αυτή την πλάνη της λογικής, στην οποία έπεσε και ο κ. Πετράκος, «Post hoc ergo, propter hoc», δηλαδή «κατόπιν τούτου, άρα εξαιτίας τούτου». Αυτό που μάλλον δεν έχει καταλάβει ο κ. Πετράκος, και ο κάθε ένας που προβαίνει σε τέτοια «διαγγέλματα» αμφισβήτησης, είναι ότι το να μαζέψεις μερικά στοιχεία επίσημων φορέων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και να τα παραθέσεις, καταλήγοντας μέσα απ’ αυτά σε ένα συμπέρασμα, είναι αφελές αλλά και επικίνδυνο».

                                                          (Λ.Σταμπούλογλου –protagon.gr)

@  Μετά τη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές». Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τον τρόπο που η ισλαμιστική τρομοκρατία εντάσσεται στα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που αναφορές για σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με ομάδες τζιχαντιστών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως, με τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις σε κρίση, αποκτούν «προστιθέμενη αξία».

                                                                (Γ.Σουλιώτης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 «Η Γερμανία δεν θέλει να διαταραχθούν οι (εμπορικές) σχέσεις της με την Τουρκία όμως η Μέρκελ πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις.ι ισπανικές τράπεζες είναι αυτές που εμπλέκονται περισσότερο απ όλες στην τουρκική οικονομία. Συνολικά με 52 δις ευρώ σε δάνεια και επενδύσεις στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα. Μια οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας  θα παρέσυρε τους Ισπανούς όπως και άλλα ευρωπαϊκα τραπεζικά συστήματα που έχουν επενδύσεις στη Τουρκία. 

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία κινείται περίπου στα 40 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 4% σε ετήσια βάση. Και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για την  εξοπλιστική συνεργασία των δύο χωρών. Η Ιταλία είχε το 2019 εξαγωγές 9,3 δις δολαρίων προς την Τουρκία, ενώ περίπου 1300 ιταλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η γειτονική μας χώρα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ιταλικών οπλικών συστημάτων στον κόσμο, με εισαγωγές που το 2018 έφθασαν στα 632 εκατ. ευρώ.Είναι  ξεκάθαρο πως κανείς από αυτούς δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με την Τουρκία».

                                                                  (Α.Ζαμπούκας-ΑΤΗensvoice)

 

 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...