«Τη στιγμή λοιπόν που ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας εναι η ραγδαία μείωση της χρήσης και αυτού του ορυκτού καυσίμου πολύ γρήγορα, ποιο ακριβώς είναι το νόημα τεράστιων, δαπανηρών, μακροχρόνιων και περιβαλλοντικά επικίνδυνων επενδύσεων σε νέα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου και νέες εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες; Ποιος κερδίζει από τέτοιες επενδύσεις, εκτός από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θέλουν να βγάλουν και να κάψουν όσα περισσότερα ορυκτά καύσιμα προλαβαίνουν, σε όποια γωνιά του πλανήτη μπορούν να τρυπήσουν;
Αυτές οι επενδύσεις έχουν έναν προφανή σκοπό: να εγκλωβίσουν την ελληνική αγορά ενέργειας στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο για δεκαετίες, τινάζοντας στον αέρα, βεβαίως, το στρατηγικό πλάνο απανθρακοποίησης που υλοποιείται ήδη. Το οποίο, βεβαίως, προβλέπει μέσα και το πώς θα πρέπει να αντικατασταθούν αυτά τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να τα χρειαζόμαστε ολοένα και λιγότερο: με επενδύσεις σε άλλες πηγές.
Στο ΕΣΕΚ προδιαγράφεται ως στόχος η επέκταση των ΑΠΕ ώστε να καλύπτουν το 44% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2030 (από 22% σήμερα) και το 105% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2050 -δηλαδή να εξάγουμε κιόλας, αν χρειάζεται. Αυτή είναι μια πορεία στην οποία έχουμε μπει ήδη.
Η χώρα μας σήμερα είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε χρήση ΑΠΕ για τις ενεργειακές της ανάγκες. Μέσα σε τέσσερα χρόνια διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει αυτά τα πράγματα, και πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ακόμα πιο γρήγορα.
Φτάνει να μην δώσει προτεραιότητα σε καινούργια δίκτυα φυσικού αερίου ή σε γεωτρήσεις, αλλά σε νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες -όπου οι λύσεις είναι ακριβές και περιορισμένες ακόμα- και αντλιοταμιευτήρες -που δεν είναι), στην αναβάθμιση του παλιού κτιριακού δυναμικού της χώρας, στην αντικατάσταση του πετρελαίου ως κύρια πηγή θέρμανσης στα κτίρια από λύσεις που δεν βασίζονται σε άλλα ορυκτά καύσιμα (αντλίες θερμότητας, όχι άλλο φυσικό αέριο) και στην ακόμα ταχύτερη αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τις πολυάριθμες νέες επενδύσεις ΑΠΕ που ήδη είναι στην αναμονή και τις πολλές επόμενες που θα έρθουν.
Αυτή είναι η προτεραιότητα για τη χώρα μας. Και είναι
ακριβώς οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε, για να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι από
τους κάθε Ρώσους, για να μην μας φεύγουν τα εργοστάσια επειδή δεν μπορούν να
συνδέσουν σε εύλογο χρόνο τις ΑΠΕ τους στο δίκτυο (όπως η Sonoco, πρόσφατα),
και για να πιάσουμε και τους στόχους του ΕΣΕΚ. Αυτή είναι η ανάπτυξη που πρέπει
να θέλουμε. Όχι Golden Visa, καζίνα, και πετρελαιάδες που τρυπάνε το Αιγαίο».
(Απόσπασμα άρθρου του Θ.Γεωργακόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου