αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Κατώτεροι... των προσδοκιών

 

Η γειτονική Αλβανία ανακοίνωσε πέρυσι τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου στον Ποταμό Αώο (που εκτείνεται σε μήκος περίπου 190 χλμ. στο έδαφός της), το πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη που συμπεριλήφθηκε μάλιστα στη φετινή λίστα των New York Times με τα 52 μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί. 

Ο τουρισμός στην Αλβανία απογειώνεται αφού πέρυσι οι αφίξεις από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα  10,1 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ο τουρισμός στη γειτονική χώρα παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως αλλά και την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Και ενώ ακόμη και η Αλβανία εστιάζει στον εναλλακτικό έναντι του μαζικού τουρισμού θέλοντας να προωθήσει ποιοτικούς προορισμούς που απευθύνονται σε τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, εδώ -στα καθ’ μας- οι περιβαλλοντικά προνομιούχες περιοχές μας παραμένουν όμηροι της αδιαφορίας των τοπικών μας αρχόντων. 

Η λίμνη του Ζηρού, η λίμνη Ζαραβίνα, η λίμνη των πηγών του Αώου, ο Γορμός ποταμός στη θέση «Αγιοί», οι οβίρες στη θέση Κεραμίτσα της Θεσπρωτίας, ο Καλαμάς, ο Λούρος ακόμη και το τουριστικό Ζαγόρι σε πολλά σημεία του κτλ. παραμένουν σε πρωτόγονη κατάσταση. Τοποθεσίες φυσικού κάλλους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα εξακολουθούν να παραμένουν σε ύπνωση. Και να σκεφτεί κανείς πως είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για προγράμματα και κονδύλια... 

Στάνες, κομμένα δέντρα, πεταμένα σκουπίδια παντού, απουσία μονοπατιών, ποδηλατόδρομων, εναλλακτικών διαδρομών για ορειβατικό ποδήλατο/ιππασία/ πεζοπορία αλλά και κωπηλασία, ψάρεμα, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες που συνηθίζονται ανά τον κόσμο παραμένουν άγνωστες λέξεις στο τοπικό μας λεξιλόγιο.  

Για να μην πούμε και για τον αθλιότατο δρόμο που συνδέει τη Σαγιάδα με το Μαυρομμάτι ενώ από την πλευρά της Αλβανίας είναι πολύ καλύτερος, τον περιμετρικό της λίμνης Αώου ή τον χωματόδρομο του Ζηρού που -το καλοκαίρι ειδικά- προσφέρει σε όλους υπέροχες σκηνές σκόνης...  

Eνδεικτικά:



                                                                         Ζηρός



                                                                         Πηγές Λούρου



Λίμνη Αώου

                                                                            Άραχθος


                                                                        Βροσίνα



                                                              Κεραμίτσα Θεσπρωτίας


                                          Μονή Σπηλαιώτισσας - Αρίστη
 

                                                         «Θεογέφυρο» - Καλαμάς


                                                                     Λούρος

       Εικόνες aπό τις λίμνες Mπελέτσι κaι Πόγραδετς στη γειτονική Αλβανία:




                                                               Λίμνη στο Μπελέτσι





                                                   Λίμνη στο Πόγραδετς








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...