αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Απόψεις...

 

«Η έκρηξη των μηδενικών και αρνητικών τιμών είναι πλέον καθημερινότητα στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού, από την Ισπανία και τη Γαλλία, μέχρι τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκά, αρκεί για να καλύψει τα μεσημέρια το 100% της ζήτησης, αλλά εκείνο που εκ πρώτης όψεως, φαίνεται καλό, δηλαδή το μηδενικό τους κόστος, στην πραγματικότητα δεν είναι. 

Μηδενικές για πάνω από δύο ώρες τιμές ή αρνητικές, σημαίνουν βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές δεν πληρώνονται. Δεν αμείβονται για τις συγκεκριμένες ώρες από την αγορά, αφού η τιμή του ρεύματος κοστίζει 0,00 ευρώ/MWh, ούτε και παίρνουν την «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει με διαγωνισμούς ή άλλο τρόπο. Απλώς για τις ώρες εκείνες έχουν μηδενικά έσοδα.

Έχουμε εν λειτουργία έργα ΑΠΕ, μαζί με όσα έχουν πάρει όρους σύνδεσης, συνολικής ισχύος 27,5 GW, πάνω δηλαδή από τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030 (23,5 GW). Αν γίνουν όλα αυτά, σημαίνει ότι θα παράγουν 60 TWh ενέργειας, όταν η συνολική ζήτηση ενέργειας δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τις 49 TWh, όση περίπου και σήμερα. 

Το πρόβλημα των μηδενικών τιμών έχει και μια άλλη διάσταση. Μια εξ αυτών αφορά το αφήγημα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη.Μας προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε σύζευξη (market coupling) και αποτελεί βασικό εξαγωγικό προσανατολισμό για την ελληνική πράσινη ενέργεια.Στη γειτονική λοιπόν χώρα, ακριβώς λόγω της υπερπαραγωγής φωτοβολταϊκών και σε αυτήν, οι τιμές ηλεκτρισμού τα μεσημέρια γυρίζουν όλο και πιο πολύ σε μηδενικές ή και αρνητικές.

Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο, όπου υπερπαράγουμε ΑΠΕ όλο και περισσότερο, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι οδηγούμαστε σε μια κατάσταση με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα ωρών και ημερών με μηδενικές τιμές, για τις οποίες δεν θα πληρώνονται και στην πραγματικότητα εκεί που μιλούσαμε για εξαγωγές, πλέον έχουμε εισαγωγές. τερη στρέβλωση αφορά τον ΕΛΑΠΕ, το ταμείο απ’ όπου πληρώνονται για τη ταρίφα που έχουν «κλειδώσει» οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Οταν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είναι έστω και κατά μερικά δεκαδικά υψηλότερες του μηδενός, ο επενδυτής δικαιούται στο ακέραιο όλη του τη ταρίφα του.Από που θα τη πάρει; Από τον ΕΛΑΠΕ. Είναι ένας ακόμη λόγος που το λογιστικό του έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους, πυροδοτώντας και ταμειακά προβλήματα, είναι και αυτός».

                                                                         (Γ.Φιντικάκης- liberal.gr)

«Οι μετριοπαθείς σουνιτικές αραβικές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει πλευρά εδώ και καιρό: το Ιράν είναι η κύρια απειλή για αυτές, όχι το Ισραήλ. Εξάλλου, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας «βλέπει το Ισραήλ ως ένα μοντέλο -οικονομικό, τεχνολογικό, επιστημονικό- που πρέπει να το μελετήσει, ώστε να το μιμηθεί»

                                                                                   (Protagon Team)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...