«Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο. Τα συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς στις μαρτυρικές πόλεις της Ουκρανίας πέφτουν στο κεφάλι των Ευρωπαίων. Η oικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει να γονατίσει, στέλνοντας στην ακραία φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν είναι το ίδιο με το να ζει κανείς στο Κίεβο και να νιώθει την παράνοια του Πούτιν να πέφτει απευθείας στο κεφάλι του.
Το τίμημα, όμως, που θα πληρώσει η Ευρώπη θα είναι εξίσου βαρύ. Οι τιμές των τροφίμων ταξιδεύουν για τα ουράνια, οι τιμές της ενέργειας είναι ήδη απλησίαστες, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει σπάσει σε πολλά σημεία της. Ο κόσμος μας έχει αναποδογυρίσει ήδη σε μερικά εικοσιτετράωρα. Και δεν αναφερόμαστε στο τι μπορεί να συμβεί αν ο πόλεμος συνεχιστεί και μοιραία επεκταθεί, αλλά σε αυτό που υπάρχει σήμερα καταγεγραμμένο ως απώλεια.
Στο καλό
σενάριο η αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτήσει χρόνο που οι οικονομίες δεν τον
έχουν μετά από την περιπέτεια του κορονοϊού. Το κακό σενάριο καλύτερα να μην το
κουβεντιάζουμε σε αυτή τη φάση».
(Θ. Μαυρίδης- liberal.gr)
«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ένας συγκριτικός χάρτης. Από τη μια πλευρά παρουσιάζεται η Ευρώπη το 1988 και από την άλλη η Ευρώπη το 2022. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά στα χρόνια που μεσολάβησαν. Όσοι αναδημοσιεύουν τον χάρτη, το κάνουν για να υπογραμμίσουν ότι το ΝΑΤΟ έχει περικυκλώσει τη Ρωσία. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης εξέλεξαν μέσα από ελεύθερες εκλογές κυβερνήσεις, οι οποίες προχώρησαν στην ένταξη των χωρών τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετά από αποφάσεις των κοινοβουλίων.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν μια ενέργεια άσκησης της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών αυτών.Πριν από την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ήταν ενταγμένες στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, μια συμμαχία στην οποία ηγεμονικό ρόλο είχε η Σοβιετική Ένωση (Οι βαλτικές χώρες είχαν προσαρτηθεί με τη βία στην ΕΣΣΔ). Κανείς δεν είχε ρωτήσει τους πολίτες των χωρών αυτών αν ήθελαν την ένταξη στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όπως και κανείς δεν τους ρώτησε αν ήθελαν το κομμουνιστικό καθεστώς.
Το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των πολιτών
εμφανίζεται στους χάρτες σαν προβληματικό, ενώ η επιβολή της Σοβιετικής Ένωσης
εμφανίζεται σαν κανονικότητα.Ο χάρτης αποτελεί επιχείρημα για δήθεν περικύκλωση
της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ. Όμως μια προσεκτική ματιά στον χάρτη αποδεικνύει ότι
μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της αχανούς χώρας συνορεύει με χώρες του ΝΑΤΟ.
Ακόμη και εάν η Ουκρανία έμπαινε στο ΝΑΤΟ, πάλι δεν θα υπήρχε καμία περικύκλωση».
(Σπ.Βλέτσας-ΑΤΗensvoice)
«Ο Πούτιν έχει χάσει την παρτίδα από τον Ζελένσκι. Αν τον
σκοτώσει, θα φτιάξει έναν ήρωα. Και αν διαπραγματευτεί μαζί του, θα έχει
ηττηθεί από έναν κωμικό. Πεθαίνοντας ο Ζελένσκι θα έχει στα χείλη της γεύση της
ιστορικής αναγνώρισης. Και αν ζήσει, όλα είναι πιθανά. Μπορεί να αναδειχθεί σε
σύμβολο ηγεσίας, μπορεί να διαφημίσει και οδοντόκρεμες».
(Κ.Γιαννακίδης –prοtagon.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου