αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Το πρόσωπο του κακού...

 

«Ο Αλμπέρ Καμύ παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας στα 1957 έλεγε πως «κάθε γενιά θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η αποστολή της δικής μας όμως είναι ακόμη δυσκολότερη: είναι να εμποδίσει τον κόσμο να καταστραφεί». Ξημέρωνε, βλέπετε, ο πρώτος τεχνολογικός κίνδυνος που απειλούσε να καταστρέψει όλη την ανθρωπότητα: τα πυρηνικά όπλα.

Τα πυρηνικά παραμένουν επίκαιρα. Μας το θυμίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένας ηγέτης που απειλεί όσους στηρίζουν τώρα την Ουκρανία με πυρηνικό όλεθρο. Ένας ηγέτης  που στα 22 χρόνια της αυταρχικής του δικτατορίας έχει δολοφονήσει, φυλακίσει και εξοστρακίσει κάθε πολιτικό, οικονομικό και δημοσιογραφικό εχθρό που έβαλε στο στόχαστρό του. Ένας ηγέτης που έχει στήσει εκλογικά αποτελέσματα, που έχει εγκαθιδρύσει ένα σύστημα μαφίας να κυβερνά τη Ρωσία, που έχει θρυμματίσει κατ’ επανάληψη το σύνταγμά της. 

Όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2000, το ρωσικό σύνταγμα προέβλεπε ως ανώτατο όριο για την παραμονή στην προεδρία τα 8 έτη. Το 2020, συμπληρώνοντας ήδη δύο δεκαετίες στην εξουσία, πέρασε νόμο που του επέτρεπε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το μακρινό… 2036. Και βλέπουμε.         

Τον περασμένο Δεκέμβρη συγκέντρωσε 100.000 στρατιώτες στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας. Για να μην προχωρήσει σε επίθεση απαίτησε 3 πράγματα απ' τη Δύση, τόσο μαξιμαλιστικά και παράλογα ώστε έμοιαζαν απλώς προσχηματικά.    Απαίτησε το ΝΑΤΟ να αποκλείσει την επέκτασή του σε οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στους κόλπους του.   

Να αποχωρήσουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ απ’ τις χώρες του στην ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Βαλκανικές χώρες).   Να μην προχωρήσει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Απαίτησε με άλλα λόγια να μην επιλέξουν οι όποιες χώρες ελεύθερα τν πορεία τους, αλλά να είναι η Ρωσία εκείνη που θα την ορίσει. Να είναι η Ρωσία εκείνη που θα γράψει τις γραμμές του παγκόσμιου χάρτη. Οι απαιτήσεις του έδειχναν εκτός κάθε δημοκρατικής πραγματικότητας. Η Δύση δεν μπορούσε να τις πάρει στα σοβαρά. Και εύχονταν να μην τις εννοεί στα σοβαρά ούτε ο Ρώσος ηγέτης. Οι εξελίξεις δεν συνηγορούσαν όμως προς αυτό. 

Πριν ξεσπάσει ο τωρινός πόλεμος, η Ρωσία, μια χώρα αχανής που δεν μοιάζει σε έκταση με καμιά άλλη, μια χώρα που αρχίζει απ’ τη Φιλανδία και φτάνει μέχρι την Ιαπωνία, είχε συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες από τους 900.000 που διαθέτει συνολικά σε ένα μόνο σημείο: έξω από την Ουκρανία. Το 20% σχεδόν του στρατού της βρίσκονταν αποκλειστικά σε μια περιοχή. Η εικόνα δεν έδειχνε ακριβώς ο Πούτιν να μπλοφάρει. Έδειχνε να έχει σχεδιάσει από καιρό μια επίθεση.     

Το πρόβλημα δεν είναι να κρατήσει απλώς την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Το πρόβλημά του είναι ότι προσχωρούν στη Δημοκρατία μαζικά τα ευρωπαϊκά κράτη της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης. Το πρόβλημά του είναι ότι η Δημοκρατία απλώνεται δυναμικά στη διεθνή σφαίρα και μπορεί να εγκαθιδρυθεί κάποια στιγμή και στη Ρωσία, κονιορτοποιώντας τη δικτατορία που έχτισε και διευθύνει ο ίδιος. Ο Πούτιν δεν αντιμάχεται στην Ευρώπη με την Ουκρανία. Αντιμάχεται στον παγκόσμιο χάρτη με τη Δημοκρατία.

Βλέπει τον εαυτό του ως ένα διεθνή ηγέτη που ηγείται του αυταρχικού «αγώνα». Τον απασχολεί η παγκόσμια σφαίρα και η υπεροχή του δεσποτισμού σε αυτή. Γι’ αυτό επιδίδεται σε μια μεθοδική υπονόμευση της δυτικής δημοκρατικής ενότητας τα τελευταία χρόνια. Το  2016 οι (τεκμηριωμένες) ψηφιακές επιθέσεις της Ρωσίας με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ, και στο δημοψήφισμα της Βρετανίας υπέρ του Brexit (σκάνδαλο “Cambridge Analytica”) έφερε τεκτονικά ρήγματα στην ομόνοια της Δύσης που θα μας απασχολούν για δεκαετίες ακόμη. 

Πάμπολλα είναι τα υπόγεια χτυπήματα με τα οποία τορπιλίζει και άλλες δυτικές Δημοκρατίες – και η χώρα μας δεν αποτελεί σε αυτά εξαίρεση όπου η ρωσική σφαίρα επιρροής συστηματικά καταλαμβάνει όλο και πιο πολύ χώρο. Με την επίθεση στην Ουκρανία. O  Πούτιν χάνει κάθε ηθικό του έρεισμα στη διεθνή κοινότητα. Μεταμορφώνεται σε ένα κινηματογραφικό «πρόσωπο του κακού» που επιτίθεται με κτηνώδη βιαιότητα ενάντια σε αθώους, παιδιά, οικογένειες και αμάχους χωρίς προφανή λόγο και αιτία. Μέχρι ποιου σημείου μπορεί η Δημοκρατία να προσβάλλεται στον πυρήνα της, μέσα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στις εκλογικές τους διαδικασίες, χωρίς να σηκώνει το γάντι;»

                            (Απόσπασμα του Γ. Χατζηβασιλείου από την ΑΤΗensvoice)

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...