αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Πέντε συμπεράσματα για τις πυρκαγιές...

  

«Δεν θα προσθέσω τη φωνή μου στους πυροσβέστες του καναπέ, που ασκούν κριτική και βγάζουν πορίσματα, ως παντογνώστες, από την παραλία ή το σπίτι τους. Υπάρχουν όμως πέντε-έξι πράγματα που θα ήθελα να συνοψίσω.

Πρώτον, η επιστροφή του πύρινου εφιάλτη, λίγες εβδομάδες μετά τη συντριπτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, με ποσοστά που έβγαλαν νοκ άουτ την αντιπολίτευση, υπενθύμισε ότι η σκληρή πραγματικότητα μπορεί να χαλάσει και τα πιο τέλεια πολιτικά σχέδια. 

Δεύτερον, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν έφυγαν αυτόματα από τη ζωή μας οι τοξικές φωνές: υπονομεύουν το 112, λέγοντας ότι το σχέδιο εκκενώσεων είναι καταστροφικό. Χλευάζουν τους πολίτες, λέγοντας ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να καλέσουν το 41% (#41τακατό). «Ένα είναι το σχέδιο: Εκκενώστε τη χώρα», ειρωνευόταν η «Εφημερίδα των Συντακτών». «Δεν γίνεται οι εκκενώσεις να είναι το μόνο σχέδιο», δήλωσε και η επίδοξη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτιόγλου (ΟΡΕΝ, 19/7), συνεχίζοντας την παράδοση της εύκολης και ανέξοδης κριτικής. Πολάκης, Κοτζιάς, Τζουμάκας και λοιπά συριζαϊκά τρολ αποφάνθηκαν ότι οι φωτιές μπαίνουν από «συμφέροντα» για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες! Άγνοια, καιροσκοπισμός και μοχθηρία χέρι-χέρι. Δεν καταλαβαίνουν ότι μιας και αλλάζουν αρχηγό, καιρός είναι να αλλάξουν και μυαλά. 

Ευγενής υποσημείωση για την κυρία Αχτσιόγλου: Στο Μάτι, με τους 103 νεκρούς, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται κριτική όχι γιατί ξέφυγε η φωτιά, αλλά γιατί δεν εκκένωσε, άφησε τον κόσμο να καεί και γιατί προσπάθησε να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση των νεκρών. Και ένα υστερόγραφο: Όταν η πατρίδα φλέγεται, υπάρχουν και αυτοί που σβήνουν τον πόνο και τη θλίψη με διακοπές στην Καλιφόρνια.

Τρίτον, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις έκτακτες συνθήκες. Όποιος υπόσχεται ή απαιτεί ένα ιδανικό και 100% αποτελεσματικό εναέριο πακέτο πυρόσβεσης λέει συνειδητά ψέματα. Κανένα κράτος δεν μπορεί να σβήνει μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο όποια φωτιά εμφανιστεί στην επικράτεια. Ούτε θα αποκτήσουν ποτέ οι δήμοι και οι περιφέρειες την ικανότητα να καθαρίζουν όλα τα περιαστικά δάση τους, όπου συνήθως ξεσπούν οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Και καμία χώρα δεν μπορεί να αποκτήσει στρατιά πυροσβεστών ώστε να σβήνονται όλες οι φωτιές σε μηδέν χρόνο. 

Πυρκαγιές πάντα υπήρχαν και μάλιστα καταστροφικές. Η Αττική κάηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1981. Μια αναζήτηση στον χάρτη EFFIS δείχνει σήμερα μεγαλύτερες εστίες σε Σικελία, Νότια και Κ. Ιταλία, Τουρκία. Στον Καναδά, το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει καεί τόση έκταση όση κάηκε συνολικά τα έτη 2017-2022.Δεν έχουμε χρόνο για βλακώδεις θεωρίες συνωμοσίας. Να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα που ζούσε αγνά και ανέφελα καλοκαίρια, έχει παρέλθει οριστικά. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με το φόβο πυρκαγιών και «megafires».

Τέταρτον, όταν με το καλό ξεμπερδέψουμε με τις φωτιές, θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Οι ισχυρές περιφέρειες, οι μεγάλοι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δουλεύουν; Δεν δουλεύουν; Τι να βελτιώσουμε;Η κυβέρνηση έδωσε φέτος 25 εκατομμύρια ευρώ, από 18,4 εκατ. που ήταν ως το 2021, σε δήμους και συνδέσμους δήμων για την αντιπυρική προστασία. Τα αξιοποίησαν οι δήμοι γι’ αυτό τον λόγο; Διαβάζω ότι η Περιφέρεια Αττικής ακόμα δεν έχει μισθώσει βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου για την αντιπυρική περίοδο!

Πέμπτον, οι πυρκαγιές δεν είναι δουλειά μόνο της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας ή του Μητσοτάκη. Πρέπει να αλλάξει συνολικά μία κουλτούρα ακόμη και στους πολίτες ως προς την πρόληψη. Οι «κόποι μιας ζωής» είναι συχνά αυθαίρετα και ανασφάλιστα εξοχικά, μέσα στο δάσος. Το πεταμένο τσιγάρο, τα μπάρμπεκιου στην εξοχή, η αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον, είμαστε όλοι εμείς. Η Ηλεία -όπου ψάχναμε Τούρκους πράκτορες- κάηκε πέρυσι από ανεύθυνους ηλικιωμένους που βρήκαν τη μέρα να κάνουν προσωπικές εργασίες. Συνήθως το «ωχ αδερφέ» βγαίνει από τα ίδια χείλη όσων λένε «πού είναι το κράτος». 

                                         (Αρθρο της Σ.Γιαννακά  από την iefimerida.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...