αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Aπόψεις...

 

@ Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος - Ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη δεν έχει υλοποιήσει συμβατικές του υποχρεώσεις, όπως η επέκταση του προβλήτα 6 στον ΟΛΘ, αξίας 180 εκ. ευρώ. Πηγές του επιχειρηματία ισχυρίζονται ότι το δημόσιο απαιτεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτό όμως συμβαίνει παντού, σε παρόμοια έργα. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν προχώρησε λόγω των εκλογών! Όμως ο επιχειρηματίας αγόρασε τον ΟΛΘ το 2018 κι ήδη βρισκόμαστε στα 2023, χωρίς ουσιαστικά να έχουν προχωρήσει οι συμβατικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

@ leni Liana Iatrou-  "Μια είδηση που ήρθε χθες από τα ταπεινά Παπαδιάνικα Λακωνίας -αν και πέρασε στα ψιλά- ήρθε να επιβεβαιώσει το δομικό πρόβλημα της ακρίβειας στη χώρα αλλά και το ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ο αγροτικός συνεταιρισμός εκεί πέτυχε την πώληση 25 τόνων ελαιολάδου σε ιταλική εταιρεία αντί της τιμής ρεκόρ των οκτώ ευρώ το κιλό. «Δεν μας αποκαλούν τυχαία Σαουδάραβες του λαδιού» μου έγραψε ένας καλός φίλος από εκεί και μάλλον δεν έχει άδικο. 

Τα νέα που έρχονται από τη Λακωνία είναι ότι οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν αποθέματα τα οποία έχουν μείνει από την περσινή χρονιά προσδοκώντας ακόμα υψηλότερες τιμές. Κι αυτό γιατί οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά λένε ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 40%, (λόγω των βροχοπτώσεων του Μαίου, προσθέτω εγώ), εκτοξεύοντας στα ύψη τη ζήτηση.

@ Iakovos Psaralidis- Οι κύριες χώρες που φιλοξενούν δικαιούχους προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1,1 εκατομμύρια άτομα, 28% του συνόλου), η Πολωνία (991 χιλιάδες άτομα, 25%) και η Τσεχία (340 χιλιάδες άτομα, 8%).Το 2022, πέντε χώρες συγκεντρώνουν το 70% των αιτήσεων ασύλου: Γερμανία (244.000), Γαλλία (156.000), Ισπανία (118.000), Αυστρία (109.000), Ιταλία (84.000). Το 34% έχει λάβει θετική απάντηση, γεγονός που σημαίνει το υψηλότερο «ποσοστό αναγνώρισης» από το 2017. 

Οι εθνικότητες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων είναι οι Σύροι (93%), οι Ουκρανοί (86%) και οι Ερυθραίοι (84%). Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ανέρχεται σε 899.000. Περί τις 42.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί από ασυνόδευτους ανηλίκους, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν και την Συρία.

@ Iakovos Psaralidis -  Το 2022 η Ελλάδα παρείχε επιδοτήσεις ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και η δεύτερη μεγαλύτερη στις χώρες της Ε.Ε. (με πρώτη τη Σουηδία, που παρείχε μέτρα στήριξης ύψους 6% του ΑΕΠ της). 

Σε απόσταση μετά την Ελλάδα, έπονται η Βουλγαρία, η οποία παρείχε σε μέτρα στήριξης το 2,7% του ΑΕΠ της, η Κροατία και η Σλοβενία με μέτρα 2% του ΑΕΠ, η Ιταλία με 1,8% του ΑΕΠ, η Σλοβακία με 1,3% του ΑΕΠ, οι Γερμανία, Αυστρία, Μάλτα και Λουξεμβούργο με 1,2% του ΑΕΠ, η Ισπανία με 1,1% και η Λετονία με 1%. Τα χαμηλότερα μέτρα στήριξης παρείχαν η Εσθονία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Νορβηγία με 0,3% του ΑΕΠ, ενώ μηδενική στήριξη παρείχε η Δανία.

@Dimitris Tselios-   5.2 αστυνομικοί ανά 1000 κατοίκους όταν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν 2-4 !

                                                                         (ευρωπαϊστές f/B)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...