αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Απόψεις...

 

@ Iakovos Psaralidis-Άλλη μια πρωτιά για την Ελλάδα. Οι ελληνικές μη συστημικές τράπεζες είχαν στο τέλος του 2021 μέσο όρο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50,2% (από σχεδόν 60% ένα χρόνο πριν). Ακολουθούν οι κυπριακές με 26,7% και μετά τα ποσοστά πέφτουν κατακόρυφα, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ στο 1,1%.

@Μάλαμας Κουφοκώτσιος-Δηλαδή τι εννοείτε; Στην Ευρώπη αποπληρώνουν τα δάνεια; Ωιμέ, οι βελανιδοφάγοι.

@ Fanis Papakostas-Εχει να κάνει με την οικονομία της κάθε χώρας. Η Ελληνική οικονομία δεν εχει βάθος. Παραμένει κυρίως με τεράστιο κρατισμό και κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Τεραστια διαρθρωτικά προβλήματα. Οι Ελληνες εργαζόμενοι με βάση την αγοραστική αξία του εισοδήματός τους (ppp), είναι οι δεύτεροι φτωχότεροι στην Ευρώπη των 28 μετά την Βουλγαρία. 

Σ´ αυτό πρέπει να προσθέσει κανείς τον οικονομικό αναλφαβητισμό του λαού που με μειωμένη αντίληψη λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις (συμπεριλαμβανομένου του δεν πληρώνω). Η χώρα είναι γενικά ένας ουραγός μέσα στην ΕΕ. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ο κυριότερος είναι το χαμηλό οικονομικό επίπεδο του λαού ιδιαίτερα στις βασικές οικονομικές έννοιες και την οργάνωση. Αυτά φέρνουν εξάρτηση από πολιτικούς, αναξιοκρατία, διαφθορά, ανοργανωσιά, πολιτικό προσωπικό μετρίων ικανοτήτων κλπ.

@Iakovos Psaralidis- Το 76,6% των Τούρκων δηλώνει ότι το κύριο πρόβλημα τους είναι ο πληθωρισμός και η ανεργία. Αυτό δεν είναι καλός οιωνός για τον ηγέτη μιας χώρας όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα την τελευταία δεκαετία μειώθηκε από 13.000 δολάρια σε 8.000 δολάρια και ο οποίος οδεύει σε προεδρικές εκλογές.

@ Έλια Ζερβού- Η Κολοβού είχε βάλει κλειδαριά ασφαλείας πανάκριβη, γι αυτό της έσπασαν την πόρτα. Το σπίτι ανήκει σε άλλον πια, που το αγόρασε. Και το θέλει να το κάνει ό,τι του αρέσει, γιατί είναι δικό του. Τα χρέη της από κάρτες -και όχι από στεγαστικό δάνειο- έφτασαν τις 40.000 με τους τόκους, καθώς τα χρωστάει πάνω από 10 χρόνια χωρίς να κάνει καμία ρύθμιση. Το σπίτι προσημειώθηκε από την Τράπεζα το 2014 και βγήκε σε πλειστηριασμό τον Οκτώβριο του 2019 με νόμο Τσίπρα. Ο άνθρωπος που το αγόρασε το περιμένει 3 χρόνια. Αφήστε τις σαχλαμάρες για το σπίτι της Κολοβου. Ο νόμος είναι νόμος, και πρέπει να εφαρμοστεί γιατί δεν είμαστε ζούγκλα. Ούτε μλκς είμαστε να πληρώνουμε οι υπόλοιποι τις κάρτες των άλλων και τα δάνεια.

@ Athanasios Kamilaris-Δεν με ενδιαφέρει εάν ο νόμος και ο πλειστηριασμός του ακινήτου της Κυρίας έγινε το 2014, το 2018 ή το 2022.Με ενδιαφέρει ότι αν και πέρασαν πολλά χρήματα από τα χέρια μου, σαν ελεύθερος επαγγελματίας για 40 χρόνια, ποτέ δεν πήρα δάνειο γιατί δεν ήξερα τι μου ξημερώνει κάθε ημέρα και εάν θα είμαι υγιής για να μπορώ να το εξυπηρετώ. Το έρμο το ΤΕΒΕ το πλήρωνα 980 ευρώ το δίμηνο και δεν υπήρξε δόση που να μην την πλήρωσα στην ώρα της.

Στο άκουσμα περί διακανονισμών 120 δόσεων και περαιώσεων με έπιανε πάντα ένας θυμός και ξέσπαγα με μούντζες στον καθρέφτη μου, θεωρώντας τον εαυτό μου ΗΛΙΘΙΟ !Τελικά πέρασα μια αξιοπρεπή ζωή αλλά Ε9 δεν έχω. Πάντα οι κακοπληρωτές και οι μη δυνάμενοι να εξυπηρετούν τα χρέη τους έβγαιναν κερδισμένοι καθώς πλήρωναν τελικά το μισό της οφειλής τους. 

Ένα Κράτος όπου προκειμένου να μαζέψει ζεστό χρήμα, κάνει τους συνεπείς πολίτες να νοιώθουν ηλίθιοι, δεν έχει μέλλον για υγιή οικονομική ανάπτυξη. Οδηγεί και αυτούς να ακολουθήσουν τελικά την πεπατημένη. 

Ο λαϊκισμός του "σπιτιού του Λαού " που κατάσχουν τα funds και οι τράπεζες, οδήγησε τους εκ συστήματος κακοπληρωτές, σε μιά νοοτροπία του "πάρε δάνειο και όλο και κάποιος διακανονισμός θα γίνει για να γλυτώσεις τα μισά"! Πάντα για αυτούς που λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους θα υπάρχει μιά μέριμνα, αλλά τα κριτήρια πρέπει να είναι τέτοια που θα αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε κακοπληρωτή να ενταχθεί σε αυτήν την κατηγορία. Οι Τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.

@Μακης Σινης -Και σίγουρα πρέπει οι τράπεζες να ξέρουν που δίνουν.Δωσανε εκεί που ξέρανε ότι θα τα χάσουν και δεν έχουν να δώσουν εκεί που είναι απόλυτα σίγουροι ότι θα τα πάρουν...

                                                                                (ευρωπαϊστές f/B)           

                                                                                        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...