αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Απόψεις...


«Είναι δυνατόν μια ολόκληρη συντεταγμένη πολιτεία που στηρίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς να έχει βάλει ως βάση συζήτησης την απειλή «αν δεν το κάνετε, θα καεί η Αθήνα»; Τι είναι αυτό τώρα; Η φοβική δημοκρατία; Η έντρομη κοινωνία; Το ανίσχυρο κράτος; Ο πολίτης που θέλει την «ησυχία» του; Αφήνω κατά μέρος τους Δρίτσες και τους Μπαλάφες με τις μπαλαφάρες τους, το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό από τέτοιες ασυναρτησίες και πολιτικά αυτοκτονικές δηλώσεις. 

Εδώ μας επιβάλλεται ένας θεσμικός εξευτελισμός. Συγνώμη, για μεταφέρετε σε μικρότερη κλίμακα τη λογική που διαπνέει τον συλλογισμό «κάντε το αλλιώς θα καεί η Αθήνα», για να δούμε που φτάνουμε. Μεταφέρετε το στην οικογένεια, ας πούμε: «Κάνε αυτό που θέλω, αλλιώς θα σε δείρω». Στη γειτονιά επίσης: «Πληρώστε τη συμμορία του πάρκου, αλλιώς θα σπάσουμε τα αμάξια και τα σπίτια σας». 

Απαράδεκτο, σωστά; Και τότε γιατί είναι παραδεκτό σε επίπεδο πρωτεύουσας ή χώρας; Γιατί είναι αυτονόητο να κλείνουμε στη φυλακή όποιον δέρνει τη γυναίκα του, αλλά θεωρούμε λογικό να υποχωρούμε σ’ αυτόν που απειλεί να κάψει την πόλη μας;»

                                                                         (Δ. Καμπουράκης-liberal.gr)

«Στην Google ο CEO είναι ο Sundar Pichai, ένας Ινδός. Στην Microsoft ο CEO είναι ο Satya Nadella, ένας Ινδός. Στην Adobe ο CEO είναι ο Shantanu Narayen, ένας Ινδός. Στην Net App ο CEO είναι ο George Kurian, ένας Ινδός. Στην MasterCard ο CEO είναι ο Ajay Banga, ένας Ινδός. Στην DBS ο CEO είναι ο Piyush Gupta, ένας Ινδός. Στην Novartis ο CEO είναι ο Vasant Narasimhan, ένας Ινδός. Στην SanDisk ο CEO είναι ο Sanjay Mehrotra, ένας Ινδός. Στην Harman ο CEO είναι ο Dinesh Paliwal, ένας Ινδός. Στην Micron ο CEO είναι ο Sanjay Mehrotra, ένας Ινδός. Στην Palo Alto Networks ο CEO είναι ο Nikesh Aror, ένας Ινδός. Στην Reckitt Benckiser ο CEO είναι ο Laxman Narasimhan, ένας Ινδός. Στην IBM ο CEO είναι ο Arvind Krishna, ένας Ινδός. Στη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών είναι ο Rishi Sunak, ένας Ινδός. Στη Βρετανία υπουργός Εσωτερικών είναι η Priti Patel, MP, μια Ινδή. Στην Ιρλανδία ο πρωθυπουργός είναι ο Leo Eric Varadkar, ένας Ινδός».

                                                                (Α. Δρυμιώτης-KAΘHMEΡINH)

«Εννοείται πως αν κάποιοι θεωρούν πως η αποστολή της Μέσης Εκπαίδευσης είναι η ανάδειξη λαϊκών αγωνιστών, τότε πολύ λογικά θα διαφωνήσουν με αυτήν την προτεινόμενη μέθοδο αξιολόγησης. Οι  Έλληνες φορολογούμενοι όμως πληρώνουν την Δημόσια Παιδεία για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ανέκαθεν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν ο ανελκυστήρας που ανέβαζε, κοινωνικά, παιδιά που προέρχονταν από την αγροτική και την εργατική τάξη. 

Εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες προήρθαν και προέρχονται από φτωχές οικογένειες, στις οποίες δούλευαν όλοι για να σπουδάσει ο ένας. Μάλιστα, στην δική μου την γενιά -είμαι γεννημένος το 1953 και αποφοίτησα από το Πειραματικό Θεσσαλονίκης που ήταν τότε ένα από τα καλύτερα ΔΗΜΟΣΙΑ σχολεία της Ευρώπης- στα ιδιωτικά σχολεία πήγαιναν οι λεγόμενοι «σκράπες». Αυτοί που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα στα δημόσια σχολεία, τα οποία παρά τις υποβαθμισμένες υλικοτεχνικές υποδομές, είχαν κύρος γιατί κυρίως οι καθηγητές αγαπούσαν την δουλειά τους, δηλαδή αγαπούσαν τους μαθητές τους. Αυτό το εισπράτταμε τότε και τους το ανταποδίδουμε σήμερα».

                                                                           (Σ. Μουμτζής–liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...