αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα...


Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα "παράγει" δυστυχισμένους ανθρώπους
«Δυστυχώς το  ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν, παρά μόνο εκείνους που σιτίζονται και προστατεύονται από την ακινησία του.   

Οι όποιες εξαιρέσεις – δηλαδή παιδιά με βάσεις και σύστημα στη μελέτη ενός γνωστικού αντικειμένου, με αναπτυγμένη αντίληψη στην προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων, που μπορούν να δουλέψουν ομαλά μέσα σε συνεργατικές ομάδες -  οφείλονται στους γονείς τους και στην αγαθή τους τύχη να έχουν την καθοδήγηση κάποιων εκπαιδευτικών, οι οποίοι, ευσυνείδητα και χωρίς καμία συστημική ανταμοιβή, κάνουν λαμπρή δουλειά σμιλεύοντας προσωπικότητες σε ένα μονολιθικό, κρατικά ελεγχόμενο πλαίσιο που φαντάζει παρωχημένο από κάθε άποψη.

Βασική προϋπόθεση για να κινηθούμε προς μια άλλη κατεύθυνση – αν πραγματικά το θέλουμε – είναι να παραδεχτούμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης, "παράγει" εδώ και καιρό, δυστυχισμένους ανθρώπους.  Έχει αποτύχει σε κάθε επίπεδο –τα όποια θετικά του στοιχεία έχουν αδρανοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό  που δεν είναι άξιο λόγου να τους γίνεται αναφορά.Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί ένας επανασχεδιασμός του συστήματος είναι οι εξής:

Αξιολόγηση στελεχών με  διαφανή και μετρήσιμα κριτήρια – Σε κάθε βαθμίδα, για κάθε λειτουργό. Το raison d' être του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι να αποτελεί την ανεξάντλητη τροφό όσων κάποτε κατάφεραν να περάσουν Πανελλήνιες. Ο ικανός, ο προσοντούχος, ο πρόθυμος για συνεισφορά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μία αξιολόγηση, αντίθετα θα πρέπει να την επιδιώκει. Τόσες χώρες το έχουν επιτύχει, δεν είναι αναγκαίο να ανακαλύψουμε τον τροχό, σε κάτι που εδώ και χρόνια λειτουργεί αλλού.Ορθολογική, ευέλικτη χρηματοδότηση και διαχείριση κονδυλίων.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε άλλα μοντέλα χρηματοδότησης σχολικών μονάδων, πιο άμεσα και πιο διάφανα;  Δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία και ελευθερία επιλογής αλλά και ευθύνη στους ίδιους τους γονείς; [Π.χ Το σύστημα των "σχολικών κουπονιών" έχει δοκιμαστεί σε ένα εύρος εκπαιδευτικών συστημάτων, σε διάφορες κοινωνίες και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι δουλεύει. Γιατί όχι, έστω και πιλοτικά σε μονάδες και στην χώρα μας ;]ιοικητική αποκέντρωση και λειτουργική ευελιξία σχολικών μονάδων.

Γιατί θα πρέπει όλα να ρυθμίζονται από εγκυκλίους γραμμένες από κάποιον κεντρικό γραφειοκράτη; Με τις δεδομένες και συχνά πιεστικές ανάγκες ενός σχολείου, ποιος καλύτερος από τους ίδιους τους καθηγητές να δώσουν  λύσεις; Γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν αυτόνομα (μέσα σε ένα εθνικά σταθερό πλαίσιο) για να διασφαλίζουν τη λειτουργική ευρυθμία της σχολικής τους μονάδας ώστε να διευκολύνεται το εκπαιδευτικό τους  έργο;

Σύνδεση του Εκπαιδευτικού συστήματος με την Αγορά Εργασίας
Καθώς η 4η τεχνολογική επανάσταση ξεδιπλώνεται μπροστά μας με επιταχυνόμενο ρυθμό, η ανάγκη να επανασχεδιαστεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι πλέον επιτακτική και καθίσταται βασική προϋπόθεση για την ανάταξη της Ελλάδας».

                                (Απόσπασμα άρθρου του Δ. Μπότση από το capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...