αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Καφρίλα...


 «Η Ελλάδα ήταν μέχρι πριν πέντε χρόνια, μια από τις τέσσερις πιο …οπισθοδρομικές χώρες στον κόσμο, που δεν επέτρεπαν ιδιωτικά πανεπιστήμια: Οι άλλες τρείς ήταν η Κούβα το Μπελίζ και η Βόρεια Κορέα.
Τώρα, οι άλλες τρεις επέτρεψαν ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Και η Ελλάδα έμεινε μόνη της, με αυτό το θλιβερό «προνόμιο». Γιατί είναι αποκαλυπτικό της «καφρίλας»! Ας εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά αυτή την «καφρίλα»: Έχει συνήθως τρείς διαστάσεις:

—Πρώτον, εκφράζει την αντίσταση κλειστών συντεχνιακών συμφερόντων, που δεν θέλουν να ανοίξει η οικονομία, να δοκιμαστούν νέα πράγματα, να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες, να δοκιμαστούν νέα προϊόντα, να αναδειχθούν νέοι «παίχτες» και να αλλάξει το «παιγνίδι» συνολικά.Μιλάμε για καινοτομία, αλλά είμαστε η πιο εχθρική χώρα σε κάθε καινοτομία. 

Πολύ πιο εχθρική πια και από την «καθυστερημένη» Τουρκία! Η οποία τώρα «σκίζει» – υπό καθεστώς ουσιαστικά μετριοπαθώς… ισλαμιστικό πλέον! Και τα πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τα πήγαινε επί των secular (αυστηρά κοσμικών) Κεμαλικών. Πρώτον λοιπόν, οι συντεχνίες, τα μεγάλα τζάκια, τα εγκαθιδρυμένα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, δεν αφήνουν τίποτε να φυτρώσει…

—Δεύτερον, καλύπτουν αυτή την ακραία αντιδραστική (όχι απλώς «συντηρητική») στάση τους, πίσω… από αριστερά ιδεολογήματα και αριστερόστροφες εμμονές. Δεν επιτρέπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέει, για να προστατέψουν «το… δικαίωμα των φτωχών στη μόρφωση»! Και συνεχώς διαλύουν τα δημόσια πανεπιστήμια, που έχουν καταντήσει πλέον χώροι «ασυλίας» εγκληματικών δραστηριοτήτων (λαθρεμπορίου ναρκωτικών, τρομοκρατίας κλπ.).

Η Ελλάδα, η 52η χώρα στον κόσμο από πλευράς κατά κεφαλήν εισοδήματος σήμερα (πριν δέκα χρόνια βρισκόμασταν στην 28 θέση!), δεν έχει κανένα πανεπιστήμιό της ανάμεσα στα 350 καλύτερα του κόσμου! (Και μόνο δύο στα…500 καλύτερα του κόσμου!)Σας φαίνεται «φυσιολογικό» αυτό;

Η γραφειοκρατία της και η φορολογία της κυνηγούν κάθε εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Όχι μόνο δεν γίνονται επενδύσεις, αλλά κάθε χρόνο η από-επένδυση (δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στη δημιουργία «παγίου κεφαλαίου» και «αποσβέσεων») ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια! Οι Έλληνες επιχειρηματίες φεύγουν και οι ξένοι δεν πλησιάζουν!

Κι αν κανείς διανοηθεί να μιλήσει για μείωση του αδηφάγου δημόσιου, ώστε να μειωθεί και η φορολογία και η γραφειοκρατία, του κατακεραυνώνουν αμέσως ότι είναι… «νεοφιλελεύθερος» και θέλει να φέρει τον… «εργασιακό μεσαίωνα» του «αδίστακτου ιδιωτικού τομέα».  Άλλη αριστερή παπαριά κι αυτή!

Ποιόν «εργασιακό μεσαίωνα» παιδιά;Την ανεργία θέλουμε να πολεμήσουμε. Θέσεις εργασίας – υγιείς και βιώσιμες – θέλουμε να δημιουργήσουμε, όπως έκανε η Κύπρος και η Εσθονία.Επενδύσεις θέλουμε να φέρουμε, όπως έκανε η Ιρλανδία, η Φιλανδία και το Ισραήλ».

                             (Απόσπασμα άρθρου του Θανάση Κ. από το lastpoint.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...