αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Βραδυφλεγής βόμβα...

«Με την πρωτοφανή, όπως έχει επισημάνει μεταξύ άλλων ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε άρθρο στην ιστοσελίδα του, αντισυνταγματική κυβερνητική πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας και οι ολοκληρωτικής νοοτροπίας σύντροφοί του, ενόψει της άφευκτης ήττας τους στις προσεχείς εκλογές, άφησαν έναν βραδυφλεγή εκρηκτικό μηχανισμό στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα και τοποθέτησαν έναν νέο. 

Προετοιμάζουν το έδαφος για να επανέλθουν –όπως ελπίζουν μόνιμα– στην πολυπόθητη εξουσία, μετά τη «δεξιά παρένθεση», όπως τη χαρακτήρισαν, κυβερνήσεων από δημοκρατικά κόμματα. πρώτος είναι η με απλή «και ανόθευτη» αναλογική, χωρίς δηλαδή το ρείθρο του 3%, διεξαγωγή των μεθεπομένων εκλογών. Προσπάθησαν μάλιστα να την κατοχυρώσουν συνταγματικά ως μόνιμο εκλογικό μας σύστημα. 

Θα εκλεγούν έτσι βουλευτές από πολλά ακραία αριστερά ή δεξιά κομματιδία με ποσοστό ψήφων ανά την επικράτεια άνω του 0,3%. Σας θυμίζω ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε ποσοστό 0,85%. Με την απλή αναλογική θα εξέλεγε έως και δύο βουλευτές. Δεν θα χρειαζόταν πλέον ο κ. Τσίπρας να συνάπτει παρά πολιτική φύσει σχέσεις με ακραία δεξιά κόμματα.    

Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η παραμονή στο νέο Σύνταγμα, του άρθρου 29 παρ. 1, ως έχει στο ισχύον Σύνταγμα του 1975. Η συγκεκριμένη διάταξη αναγνώριζε τότε τα κόμματα ως συστατικά του πολιτεύματος, που όμως «η οργάνωση και η δράση τους οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Η αυτονόητη αυτή επιταγή δεν οχυρώθηκε νομοθετικά, όπως σε προνοητικές δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες, πολλές παθούσες από δικτατορίες ή εμφυλίους τον προηγούμενο αιώνα.  Στο σχέδιο του Συντάγματος του 1975, οι αείμνηστοι Κων. Παπακωνσταντίνου και Κων. Τσάτσος είχαν προσθέσει στο άρθρο 29.1 διάταξη με κυρώσεις μέχρι και διαλύσεως κομμάτων μη τηρούντων την επιταγή και πρόταση συγκρότησης Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Οι αντιδράσεις σύσσωμης της Αριστεράς, με πρώτα το νομιμοποιημένο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, πέτυχαν την απάλειψή των με εντολή του Κων. Καραμανλή. Πίστεψε τότε με την επινίκιο αισιοδοξία του ότι θα άλλαζε η πολιτική μας συμπεριφορά. Δεν προέβλεψε ότι κάποτε θα εκλεγόταν δημοκρατικά στην Ελλάδα κόμμα που αναβίωσε τον Εμφύλιο και αρχικό στόχο είχε την επιβολή ολοκληρωτικού καθεστώτος λατινοαμερικανικού τύπου – σαν αυτό στη Βενεζουέλα, που, ακόμη και σήμερα, διεθνώς στηρίζει. 

Η επιτροπή συνταγματολόγων, με πρώτο τον Νίκο Αλιβιζάτο και πρόταση «Ενα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα», που δημοσίευσε η «Καθημερινή», έχει επισημάνει τον κίνδυνο προτείνοντας την αντικατάσταση του 29.1 με το άρθρο 25.2 του σχεδίου της, με σοβαρές κυρώσεις. Καθήκον των δημοκρατικών κόμματων της σημερινής Βουλής είναι να επιτύχουν, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης, να εξουδετερώσουν τους δύο αυτούς μηχανισμούς».

                                           (Αρθρο του Σ. Στρατήγη από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...