αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Oλυμπιάδα 2004 και... χρεωκοπία



«Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κυκλοφορεί ξανά ο ισχυρισμός ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον, στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ας δούμε αν ο ισχυρισμός αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010, όταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς το δημόσιο χρέος έφθασε στα 299 δισ. ευρώ από τα 183 που ήταν το 2004. Την πενταετία που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το κράτος χρεώθηκε 116 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνάει κατά πολύ το συνολικό κόστος όλων των Ολυμπιακών Αγώνων, καλοκαιρινών και χειμερινών, των τελευταίων σαράντα χρόνων, το οποίο σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης έφτασε στα 107 δισ. δολάρια.

Δηλαδή, ακόμη και αν η Ελλάδα πλήρωνε και τις 20 τελευταίες Ολυμπιάδες, που διοργανώθηκαν σε διάφορες χώρες, τα έξοδα δεν έφταναν το χρέος που δημιούργησε το ελληνικό κράτος μέσα σε πέντε μόνο χρόνια. Ακόμη και η ακριβότερη ολυμπιακή διοργάνωση στην ιστορία, οι φαραωνικοί χειμερινοί Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας, όπου το καθεστώς Πούτιν σπατάλησε προκλητικά 22 δισ. δολάρια, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ελληνικά ελλείμματα της περιόδου 2004-2009. Για να έχουμε μια εικόνα των μεγεθών, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που πολλοί πιστεύουν ότι μας χρεοκόπησε, ανήλθε σε 9,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2). 

Από αυτά:

• Τα 6,5 δισ. ευρώ ήταν δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό (ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 1% των κρατικών δαπανών της αντίστοιχης περιόδου και σε λιγότερο από 2% του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2013).

• Στα 2,3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», η οποία εμφάνισε διαχειριστικό πλεόνασμα (κέρδη) ύψους 130 εκατ. ευρώ.

• Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Στα έργα συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που δεν είχαν άμεση σχέση με τους αγώνες (αναπλάσεις, νοσοκομεία, δρόμοι). Σύμφωνα με τη μελέτη περίπου 2,9 δισ. ευρώ επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους υπό τη μορφή φορολογικών εισπράξεων και εργοδοτικών εισφορών κατά την περίοδο προετοιμασίας και διεξαγωγής των Αγώνων. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η πραγματική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από τους αγώνες ήταν περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα ήταν κατά 2,5% χαμηλότερο εάν δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, καταλήγει η μελέτη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις των αγώνων στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, το Ίδρυμα υποστηρίζει πως εάν είχαν αξιοποιηθεί οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις καλύτερα, τότε το όφελος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα πρέπει να το συγκρίνουμε με μερικά οικονομικά μεγέθη του 2009. Τη χρονιά εκείνη, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δημόσιο ξόδεψε 20.8 δισ. για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών Ταμείων και ΔΕΚΟ (από 5.52 το 2002, αύξηση 277%). Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ξεπέρασε τα 5 δισ. από μόλις ένα δισ. το 2000.

Το 2009 ο όμιλος ΟΣΕ είχε σωρεύσει ζημιές που ξεπερνούσαν τα 10 δισ. σε μια χώρα με υποτυπώδες σιδηροδρομικό δίκτυο. Το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο από 29.458 ευρώ το 2004 εκτινάχθηκε σε 47.530 ευρώ (αύξηση 62%). Μόνο ο όμιλος του ΟΣΕ κόστισε στους Έλληνες πολίτες τρεις φορές περισσότερο από την Ολυμπιάδα. Ανάλογη ήταν η επιβάρυνση από την κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία μετά από αλλεπάλληλες εξυγιάνσεις μείωσε τις ζημίες της στο ένα εκατομμύριο ημερησίως. Σε βάθος χρόνου, είναι βέβαιο ότι περισσότερο ζημίωσε την Ελλάδα η Ολυμπιακή Αεροπορία από ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες[...]
 
Οκτώ χρόνια σε κρίση, όλοι οι μύθοι έχουν καταρρεύσει, αλλά η έλλειψη αυτογνωσίας εξακολουθεί να κυριαρχεί. Πολλοί δεν θέλουν ακόμη να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε επειδή για χρόνια το κράτος της ξόδευε πολύ περισσότερα από όσα εισέπραττε και η χώρα κατανάλωνε πολύ περισσότερα από όσα παρήγαγε. Γι’ αυτό και τους αρέσει να πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε από την Ολυμπιάδα».

                         (Απόσπασμα άρθρου του Σπ.Βλέτσα από την Athensvoice)    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...