αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ελλάδα και ...Μαλαισία

"Την Τρίτη παρακολούθησα μια εκδήλωση με θέμα τη λειτουργία των πανεπιστήμιων και θα σας μεταφέρω μια πρόταση που με εξέπληξε μήπως και ξεφύγουμε και λίγο από τη ζοφερή επικαιρότητα. Τη διατύπωσε ο καθηγητής Βαγγέλης Τσιλιγγίρης που είναι επίτιμος λέκτορας στο University of Liverpool.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια εκτενή έρευνα που έχει κάνει, αν η χώρα στοχεύσει στη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής της, μπορεί άμεσα να έχει οικονομικά οφέλη της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ και από τον δεύτερο χρόνο να βρει μια νέα μόνιμη πηγή εσόδων που θα απέφερε στο ελληνικό ΑΕΠ 2 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Τι σημαίνει «διεθνοποίηση της εκπαίδευσης» ο κ. Τσιλιγγίρης το εξήγησε με απλά λόγια. Αν, όπως είπε, η Ελλάδα δημιουργήσει την επόμενη τριετία δέκα αγγλόφωνα πανεπιστημιακά τμήματα, μπορεί αξιοποιώντας και μόνον τη γεωγραφική της θέση να μετατρέψει άμεσα το λεγόμενο brain drain σε brain gain. Να αντιστρέψει δηλαδή το πρόβλημα της φυγής φοιτητών και να αρχίσει να γίνεται χώρα προσέλκυσης ξένων φοιτητών όχι μόνον από τα Βαλκάνια, αλλά και από όλη τη μεσογειακή λεκάνη.

Ο καθηγητής απέδειξε με στοιχεία τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα αν τα δημόσια ΑΕΙ της συμπράξουν με ξένα πανεπιστήμια. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα μια πιθανή συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου με το London School Of Economics για την υλοποίηση ενός κοινού αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος που θα γινόταν εξ ολοκλήρου στην Αθήνα (με καθηγητές και των δύο πανεπιστημίων) και εξήγησε ότι ανάλογες συνέργειες αποτελούν πλέον στόχευση των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου που επιθυμούν να προσφέρουν τα πτυχία τους μακριά από τις έδρες τους. Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να γειτνιάζει με πάρα πολλά κράτη που εξάγουν φοιτητές, κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει αν διαμορφώσει μια πολιτική χαμηλότερων τιμών σε σχέση π.χ. με τη Βρετανία ή τη Γερμανία, ενώ ανέδειξε και το τεράστιο όπλο της Ελλάδας να διοργανώνει μαθήματα και το καλοκαίρι (summer courses) π.χ. από μια αγγλόφωνη σχολή τουρισμού που (μαζί με ολίγες διακοπές) θα προσφέρει στους ξένους φοιτητές της και πρακτική άσκηση στα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία.

Η χώρα που κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο ρεύμα ξένων φοιτητών που την επιλέγουν για τις σπουδές τους είναι η Μαλαισία. Ο κ. Τσιλιγγίρης παρουσίασε πίνακες από τους οποίους προκύπτει ότι αφ’ ης στιγμής η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανέδειξε σε στρατηγική της προτεραιότητα τη διεθνοποίηση των σπουδών της, πέτυχε (από το 2011 μέχρι σήμερα) να εκτινάξει στο 6% το ποσοστό των ξένων φοιτητών της με αποτέλεσμα να προσβλέπει το 2015 σε ετήσια έσοδα 1,2 δισ. ευρώ (από 850 εκατ. ευρώ το 2013).

ΥΓ.: Ο κ. Τσιλιγγίρης (χωρίς να προσβλέπει σε οποιοδήποτε προσωπικό κέρδος) έστειλε αναλυτικά την έρευνα και τις προτάσεις του και στους τέσσερις τελευταίους υπουργούς Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Μπαμπινιώτη, Κ. Αρβανιτόπουλο, Ανδρ. Λοβέρδο. Ουδείς τού απάντησε. Προφανώς είχαν σοβαρότερα να ασχοληθούν..."

                              (Άρθρο του Κ.Ζούλα από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")
   
                          Οι φωτογραφίες από Πανεπιστήμια της Μαλαισίας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...