αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Φορολογική μεταρρύθμιση...

  

«Σε μια χώρα όπου οι θεσμοί συχνά σιωπούν ή περιορίζονται σε γενικόλογες εκθέσεις ιδεών, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεχωρίζει. Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν δίστασε ποτέ να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Είτε αφορούσε την περήφανη διαπραγμάτευση, το ασφαλιστικό, είτε τα δημοσιονομικά, είτε –όπως τώρα– τη φορολογία, παρενέβη δημόσια, με επιχειρήματα και ψυχραιμία. Και συχνά, ενόχλησε. Όχι γιατί ήταν υπερβολικός, αλλά γιατί ήταν ακριβής.

Η πρόσφατη έκκλησή του για ριζική φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι ούτε υπαινιγμός, ούτε συμβουλή. Είναι καμπανάκι. Όχι μόνο γιατί το σημερινό φορολογικό πλαίσιο είναι περίπλοκο ή αναποτελεσματικό, αλλά γιατί λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ίδια την ανάπτυξη. Φορολογούμε την εργασία με υπερβολικούς συντελεστές, περιπλέκουμε τη ζωή των επιχειρήσεων και αποθαρρύνουμε τις επενδύσεις.

Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε χθες. Είναι προϊόν αναβολών, παρεμβάσεων και… συμβιβασμών δεκαετιών. Η σημερινή κυβέρνηση δεν φέρει την ευθύνη για το χάος του παρελθόντος. Έχει όμως την ευκαιρία –και την υποχρέωση– να το διορθώσει.

Το αμερικανικό Tax Foundation, ο πιο αξιόπιστος οργανισμός στον τομέα της φορολογικής ανταγωνιστικότητας, προτείνει πέντε βασικές αρχές:

Απλότητα: Φορολογικό σύστημα λιτό, κατανοητό, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια.

Ουδετερότητα: Ίδιοι κανόνες για όλους – όχι κλάδοι και δραστηριότητες δύο (ή περισσοτέρων) ταχυτήτων.

Σταθερότητα: Προβλέψιμο περιβάλλον που δεν αλλάζει με κάθε κύκλο δημοσκοπήσεων.

Διαφάνεια: Φορολογικοί κανόνες που οι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν και να εμπιστευτούν.

Ανταγωνιστικότητα: Συντελεστές εναρμονισμένοι με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους – για να παραμείνουν οι επενδύσεις εντός συνόρων.

Αυτές οι αρχές δεν είναι ουτοπικές. Εφαρμόστηκαν σε χώρες με παρόμοιες προκλήσεις και έφεραν θεαματικά αποτελέσματα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει σήμερα την ευκαιρία να κάνει το ίδιο.

Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι πλέον θέμα διαχειριστικό. Είναι θέμα βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Και η επιλογή της ορθολογικής κατεύθυνσης, αυτή τη στιγμή, είναι στα χέρια της κυβέρνησης».

(Aπόσπασμα άρθρου του Αλ.Σκούρα από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...