«Ο Μπουαλέμ Σανσάλ παραμένει έγκλειστος στις φυλακές της Αλγερίας εδώ και πέντε μήνες. Είναι ογδόντα ετών και άρρωστος. Δεν έχει σκοτώσει, ληστέψει, βιάσει ή καταχρασθεί, δεν έχει τρομοκρατήσει, δεν έχει καν απειλήσει. Eχει εκφράσει γνώμες που δυσαρέστησαν το καθεστώς της άτυχης χώρας, που απελευθερώθηκε από τους Γάλλους αποικιοκράτες για να πέσει σ’ έναν από τους πιο δυσάρεστους ολοκληρωτισμούς. Αφού κατασπαράχθηκε από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο. Αυτό το γράφω για όσους θεωρούν πανάκεια την αποαποικιοποίηση.
Είναι μια χώρα με πλούσιες πρώτες ύλες, όμως ο πληθυσμός της λιμοκτονεί. Δεν ξέρω ποιο είναι το ποσοστό μετανάστευσης στη Γαλλία, όμως είναι από τα μεγαλύτερα. Ο Σανσάλ έχει την ατυχή εμμονή να κατακρίνει το επιθετικό Ισλάμ. Πριν από χρόνια είχα την τύχη να παρουσιάσω το μυθιστόρημά του «2084», μια δυστοπία όπου αντί για το καθεστώς του οργουελιανού Μεγάλου Αδελφού, το διοικεί η ισλαμική θεοκρατία. Hταν στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.
Μια κυρία από το ακροατήριο, εμφανώς εκνευρισμένη, μας επιτίμησε λέγοντας πως μας ακούει επί μία ώρα να κατακρίνουμε το Ισλάμ, όμως η ίδια στη γειτονιά της γνωρίζει πολλούς καλούς μουσουλμάνους. Ο Σανσάλ, πάντα ήρεμος, της απάντησε: «Κυρία μου, είμαι Αλγερινός. Και ξέρω εκατομμύρια μουσουλμάνους που είναι πολύ καλοί άνθρωποι και φίλοι μου. Aλλο είναι το θέμα μας».
Τις προάλλες οι δύο κόρες του έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο Μακρόν, ζητώντας του να παρέμβει για την απελευθέρωση του πατέρα τους. Ο Σανσάλ είναι Γάλλος υπήκοος, γράφει γαλλικά, τον έχει βραβεύσει η Γαλλική Ακαδημία. Στη Γαλλία έχει ξεσηκωθεί ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης από συγγραφείς και διανοητές που έχουν δημόσιο λόγο. Εξαιρείται η αριστερά, εννοείται. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο επίσης Αλγερινός Καμύ.
Μπορεί να έδινε μια ευκαιρία στον Σαρτρ να τον αποκαλέσει φασίστα, όπως στον καιρό του πολέμου της Αλγερίας που ο Καμύ είχε πει το περίφημο: «Είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, όμως αγαπώ και τη μητέρα μου». Hταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας Γαλλοαλγερινών που σε περίπτωση ανεξαρτησίας θα ξεριζώνονταν.
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει εκφράσει τη συμπαράστασή
του στον συγγραφέα, όμως δεν έχει ασκήσει την εξουσία του για να πιέσει για την
απελευθέρωσή του. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν θέλει να προκαλέσει τους Αλγερινούς
που ζουν στη Γαλλία. Eτσι εξηγείται και η δήλωσή του όταν στην πρώτη του
προεκλογική εκστρατεία επισκέφθηκε την Αλγερία και χαρακτήρισε την
αποικιοκρατία έγκλημα. Αν αυτό όντως ισχύει, προϊδεάζει ένα μέλλον μάλλον
δυσοίωνο για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Είναι μια οιονεί ομηρία στους
μουσουλμανικούς πληθυσμούς της».
(Τ.Θεοδωρόπουλος- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Δύο ρωσικοί πύραυλοι Iskander, με διαφορά δύο λεπτών, χτύπησαν την καρδιά του Σούμι την Κυριακή, πόλη των 250.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τα ρωσικά σύνορα. Τριάντα τέσσερις νεκροί, 117 τραυματίες, παιδιά ανάμεσά τους, είναι ο απολογισμός. Άψυχα σώματα κείτονταν στο έδαφος, πολίτες έτρεχαν αιμόφυρτοι και τρομοκρατημένοι, θραύσματα παντού, αυτοκίνητα στις φλόγες.
Ο πρώτος πύραυλος ερρίφθη στις 10.11 το πρωί· ο δεύτερος στις 10.13 -«προσφιλής» πρακτική, όχι μόνο των Ρώσων, για να χτυπηθούν και όσοι έχουν προστρέξει εν τω μεταξύ να βοηθήσουν. Υπήρχε σκοπιμότητα για μεγάλες απώλειες και τρομοκράτηση του πληθυσμού γιατί δεν μπορεί να θέλεις κάτι άλλο αν πλήττεις διαδοχικά με βαλλιστικούς πυραύλους -ακριβείας- το κέντρο μίας πυκνοκατοικημένης αστικής ζώνης, και δη το πρωί όταν πολλοί κατευθύνονταν στην εκκλησία για τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων.
Σύμφωνα με ουκρανικές καταγγελίες στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς. Ρωσικής πύραυλος έπληξε το Σούμι και χθες το βράδυ δίχως να υπάρξουν άμεσα αναφορές για θύματα.Δεν προκύπτει από πού έλαβε την «ενημέρωση» ο Ντόναλντ Τραμπ ότι επρόκειτο περί «λάθους» το αιματοκύλισμα αμάχων, όπως δήλωσε εν πτήσει με το Air Force One ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την επίθεση στο Σούμι.
Το
Κρεμλίνο διέψευσε, όπως εδώ και τρία χρόνια, πως θέτει στο στόχαστρο αμάχους,
αλλά ούτε και «έδειξε» σε οποιουδήποτε είδους λάθος. Η μόνιμη επωδός είναι πως
ο στρατός χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους και αυτό δήλωσε χθες ο Ντμίτρι
Πεσκόφ, ενώ τα ελεγχόμενα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως λάμβανε χώρα
κάποια «στρατιωτική σύσκεψη» στο Σούμι».
(Ευ.Μπίφη-liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου