«Εχουμε και λέμε: κύκλωμα διαφθοράς στην πολεοδομία της Ρόδου, κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων με δίκτυο που ξεπερνούσε τα 250 πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες, κύκλωμα χρηματισμού στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, κυκλώματα εφοριακών που εκβίαζαν επιχειρηματίες στις ΔΟΥ της Χαλκίδας και της Κέρκυρας, κύκλωμα διαφθοράς στο εσωτερικό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ.
Εδώ και ένα χρόνο, δεν ξέρει κανείς τι να… πρωτοθαυμάσει. Κυνισμός, ασυδοσία, «συνεκμετάλλευση» χωρίς όρια. Τα ονομάζουμε «σκάνδαλα» και είναι ο τρόπος μας να τα εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας.
Αυθαιρεσίες, ψευδείς δηλώσεις,
αλλοιώσεις και πλαστογραφήσεις δημοσίων εγγράφων, παράνομες τακτοποιήσεις
αυθαιρέτων κτισμάτων, ταρίφες για τη φύλαξη σορών στα ψυγεία και ταριχεύσεις,
εκβιασμοί επιχειρηματιών που έχουν οφειλές στην εφορία, ξυλοδαρμοί, εκρήξεις.
Δεν αποτελούν, όμως, μεμονωμένες περιπτώσεις. Συγκροτούν οργανωμένα δίκτυα με στόχο το οικονομικό όφελος εις βάρος του Δημοσίου. Εις βάρος του Ελληνα φορολογουμένου, δηλαδή. Τα παράνομα συστήματα εξελίσσονται και αυτά. Παρεμβαίνουν στο επίσημο πληροφοριακό σύστημα δημοσίων υπηρεσιών, τροποποιούν φακέλους στο e-Αδειες. Είναι πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, ανώτεροι υπάλληλοι, ιατροδικαστές, απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναβαθμισμένοι λογιστές.
Στην πιο πρόσφατη αποκάλυψη, της Θεσσαλονίκης, φέρεται να εμπλέκονται 67 άτομα στο κύκλωμα χρηματισμού. Αποδοτικές συνεργασίες επιστημόνων / ελευθέρων επαγγελματιών με δημόσιους οργανισμούς, δήμους, με ανθρώπους γνωστούς στις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι κλειστές μαφίες, που δρουν αποκομμένα από τον κοινωνικό ιστό, στο περιθώριο· είναι μέρος του. Μέχρι να προκύψει το λάθος ή η καταγγελία και να επιληφθούν ο νόμος και η τάξη, μια χαρά πολλαπλασιάζουν τα εισοδήματά τους λειτουργώντας με τον δικό τους «νόμο και τάξη».
Ο εύκολος πλουτισμός είναι όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων. Οταν όμως σχετικά εύκολα μπορεί να διασχίσει κανείς την απόσταση από τη νομιμότητα στην παρανομία, βλέποντας ότι ο κρατικός έλεγχος είναι αδύναμος ή παρακάμπτεται, με το αζημίωτο φυσικά, σημαίνει ότι τα, αναγκαία, αναχώματα έχουν υποχωρήσει. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δυσκολεύει την ανομία, χωρίς, όμως, και να την αποτρέπει.
Το
πρόβλημα δεν είναι αδιέξοδο, είναι όμως «πολυέξοδο», γιατί είναι σύνθετο. Γιατί
η αποτροπή των κυκλωμάτων δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης ή ελέγχων. Η
«μηδενική ανοχή» ξεκινάει από την πολιτεία, αλλά επεκτείνεται και στην κοινωνία».
(Αρθρο της Μ. Κατσουνάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου