«Η προσπάθεια αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης με άτοκα δάνεια και επιδόματα μοιάζει με προσπάθεια αντιμετώπισης πυρκαγιάς με ψεκασμό βενζίνης. Όσο ψεκάζουμε τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων με επιδόματα, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι η ενδυνάμωση του παραναλώματος.Γνωρίζω πως η κυβέρνηση έχει λάβει και μέτρα στην πλευρά της αύξησης της προσφοράς ακινήτων με κίνητρα για ανακαινίσεις, μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αντιπαροχή κρατικών οικοπέδων σε εργολάβους, αλλά αυτά έχουν εξαγγελθεί και καθυστερούν να εφαρμοστούν.
Αντιθέτως, τα προγράμματα «Σπίτι μου 1 και 2» έχουν προχωρήσει τάχιστα, εκτοξεύοντας περαιτέρω κατά 10-15% τις τιμές των ακινήτων αξίας κάτω των 250.000€, κάτω των 150 τ.μ. και έτους κατασκευής προ του 2007. Ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που διατέθηκε για την επιδότηση του επιτοκίου στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 1» έμεινε αδιάθετο, κυρίως γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν βρήκαν το κατάλληλο ακίνητο.Η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του προγράμματος αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για πολλούς ενδιαφερόμενους.
Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Τα ακίνητα προς διάθεση είναι λίγα και η ζήτηση παραμένει υψηλή.Ο μοναδικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει εξισορρόπηση τιμών είναι η αύξηση της προσφοράς. Χρειάζονται νέες εκτάσεις να μπουν στο σχέδιο, κλειστά ακίνητα να ανοίξουν και κίνητρα να αντικατασταθούν πολλά ερείπια εντός αστικού ιστού.Χρειάζεται μείωση της φορολογίας στα δομικά υλικά και στην κατοχή και εκμετάλλευση ακινήτων για να αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα.
Η δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος
είναι επιτυχία της κυβέρνησης, όπως και η μείωση του χρέους. Αντί για
επιδόματα, όμως, θα ήταν χρησιμότερο για την οικονομία και τη δημογραφική
κατάσταση της χώρας η μείωση της φορολογίας.Η Ελλάδα έχει μεταξύ των υψηλότερων
συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος. Εισοδήματα υψηλότερα των 40.000 ευρώ
φορολογούνται με 44%.Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό υψηλής
ειδίκευσης στην Ελλάδα, γιατί περισσότεροι από 500 χιλιάδες νέοι υψηλής
ειδίκευσης έχουν φύγει στο εξωτερικό».
(Κ.Στούπας-liberal.gr)
«Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… ασθένειες η μόλυνση από τις οποίες θα μπορούσε να αποφευχθεί χάρη στον εμβολιασμό εξαπλώνονται, με φόντο την παραπληροφόρηση και τις περικοπές της διεθνούς βοήθειας, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI).«Τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με την ευκαιρία της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμού.
«Η ιλαρά κάνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστροφή», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, η UNICEF και η GAVI.Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2021 και εκτιμάται πως έφθασε τα 10,3 εκατομμύρια το 2023 (+20% σε σύγκριση με το 2022).Και η τάση αυτή «πιθανόν» συνεχίζεται. Τους τελευταίους 12 μήνες, 138 χώρες ανέφεραν κρούσματα ιλαράς, 61 από τις οποίες έζησαν μεγάλης κλίμακας επιδημίες. Πρόκειται για «τον υψηλότερο αριθμό από το 2019», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού επίσης αυξήθηκαν
απότομα στην Αφρική το 2024.Αυτές οι νέες ανοδικές τάσεις καταγράφονται με
φόντο την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, τον πολλαπλασιασμό των ανθρωπιστικών
κρίσεων, τη δημογραφική ανάπτυξη και τις περικοπές της χρηματοδότησης, επιμένει
το κείμενο, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στις ΗΠΑ, που ανέστειλαν το
μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που παρείχαν στο εξωτερικό».
(Ertnews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου