αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τι συμβαίνει με το Πανεπιστήμιό μας;

 

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1000 καλύτερων του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universites - ARWU) του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Shanghai Ranking Consultancy, όχι όμως και το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Κορυφαίο ελληνικό Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών (βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα 301-400) ενώ ακολουθούν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα 501-600, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα 801-900 και το Πανεπιστήμιο Πατρών στα 901-1000.

Για 22η συνεχόμενη χρονιά κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια κυριαρχούν σε αυτή τη λίστα, διεκδικώντας τις 8 από τις 10 πρώτες θέσεις. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα διάσημα βρετανικά ιδρύματα του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης που βρίσκονται στην 4η και 6η θέση αντίστοιχα.

Η αξιολόγηση των  Πανεπιστημίων γίνεται σε πενήντα δύο (52) επιμέρους ακαδημαϊκές ενότητες. Συνολικά αξιολογούνται 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η ανάλυση των δημοσιεύσεων βασίζεται σε 6 δείκτες. Για κάθε δείκτη το “καλύτερο” ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου. 

Οι δείκτες αυτοί είναι οι ακόλουθοι: 

1) Αριθμός άρθρων που δημοσιεύτηκαν από ένα Πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό θέμα (Δείκτης PUB). 

2) Κανονικοποίηση βάσει του αριθμού ετεροαναφορών για κάθε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε συγκεκριμένο θέμα. 

3) Μέτρηση της μέσης επίδρασης κάθε άρθρου. (Δείκτης CNCI). 

4) Ποσοστό των άρθρων με διεθνή συνεργασία που δημοσιεύτηκαν από ένα Πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο θέμα (Δείκτης IC). 

5) Αριθμός άρθρων Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκαν σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά (Δείκτης TOP). 

6) Συνολικός αριθμός του προσωπικού κάθε Πανεπιστημίου που κέρδισε σημαντικό βραβείο/διάκριση σε κάποιο ακαδημαϊκό θέμα (Δείκτης AWARD).

Tι συμβαίνει λοιπόν με το τοπικό μας Πανεπιστήμιο; Τι φταίει και έχει εξαφανιστεί από τη λίστα με τα 1000 καλύτερα στον κόσμο, εκεί που βρισκόταν το 2019;     






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...