αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Απόψεις...

 

«Περισσότερες φορές από το καλημέρα και το καλησπέρα, περισσότερες φορές από το ευχαριστώ και το παρακαλώ, φέτος το καλοκαίρι ακούσαμε το «μετρητά ή καρτούλα;». Ήταν η πάγια έκφραση που ακολουθούσε μετά από κάθε αγορά, από κάθε γεύμα, από κάθε καφέ και από κάθε ποτό, στους τόπους που παραθερίζαμε. 

Η επιλογή «με καρτούλα» παρέπεμπε σε άμεση έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή και όλα τα παρεπόμενα. Η επιλογή «με μετρητά», οδηγούσε σε μια συναλλαγή άνευ παραστατικών, που περνούσε αμέσως στο παρασύνθημα. Το οποίο άφηνε και τους δυο συναλλασσόμενους ικανοποιημένους. Διότι το τίμημα υποχωρούσε αυτομάτως κατά 10% με 15%, ακόμα και κατά 20%. Οπότε ο μεν αγοραστής εκμεταλλευόταν την έκπτωση που του προσέφερε ο πωλητής, ο δε πωλητής εκμεταλλευόταν την μη έκδοση φορολογικού παραστατικού και τη μη καταβολή των αντίστοιχων φόρων.

Δυο κερδισμένοι λοιπόν και ένας χαμένος. Και ποιος είναι ο χαμένος; Το ελληνικό δημόσιο και συνεπακόλουθα οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν ευεργετήθηκαν από τη συγκεκριμένη συναλλαγή».

                                                                            (Κ. Χαροκόπος- liberal.gr)

«Η Γερμανία στοχεύει να καλύπτει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030. Στη Γερμανία, η εξασφάλιση εγκρίσεων για ένα έργο του 2022 για την ανέγερση τριών ανεμογεννητριών απαιτούσε 36.000 σελίδες εγγράφων που εκτυπώνονταν και παραδίδονταν στις Αρχές. Παρά τα μεγάλα εμπόδια, όσοι όμως δραστηριοποιούνταν στη Γερμανία στον τομέα των ΑΠΕ από το 2022 και μετά είδαν μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανεμογεννητριών, αλλά και την ταχεία έκδοση αδειών για μελλοντικά αιολικά πάρκα. 

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια η χώρα κατάφερε να αναπτύξει περισσότερες ΑΠΕ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ενας νόμος όρισε τα έργα πράσινης ενέργειας ως «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον» που εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια. Ενας άλλος απαιτούσε από τα γερμανικά κρατίδια να διαθέσουν περίπου το 2% της γης τους για ανεμογεννήτριες.

Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας κατέστησε επίσης πρόσφατα ευκολότερο για τους πολίτες να τοποθετούν ηλιακούς συλλέκτες στα μπαλκόνια τους και δυσκολότερο για τους ιδιοκτήτες να αντιταχθούν σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Το Βερολίνο, το οποίο έχει προσφέρει επιδοτήσεις γι’ αυτά τα πάνελ plug-and-go, είχε ήδη λάβει σχεδόν 10.000 αιτήσεις τον Απρίλιο».

                                                                                   (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Είναι τόσο δύσκολο να εξασφαλιστούν χρήματα και να δημιουργηθούν αξιοπρεπή καταλύματα για διορισμένους δασκάλους, καθηγητές, υγειονομικούς ή αστυνομικούς; Είναι τόσο δύσκολο ο κάθε δήμος να συνεννοηθεί με τους ξενοδόχους, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην κοιμούνται σε αυτοκίνητα και παραλίες; Σε σκηνές και σε ξενοδοχεία που τα πληρώνουν χρυσά, λες και είναι τουρίστες που πάνε διακοπές;»

                                                                    (Λ.Σταμπούλογλου-protagon.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...