«Τρία data centers προγραμματίζει να φτιάξει η Microsoft στην Ελλάδα, ένα στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί, που η κατασκευή τους θα απασχολήσει πάνω από 1.000 εργαζομένους, η δε λειτουργία τους περισσότερους από 300, υψηλής εξειδίκευσης και εξαιρετικά καλοπληρωμένους.
Και πόσος χρόνος χρειάστηκε, παρακαλώ, για να εκδοθεί η πρώτη από τις τρεις άδειες; Μόλις 4 χρονάκια. Είχε εκτενές και διαφωτιστικό ρεπορτάζ η «Καθημερινή». Τα άλλα δύο data centers περιμένουν ακόμα την αδειοδότηση, οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι μέσα στην πενταετία θα τα έχουν καταφέρει.
Ο μακρύς (και εν πολλοίς ακατανόητος) κατάλογος των επιμέρους αδειοδοτήσεων που χρειάστηκε το έργο μέχρι να πάρει την τελική οικοδομική άδεια είναι εξωφρενικός και αποκαρδιωτικός μαζί.
Σχεδόν 12 μήνες για την υποβολή του αρχικού φακέλου, 6 μήνες για να εγκριθεί ο φάκελος από την Enterprise Greece, 3 μήνες για να χαρακτηριστεί στρατηγική η επένδυση, 3 μήνες για την πρώτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, 1 μήνας για τη δεύτερη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, 5 μήνες για το προεδρικό διάταγμα αδειοδότησης της χωροθέτησης, 1 μήνας για να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης...
... 7 μήνες για να αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας, 2 μήνες για το Προεδρικό Διάταγμα ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων, 6 μήνες για να κάνει εισήγηση η διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, 1 μήνα για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης κι άλλοι 2 μήνες για να συγκεντρωθούν όλα τούτα και να βγει η οικοδομική άδεια. Το σύνολο 49 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και κάτι.
Εδώ ο επενδυτής δεν σηκώνει τα χέρια, αντιθέτως τα χρησιμοποιεί. Παίρνει το περίστροφο και πυροβολεί μέσα στο ανοικτό του στόμα. Το data center θα χρειαστεί άλλα τρία χρόνια για να χτιστεί, να ντυθεί με τα μηχανήματα του και να αρχίσει να λειτουργεί. Το σύνολο, επτά χρόνια. Για σκεφτείτε πώς ήταν τεχνολογικά ο κόσμος μας πριν από επτά χρόνια και πώς είναι σήμερα, για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό το χρονικό χάντικαπ.
Οταν αναγγέλθηκε η επένδυση, ήταν στην παγκόσμια πρωτοπορία. Οταν επιτέλους λειτουργήσει, θα βρίσκεται ήδη στο τελευταίο βαγόνι του τρένου. Συνυπολογίστε ότι τη συγκεκριμένη επένδυση υποτίθεται την είχε από κοντά η κυβέρνηση, οι υπουργοί την «έτρεχαν» με χίλια, έπειτα από πρωθυπουργική εντολή. Φανταστείτε πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για κάποιον άλλον ανώνυμο επενδυτή στη θέση της Microsoft.
Δεν ξέρω ποια συνθήματα έχει πλασάρει η ελληνική κυβέρνηση
για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ταχύτητας
αδειοδότησης επιχειρήσεων, αλλά το ελληνικό κράτος και η νομοθεσία μας έχουν
εδώ και διακόσια χρόνια ένα ατσάλινο moto. «Φέρτε μου ντουζίνες γαϊδάρους, να τους σκάσω».
(Απόσπασμα άρθρου του Δ. Ευθυμάκη από το protagon.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου