αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Απόψεις...

 

«Τα συμπεριφορικά συμπτώματα που απαιτούνται για τη διάγνωση του Συνδρόμου της Υβρεως κατά κανόνα εντείνονται όσο το άτομο παραμένει στην εξουσία. Για να γίνει διάγνωση του συνδρόμου, το άτομο πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον ΤΡΙΑ (σημ.: τα κεφαλαία είναι για να τονίσω το πλήθος) από τα συμπτώματα που αναφέρονται στην παρακάτω προτεινόμενη λίστα. Ετσι, το άτομο πάσχει από το Σύνδρομο της Υβρεως (όταν):

1) Παρουσιάζει τη ναρκισσιστική τάση να θεωρεί τον κόσμο πεδίο στο οποίο ασκεί εξουσία και επιζητά τη δόξα. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τρόπο ρεαλιστικό και μη αυτοαναφορικό.

2) Προτιμά τις ενέργειες που θεωρεί ότι το παρουσιάζουν θετικά, π.χ. ευνοούν την εικόνα του.

3) Δίνει δυσανάλογο βάρος στην εικόνα και τη γενική εντύπωση.

4) Μιλάει με μεσσιανικό ύφος για τις ενέργειές του και υπερτονίζει τα επιτεύγματά του.

5) Ταυτίζει τον εαυτό του με το κράτος σε τέτοιο βαθμό, που θεωρεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των δύο ταυτόσημα.

6) Εχει την τάση να μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο ή να χρησιμοποιεί τον πληθυντικό μεγαλοπρεπείας.

7) Εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση του και αγνοεί τις υποδείξεις των άλλων.

8) Χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη αυτοπεποίθηση με ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας.

9) Πιστεύει ότι δεν είναι υπόλογο στο ταπεινό δικαστήριο της κοινής γνώμης ή των συναδέλφων του, αλλά στο ανώτερο δικαστήριο της Ιστορίας ή του Θεού.

10) Εχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι το δικαστήριο αυτό θα το δικαιώσει.

11) Είναι παρορμητικό, παράτολμο και απερίσκεπτο.

12) Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό συνδυάζεται συχνά με προοδευτική απομόνωση.Για να καταλάβουμε την εκλογή του Κασσελάκη στην προεδρία του Σύριζα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2023.

13) Παρασύρεται από το «ευρύτερο όραμά του», κυρίως από την πεποίθηση ότι η στάση που θέλει να ακολουθήσει είναι ηθικώς ορθότερη, και παραβλέπει άλλες πτυχές της, όπως το αν είναι εφαρμόσιμη, το κόστος και τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνέπειες. Αρνείται πεισματικά να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

14) Παρουσιάζει ανικανότητα να φέρει εις πέρας τις αποφάσεις του. Αυτό μπορεί να ονομαστεί υβριστική ανικανότητα. Η ανικανότητα αυτή οφείλεται στην υπέρμετρη αυτοπεποίθησή του, που το κάνει να αδιαφορεί για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης. Η προχειρότητα συχνά συνδυάζεται με γενική έλλειψη περιέργειας. Το παραπάνω διαφέρει από την κοινή ανικανότητα, κατά την οποία το άτομο προετοιμάζει με επιμέλεια την εφαρμογή της απόφασης, αλλά αποτυγχάνει στην υλοποίησή της».

Παρακαλώ, φέρτε στο μυαλό σας διάφορες ενέργειες του Κασσελάκη και διαβάστε ξανά τα συμπτώματα. Αλήθεια, πόσα από αυτά επιδεικνύει καθημερινά ο Στέφανος ο θαυματουργός με τα στενά ρούχα; Σχεδόν όλα. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, ο δημοσιογράφος τού επισήμανε την ανακολουθία με πρόσφατες δηλώσεις του. Οταν ο Κασσελάκης επέμεινε, η συζήτηση κατέληξε: «Είδατε; Αρα όντως διαστρεβλώσατε αυτά τα οποία έλεγα», είπε ο πρόεδρος του Σύριζα, με τον δημοσιογράφο να σχολιάζει: «Τα ελληνικά μας δεν είναι ίδια φαίνεται». Βλέπετε, δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί ότι έκανε λάθος. Το έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις».

                                                                 (Α.Δρυμιώτης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Στον βαθμό που μαζί με την οικονομία το μεταναστευτικό θα οδηγεί τις εξελίξεις, το κέντρο θα επιβιώσει πολιτικά μόνο αν μειώσει τη ζήτηση για ισοπεδωτικές πολιτικές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας αποδεικνύονται και ανεδαφικές· το Brexit ψηφίστηκε στο όνομα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και η κυβέρνηση των Συντηρητικών που εφάρμοσε την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στην πράξη αναγκάστηκε να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές από άλλα μέρη του κόσμου για να καλύψει τα κενά στην αγορά εργασίας. 

Ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια. Είναι όμως μονόδρομος και περνάει μέσα από την αποτελεσματικότητα. To πολιτισμικό χάσμα που χωρίζει τον αναπτυσσόμενο κόσμο από τη δυτική κουλτούρα δυσχεραίνει επιπλέον την εξίσωση. Ομως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποσυνδεθεί το μεταναστευτικό από τις ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια. Ετσι θα τεθεί και η συζήτηση στην πραγματική της βάση.

Kι ένα δίδαγμα: Μέτρηση έδειξε ότι η AfD ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματική στην προσέλκυση ψηφοφόρων μέσω του TikTok… Εξ ου και αναδείχθηκε με διαφορά ως η ισχυρότερη δύναμη στους ψηφοφόρους ηλικίας 18-24 ετών. Διότι όποιος ξέρει από οικονομία γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν και πολιτικές τεχνητής ενίσχυσης της ζήτησης».

                                                                    (Β.Κωστούλας-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...