αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Απόψεις...

 

«Η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Τα νησιά μας διψάνε και θα διψάσουν περισσότερο την επόμενη δεκαετία λόγω της χειροτέρευσης αυτής της κρίσης. Η μόνη λύση για να παραμείνουν ζωντανά και να εξυπηρετήσουν την αγροτοκτηνοτροφική τους  παραγωγή αλλά και το τουριστικό τους προϊόν, είναι η αφαλάτωση.  

Το κόστος της αφαλάτωσης όμως  δεν είναι η εφάπαξ εγκατάσταση της, αλλά η ενέργεια που καταναλώνει για να καθαρίζει το νερό και να το παραδίδει έτοιμο για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Το 70% του συνολικού κόστους της αφαλάτωσης είναι το ρεύμα που καταναλώνει. Το ρεύμα αυτό πρέπει να είναι περιβαλλοντικά καθαρό και φθηνό. Άρα η χρήση ΑΠΕ είναι μονόδρομος.   

Αν καίμε πετρέλαιο για να δουλέψουν οι εκατοντάδες ή και προοδευτικά χιλιάδες αφαλατώσεις που θα μπουν στα νησιά και στα παράλια, τότε οι ρύποι που θα εκπέμπονται θα επιτείνουν την κλιματική κρίση και θα επιδεινώνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές οι μονάδες. Επίσης, το κόστος του παραγόμενου νερού θα είναι δραματικά ψηλό.   

Αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής στην Αθήνα πληρώνει 0,35 ευρώ το κυβικό μέτρο νερού,  στη χαμηλή κλίμακα κατανάλωσης. Οι νησιώτες μας που θα καταναλώνουν νερό από αφαλατώσεις που θα δουλεύουν με ρεύμα που θα παράγεται από ντιζελομηχανές, πετρέλαιο δηλαδή, μπορεί να φθάσουν να πληρώνουν 6 ή και 8 ευρώ το κυβικό του νερού. 

Σ’ αυτό το ύψος φθάνουν τα πραγματικά κόστη παραγωγής νερού, αν οι αφαλατώσεις δε δουλέψουν με  φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ.  Όπερ, άριστα έπραξε η κυβέρνηση με τις μικρές ανεμογεννήτριες. Διότι τα νησιά έχουν πολύ αέρα, οι ανεμογεννήτριες αυτές δεν έχουν περιβαλλοντική επιβάρυνση, οπότε ένας συνδυασμός μικρού φωτοβολταϊκού, μικρής ανεμογεννήτριας και ενός συστήματος μπαταριών μπορεί να δουλεύει τις αφαλατώσεις με μηδαμινό κόστος. 

Αλλιώς τα νησιά μας θα ερημοποιηθούν, οι τουριστικές επιχειρήσεις δε θα έχουν νερό να λειτουργήσουν, η νησιωτική γεωργία και κτηνοτροφία (όση έχει απομένει) θα εξαφανιστεί, και μόνο κάτι εκατομμυριούχοι θα μπορούν να μένουν στο Αιγαίο γεμίζοντας τις πισίνες τους με πανάκριβο νερό. Έτσι απλά είναι τα πράγματα». 

                                                                         (Δ.Καμπουράκης-liberal.gr)

 «Η Ολλανδία έχει ήδη απαγορεύσει τις συσκευές στα σχολεία, ενώ και οι υπουργοί Παιδείας στη Γαλλία και την Ιρλανδία δήλωσαν ότι εξετάζουν την επιβολή του ίδιου μέτρου. Στο Βέλγιο οι μαθητές τοποθετούν το κινητό τους σε ένα ντουλάπι. «Αν τους πιάσουμε με ένα τηλέφωνο, το κατάσχουμε» εξήγησε διευθυντής σχολείου. Τι θα γίνει άραγε εδώ;»

                                                                               (Protagon Team)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...