αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Απόψεις...

  

«Οι αρμόδιοι του υπουργείου έχουν διαπιστώσει πως από το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς πολλά σχολεία δεν έχουν ενημερώσει το myschool, το πληροφοριακό σύστημα για τη μηχανογραφική υποστήριξη των σχολείων. Αυτό είναι ευθύνη των διευθυντών των σχολικών μονάδων, η αμέλεια των οποίων περνάει στις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η επίκληση διοικητικού φόρτου εργασίας δεν είναι δικαιολογία (και με δεδομένες τις επιπλέον απολαβές λόγω θέσης). Δεν δικαιολογείται όμως ούτε το υπουργείο Παιδείας, καθώς το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται εδώ και χρόνια.

Ετσι, καθώς οι νέοι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές) θα αναλάβουν υπηρεσία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο θα έχει εικόνα για τα πραγματικά δεδομένα των ελλείψεων εκπαιδευτικών μετά τις 12 με 15 Σεπτεμβρίου.Ο… αλγόριθμος που θα οργανώνει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμη αναζητείται».

                                                                (Απ. Λακασάς-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Πριν από 20-25 χρόνια, η συγκατοίκηση μεταξύ φοιτητών αποτελούσε πάγια πρακτική, προκειμένου να μειώνονται τα έξοδα διαβίωσης. Στη συνέχεια, πολλοί γονείς από την επαρχία, χάρις και στην ευκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, προτίμησαν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους, ώστε να μην πληρώνουν ενοίκιο. Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζαν και μια σημαντική περιουσία, την οποία είτε θα αξιοποιούσαν τα παιδιά τους αν έμεναν κι εργάζονταν στην πόλη των σπουδών τους, είτε θα αξιοποιούσε η οικογένεια μέσω της εκμίσθωσής της σε τρίτους. 

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση για φοιτητική στέγη μειώθηκε, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές επέλεξαν σχολές είτε στην γενέτειρά τους, είτε σε πόλεις της περιφέρειας με χαμηλό κόστος ενοικίασης. Από φέτος στο επίδομα στέγασης προστίθενται άλλα 500 ευρώ, εφόσον το αίτημα αφορά φοίτηση σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ειδικά από φέτος όμως, στα παραπάνω προστίθενται άλλα 500 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, ή 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, εφόσον το αίτημα αφορά φοίτηση σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

                                                               (Ν.Ρουσάνογλου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Όσα ρεπορτάζ κάναμε τα τελευταία χρόνια για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας με τα αδέσποτα μιλώντας με τους ανθρώπους που περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα, που τα μαζεύουν από τον δρόμο, τα θεραπεύουν, τους βρίσκουν φιλοξενίες και υιοθεσίες, από τις μεγάλες φιλοζωικές μέχρι τον τελευταίο εθελοντή, κοινός τόπος ήταν η απελπισία. Η αισιοδοξία που γέννησε ο νόμος 4830 του 2021 εξανεμίστηκε γρήγορα. 

H κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, γινόταν όλο και πιο τραγική. Σαν αποτέλεσμα, τον τελευταίο χρόνο, μετά από μια σειρά κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων, είχαμε ρεκόρ εγκαταλείψεων.Σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων με 3-4 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, ο αριθμός τους θα αυξάνεται γεωμετρικά».

                                                                            (Δ.Γκρους- ATHensvoice)

«Η ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα αφορά την καθημερινότητα. Κυρίως οικονομικά, αλλά και σε άλλους τομείς. Αντίθετα με την καθημερινότητα στα οικονομικά, τα προβλήματα του πολίτη σε μια μεγαλούπολη είναι πολύ πιο δυσδιάκριτα. Είναι απροσδιόριστοι οι λόγοι για τους οποίους ο πολίτης μπορεί να νιώθει ή να μη νιώθει καλά: από τη λακκούβα στον δρόμο μέχρι το γκράφιτι στον απέναντι τοίχο».

                                                                    (Α. Πανούτσος- protagon.gr)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...